Gaza

10 ting du bør vite om den humanitære krisen i Gaza

Seks måneder med bombing, fordrivelse, lidelse, frykt og sult.

Overgrepene på Gaza har pågått i seks måneder. Mer enn 108.000 mennesker er drept eller skadd på hele Gazastripen. Mange israelske gisler er fremdeles i fangenskap, mens hele befolkningen i Gaza står overfor hungersnød. Flyktninghjelpens ansatte gjør det de kan for å hjelpe.

Her er ti ting du bør vite om det som skjer i Gaza: 

1. Mer enn 100.000 drept eller såret

Nesten seks måneder med nådeløs bombing har brakt dødstallet på Gazastripen til 32.975. Av disse er minst 13.000 barn. Mer enn 75.000 palestinere er skadd.

Det avskyelige angrepet utført av Hamas 7. oktober førte til om lag 1.200 israelere og utenlandske statsborgere ble drept, og over 250 ble tatt som gisler.

2. 1,7 millioner er drevet på flukt

Konflikten har resultert i enorme ødeleggelser og mennesker på flukt over hele Gaza. Antallet mennesker som har flyktet fra hjemmene sine anslås å være rundt 1,7 millioner, eller 75 prosent av den totale befolkningen på Gazastripen. Mange har blitt drevet på flukt flere ganger.

3. Masseødeleggelser av hjem

Minst 70.000 hjem i Gaza har blitt helt ødelagt, mens 290.000 hjem har blitt skadet, ifølge Flyktninghjelpen, som leder koordineringen av arbeidet med å skaffe mennesker tak over hodet.

Mengden av ødelagt bygningsmasse overstiger åtte millioner tonn og vil ta anslagsvis tre år å rydde opp.

4. Ingen barn går på skole

Det er ikke lenger noen formell utdanning eller skolegang for barna i Gaza.

Før 7. oktober drev UNRWA 40 prosent av skolene i Gaza. De fleste av disse skolene har blitt omgjort til kriseboliger, og huser over 1,2 millioner mennesker på flukt.

Minst 5.994 elever og 266 lærere er drept. 80 prosent av skolene har blitt skadet (464 av 563).

I tillegg trenger en million barn psykisk helsehjelp og psykososial støtte.

5. 1,1 million mangler mat

Mer enn én million mennesker står overfor katastrofale nivåer av matusikkerhet i Gaza. Tre av ti barn under to år i Nord-Gaza lider av akutt underernæring. Det samme gjelder ett av ti barn under to år i Rafah. Rundt 50.000 barn er akutt underernærte i dag.

6. Akutt mangel på drivstoff, strøm, vann og mat

Av de tre vannrørledningene som kommer inn til Gaza fra Israel, er bare én operativ, men med redusert kapasitet.

Mangel på drivstoff fører til perioder med fullt strømbrudd. Den eneste operative møllen kan ikke produsere hvete på grunn av strømbrudd, og mange bakerier har enten blitt bombet eller blitt tvunget til å stenge på grunn av mangel på drivstoff.

7. Helsevesenet har brutt sammen

Angrep på sykehus, begrenset humanitær tilgang og blokade av viktige medisinske forsyninger har redusert kapasiteten til å gi helsehjelp til et minimum.

Bare 33 prosent av UNRWAs helsesentre er i drift. Det er registrer minst 580.000 tilfeller av akutte luftveisinfeksjoner og 310.000 tilfeller av diaré.

8. Fare for smittsomme sykdommer

Folk blir tvunget til å drikke vann fra urene kilder. Dehydrering og vannbårne sykdommer blir stadig mer vanlige, og medisiner er mangelvare. Det er allerede rapportert om tilfeller av vannkopper, skabb og diaré på grunn av dårlige sanitærforhold og urent vann.

9. Angrep på hjelpearbeidere

Gaza er det farligste stedet for hjelpearbeidere i verden, og nesten alle palestinske hjelpearbeidere har blitt fordrevet fra hjemmene sine. I løpet av de siste seks månedene er 174 FN-ansatte drept.

I tillegg er 484 helsearbeidere drept, 48 ansatte i det palestinske sivilforsvaret er drept mens de var på jobb, og 15 ansatte og frivillige fra det palestinske Røde Kors er drept.

