Stormaktene må slutte å helle bensin på bålet

Publisert 10. mar 2016
Det femte året av krigen i Syria var det hittil verste for befolkningen. De stridende partene har fortsatt ødeleggelsene, satt opp større hindringer for livreddende bistand og beleiret et økende antall lokalsamfunn.

Russland, USA, Frankrike og Storbritannia må nå sikre det glimt av håp som den pågående våpenhvilen har gitt sivilbefolkningen, snarere enn å helle bensin på bålet, advarer 30 hjelpeorganisasjoner i en ny rapport.

Disse fire medlemmene av FNs sikkerhetsråd og Den internasjonale støttegruppen for Syria kan spille en nøkkelrolle for å gjøre en slutt på lidelsene i Syria, men så langt har de i varierende grad undergravd egne resolusjoner gjennom utilstrekkelig diplomatisk press, politisk og militær støtte til allierte eller direkte militær intervensjon.

Rapporten «Fuelling the Fire» tegner et bilde av en stadig forverret situasjon i Syria, idet landet har kollapset i dypere kaos og fragmentering. Den er signert 30 humanitære organisasjoner, deriblant Flyktninghjelpen, CARE og flere syriske organisasjoner.

– Verdens ledere står overfor en enorm oppgave. De må sørge for at voldshandlingene stanses. De må følge opp med en omfattende politisk prosess for å gjøre slutt på denne fem år gamle tragedien, som er en skamplett på vår menneskelighet. Vårt håp er at den gode viljen vi har sett de seneste dagene og ukene, vil føre til noe bedre for folket i Syria, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

–I tillegg til å kreve respekt for våpenhvilen og en slutt på alle angrep på sivile, må FNs sikkerhetsråd stille dem som bryter folkeretten, til ansvar, sier Gry Larsen, generalsekretær i CARE. – Vi må nå få en slutt på undergravingen av forpliktelsene som er utformet for å beskytte syrere og legge politisk press for å få tilgang til beleirede områder, slik at de som trenger det mest, kan få hjelp.

Selv om den skjøre våpenhvilen fra slutten av februar fremdeles holder, er situasjonen for syrere flest preget av at 2015 var det verste året så langt i konflikten. Som rapporten fremhever, skjedde det i løpet av det foregående året:      

En kraftig eskalering av volden, deriblant russiske luftangrep, som ifølge FN førte til anslagsvis 2300 dødsfall bare i november.    

  • I alt minst 50.000 mennesker ble drept.    
  • Ytterligere 1,5 millioner mennesker har behov for nødhjelp  
  • Nesten én million mennesker er blitt tvunget til å flykte fra hjemmene sine.    
  • Antallet mennesker i beleirede områder er fordoblet og når nå nesten 500.000, anslår FN. Ifølge syriske organisasjoner er antallet er betydelig høyere.    
  • 200,000 boliger er blitt helt eller delvis ødelagt, hvilket er 20 prosent flere enn i 2014.  
  • Ytterligere 400.000 barn går ikke på skole. Det totale antallet er nå over to millioner barn  
  • 44 prosent flere angrep på sykehus og helseinstitusjoner    

Til tross for økende humanitære behov, har det vært vanskeligere enn noensinne det seneste året å nå frem til de mest desperate med hjelp. Kun 10 prosent av FNs konvoier har kommet frem. Mens noen konvoier nå når frem til beleirede lokalsamfunn, forblir store deler av Syria avskåret fra tilstrekkelig hjelp. Bistandsorganisasjoner fortsetter å bli blokkert, angrepet eller trakassert av alle stridende parter. I 2015 klarte FN å få helsehjelp til kun 3,5 prosent av dem som bor i beleirede lokalsamfunn, og mat til færre enn 1 prosent.

– De siste fem årene er over 700 helsearbeidere blitt drept i Syria. I 2015 så vi minst 112 angrep på sykehus – flere enn noe tidligere år. Vi håper de seneste hendelsene vil føre til en slutt på tomme uttalelser og fordømmelser, og at det internasjonale samfunnet sørger for at leger kan gjøre jobben sin og holde syrere i live, uten beleiringer og med kontinuerlig tilgang til medisinsk behandling, sier Dr. Ahmad Tarakji, president i SAMS.  

-  Nå har jeg vært i Syria hvert eneste år i denne fem år lange konflikten. Det som kanskje gjør størst inntrykk er å møte syriske skoleungdommer. Alle har de et enormt håp om å bli leger, ingeniører, de vil bli handelsreisende, de vil bli bønder. De har håp om en bedre framtid. Vi  i Flyktninghjelpen og andre organisasjoner vi gir dem utdannelse, vi gir dem muligheter til å realisere håpet, men de kan ikke få det yrket, den framtiden, den muligheten til å vende tilbake, hvis det ikke blir fred i Syria. Det er fredsforhandlinger som kan lede fram til forsoning, trygghet og muligheten for å vende tilbake, sier Jan Egeland.  

Organisasjoner som har undertegnet rapporten:

ActionAid, Alkawakibi Organisation for Human Rights, Baytna Syria, BINAA, Big Heart Foundation, Bihar Relief Organisation, CARE International, Emessa, Ghiras Alnahda, IHSAN Relief and Development, Dawlaty, UOSSM, Khayr/Watan, Human Appeal, No Peace Without Justice, Norwegian Refugee Council, Mercy Corps, Oxfam International, People in Need Physicians Across Continents, Save the Children, SAWA for Development Aid, SEMA, Sham Humanitarian, Social Development International, Syria Relief, Syria Relief Network, Syria Relief and Development, Syrian American Medical Society, Syrian NGO Alliance