Men heading home with groceries ahead of a predicted rain and snow storm in Zaatari Refugee Camp. 25th January 2016. Photo: NRC/John Cutliffe
Ungdom i Zaatari flyktningleir i Jordan. Foto: Flyktninghjelpen/John Cutliffe

Framtiden til ungdom i Midtøsten står på spill

Pressemelding|Publisert 18. apr 2016
Mangel på muligheter, trakassering, utnyttelse, diskriminering og bevegelsesrestriksjoner dominerer livene til unge i Midtøsten, som får for lite hjelp fra myndighetene og hjelpeorganisasjoner. En hel generasjon kan gå tapt, advarer Flyktninghjelpen i en ny rapport.

Flyktninghjelpen lanserer i dag rapporten «A Future in the Balance», basert på erfaringer fra unge flyktninger, internt fordrevne og lokal ungdom i Syrias naboland.  

Selv om syriske ungdommer på flukt står overfor de største utfordringene, er utfordringene også store for ungdom i nabolandene som er sterkt presset på grunn av Syria-krisen. Midtøsten har i dag det høyeste tallet arbeidsløse i verden, ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). Fremtiden til ungdom fra Syria, Irak, Libanon, Jordan og Tyrkia står på spill.   

– Funnene i rapporten bør ikke komme som noen overraskelse, men om de blir ignorert kan det få fryktelige konsekvenser, sier Martin Hartberg, leder av Flyktninghjelpens talsmannsarbeid i Midtøsten.   

– En hel generasjon av flyktninger, internt fordrevne og lokal ungdom i Midtøsten er i ferd med å miste alt håp om en fremtid. Unge mennesker er fanget i en langvarig krise der de i økende grad står uten økonomiske muligheter og utdanningstilbud. Dette gir dem marginale sjanser til å engasjere seg i samfunnet. De blir presset inn i skyggene og føler seg maktesløse og frustrerte. Vi risikerer å miste en hel generasjons kunnskap og potensiale, fortsetter han.  

Rapporten, «A Future in the Balance», bygger på både dybdeintervjuer og fokusgruppediskusjoner med mer enn 500 ungdommer i Jordan, Libanon, Tyrkia og Irak. Den viser hvordan en generasjon med ungdom er i ferd med å miste alt håp om en fremtid. Mange signaliserer et ønske om å dra mot Europa.  

– Før, i Syria, pleide vi å tenke på fremtiden, sier en 17 år gammel syrisk flyktning i Tyrkia til Flyktninghjelpen. – Vi drømte om å bli leger eller lærere. Nå tenker vi bare på hvordan vi kan brødfø våre familier. Vi bærer en tung bør på våre skuldre, mer enn ungdom skal måtte bære.  

Ungdom framstilles ofte som bråkmakere, men selv om ungdom i Midtøsten møter mange utfordringer, uttrykker et flertall i intervjuene et desperat ønske om få leve ut sitt potensiale og være med å bidra i samfunnet.  

– Drømmen min er å reise tilbake til Syria å bygge opp landet mitt, sier en 17 år gammel syrisk flyktning i Jordan til Flyktninghjelpen.   

– Vi skylder ungdom i regionen en fremtid, og at drømmene deres ikke blir knust av vold, fattigdom og mislykket politikk som holder dem nede. Det er et umiddelbart behov for en investering som sikrer at ungdom i Midtøsten får støtten de trenger for å nå sitt potensiale, sier Hartberg.  

I rapporten ber Flyktninghjelpen hjelpeorganisasjoner prioritere program for ungdom, som ofte blir neglisjert og underfinansiert. Vertsland må vedta politikk som lar unge bidra i samfunnet. Internasjonale giverland må trappe opp sin støtte til Syrias naboland, og finansiere programmer som gir utdanning og økonomiske muligheter for ungdom.  

Forskningen ble gjennomført i samarbeid med The Information and Research Centre – King Hussein Foundation (IRC-KHF) og the International Blue Crescent Relief and Development Foundation (IBC).