1. april ble syv personer som jobbet for hjelpeorganisasjonen World Central Kitchen drept, blant dem var en polsk statsborger, tre briter, en australier og en person med dobbelt amerikansk-kanadisk statsborgerskap.

10. En ødeleggende beleiring

Beleiringen av Gaza har ødelagt økonomien, forårsaket omfattende ødeleggelser og avskåret befolkningen fra resten av verden.

Israel fortsetter å blokkere leveringen av livreddende hjelp. Før 7. oktober kjørte i gjennomsnitt 500 lastebiler daglig inn i Gaza med nødhjelp, drivstoff, mat og andre livsnødvendige varer. Nå er det kun et fåtall hjelpesendinger som kommer inn. 

I mars tillot israelske myndigheter kun 28 humanitære hjelpesendinger inn i den nordlige delen av Gaza.

Kilde: UNOCHA


Hva gjør Flyktninghjelpen?

Siden 7. oktober 2023 har teamene våre delt ut vann, kontanter, telt, sengetøy, tepper, madrasser, vannkanner, hygienesett og kjøkkensett til mer enn 100.000 mennesker.

I tillegg organiserer vi lekebaserte aktiviteter og psykososiale støtteprogrammer for barn. Disse aktivitetene er skreddersydd for å hjelpe barn til å bedre mestre stress og traumer. Vi har også startet foreldreklubber, med felles aktiviteter for både barn og foreldre.

Hjelpen vi klarer å gi er langt fra tilstrekkelig. Vi fortsetter derfor å kreve en permanent våpenhvile slik at palestinere i Gaza kan få livet tilbake.


Hva er det vi ber om?

Folkeretten må respekteres. Det internasjonale samfunnet må sikre at folkeretten overholdes. Det gjelder særlig de fundamentale prinsippene om internasjonal humanitærrett og forbudet mot aggressive handlinger. Alle involverte parter som begår grusomhetsforbrytelser, må holdes ansvarlige og forfølges.

Det må innføres våpenhvile. Alle parter som er involvert i konflikten må stanse den omfattende sivile blodsutgytelsen, fordrivelsene, ødeleggelse av infrastruktur, frihetsberøvelse og utsulting. En umiddelbar og varig våpenhvile, godkjent av FNs sikkerhetsråd, må respekteres og være grunnlag for en formell avtale for å få slutt på fiendtlighetene.

Alle gisler må frigis. Hundrevis av israelske sivile har blitt tatt som gisler av væpnede grupper i Gaza, i strid med folkeretten. Gislene bør frigis betingelsesløst, og palestinere som er internert av Israel, må behandles i samsvar med folkeretten, for å sikre rettslig og human behandling.

Sivile må beskyttes. Alle parter må følge krigens lover, og avstå fra bevisste og vilkårlige angrep på sivile og essensiell infrastruktur som er avgjørende for at sivile kan overleve. Uaktsomheten og hensynsløsheten som Israel utviser i sine militære operasjoner, som resulterer i skade på sivile og hjelpearbeidere, må opphøre. Israel må umiddelbart sikre at deres militære operasjoner er i samsvar med reglene i internasjonal humanitærrett, inkludert de som gjelder levering av akutt nødvendig humanitær bistand.

Vilkårlige restriksjoner på humanitær hjelp må opphøre. Som okkupasjonsmakt må Israel oppfylle sine forpliktelser gitt av Den internasjonale domstolen. Israel må snarest gjenopprette grunnleggende tjenester og legge til rette for uhindret levering av humanitær bistand for å hindre sult. Bistanden skal dekke kritiske behov som mat, vann, elektrisitet, drivstoff, husly, klær, hygiene, sanitære tjenester, medisinsk utstyr og helsetjenester for palestinere over hele Gaza.

Beleiringen av Gaza må opphøre. Israel må ikke hindre tilbakeføringen av en troverdig og ansvarlig palestinsk regjering til Gaza. Israel må også tillate fysisk, sosial, økonomisk og politisk reintegrering av Vestbredden og Gaza. Israel må avstå fra ethvert forsøk på å permanent erverve territorium i Gaza i strid med folkeretten eller påtvinge demografiske endringer gjennom tvangsflytting og deportasjon.