Flyktet fra Chile:
Alfredo ble
alene som
12-åring
Den 11. september 1973 tok de militære i Chile makten fra den folkevalgte presidenten, sosialisten Salvador Allende. Det blodige kuppet endret livet til en 12-år gammel gutt.
– Dagen etter arresterte de min far. Jeg hadde ingen andre enn ham. Jeg ble alene. Hva skulle jeg gjøre? Den dagen ble jeg voksen – med kropp og hjerne som et barn, sier Alfredo Zamudio.
Rundt håndleddet har han et armbånd med røde, hvite og svarte perler. På nesen hviler lesebrillene. Han titter ut av kafévinduet. Snø. En stille uendelighet av iskrystaller med skydråper i. Et iskaldt, hvitt teppe er i ferd med å legge seg over den gamle arbeiderbydelen Sagene, i Oslo.
Over Arica er det sjelden skyer.
Chiles nordligste by har et mildt, temperert klima med noen av de laveste årlige nedbørstallene i verden.
Alfredo Zamudio (60) ser på snøfnuggene og sier stille, som til seg selv:
– Livet mitt var normalt frem til den 12.september 1973. Den dagen tok min barndom slutt.
Han snur seg: – Helt uten varsel.
Hvorfor fortelle?
Et halvfullt krus med kaffe. En tallerken med rester etter en vegetarburger. På kafébordet ligger også hans svarte notatbok. Den han bruker til å skrive ned sine ideer i, tanker og ulike konsepter rundt tematikken «dialog». På et par sider har han med kalligrafipenn sirlig formet ord og uttrykk som: «Man må lytte for å forstå».
I år fyller Flyktninghjelpen 75 år. For å feire dette har vi gravd i arkivene og snakket med interessante mennesker som har vært del av vår spennende historie. Følg med i ukene fremover!
Alfredo er direktør for Nansen Fredssenter på Lillehammer. Tidligere var han direktør for Flyktninghjelpens Senter for internt fordrevne (IDMC) i Genève. Han har jobbet for Flyktninghjelpen, FN og Røde Kors.
Han ser opp:
– Jeg forteller min historie for at folk skal skjønne hvordan barn som er alene har det. Når folk krever at barn som er alene skal ta rasjonelle avgjørelser. Det er vanskelig å være i en slik situasjon. Jeg hadde ingen håndbok. Det finnes ingen håndbok.
Opphavet
Alfredos far het Alfredo Zamudio Concha. Han var en småskala entreprenør og spesialist på å bygge brønner. Far og sønn bodde noen kilometer utenfor byen Arica, i et selvbygget hus.
«Min bestefar på fars side hadde europeiske aner, en blanding av baskere og italienere. Bestefar ble født utenfor ekteskap, noe som var stor skam på den tiden. Han hadde liten utdannelse og få fremtidsutsikter, men han var arbeidsom og dyktig. Bestefar ble mekaniker i salpetergruvene og giftet seg med bestemor, som kom fra en liten landsby i Peru, høyt opp i Andesfjellene. Hun tilhørte aymara-folket og med røtter fra inkaenes tid. Denne blandingen er typisk for vårt kontinent.»
– Fra barndommen husker jeg særlig stranden: Kilometer på kilometer med sand, og stillehavsbølgene som rullet over den. Var vi heldige, kunne vi se småhai.
Den stranden var liksom «min».
Min mor? Jeg traff henne et par ganger under barndommen. Foreldrene mine skilte seg da jeg var to år. Far snakket aldri stygt om henne, og det synes jeg var ganske fint.
«En gang, da jeg fikk lov til å reise tilbake til Chile etter lang tid i eksil, tok jeg en drosje gjennom byen Iquique. Sjåføren tittet på meg i speilet og sa: «Jeg kjenner deg». Jeg svarte: «Det tror jeg ikke, for jeg har nettopp komme hit. Men kanskje du kjenner noen av slektningene mine?» «Nei, jeg kjenner deg. Jeg vet hvem du er. Din far hadde en lastebil. Og den hadde et morsomt navn: Den het «Good Bye my money».
Og det stemte. Lastebilen til far var alltid ødelagt og han brukte mye penger på å reparere den.
Sjåføren sa: «Jeg husker da du var liten, og din far kjørte rundt med deg. Dere hadde en svær vanntank på lasteplanet, og der vasket din far dine klær».
Sosialistbladet og Batman
– Bestefar jobbet som mekaniker i gruvene og det var et slit. Fra tidlig barndom så far hva ekstrem utnyttelse av mennesker betød. Han ble sosialist, forteller Alfredo.
Det første minnet han har av faren som politisk menneske, er fra da Alfredo var syv år gammel. Faren kjøpte avisen Sosialistbladet til seg selv og tegneserieheftet Batman til sønnen.
– Det var sånn jeg lærte å lese: Sosialistbladet og Batman. Men det klareste bildet er fra den 4. september 1970. Da var jeg nesten ti år gammel. Den dagen vant Salvador Allende presidentvalget i Chile. Radioen stod på. Jeg hadde sovnet fra hele greia. Men så våknet jeg av at far satt gråtende på sengekanten min, og sa: «Vi vant. Vi vant».
«En av de tingene Allende ble valgt for, var at han sa at et hvert barn i Chile skulle ha en halv liter melk om dagen. Jeg tror det må ha vært den første gang i verdenshistorien at melk ble en sak i en valgkamp. Dette ble gjennomført på skolene, barna fikk melk i tillegg til pulvermelk. På alle skoler fikk de også proteinkjeks, for mange chilenske barn var feilernærte og på grunn av vitaminmangel vokste de ikke normalt.
Vi spilte klinkekuler og jeg var kjempegod. Jeg fikk en del proteinkjeks av kompisene mine som betaling. Jeg er 2,05 meter høy. Når folk lurer på hvorfor jeg er blitt så svær, svarer jeg: Klinkekuler.»
– Det var typisk for min far at han var usedvanlig lite taktisk og han var ingen diplomat. Langs hele den ene veggen på huset vårt hadde han malt symbolet til sosialistpartiet; en tegning av kontinentet Sør-Amerika og bokstaven «P» på den ene siden og «S» på den andre: «Partido Socialista de Chile». På den andre veggen hadde han skrevet slagord med svære bokstaver, som: «Fremover kamerater» eller «Vi skal seire».
«Skal jeg fortelle deg en ting? Da far fikk lov til å reise tilbake til Chile etter å ha bodd flere år i Norge, fikk han et jordstykke i erstatning. Det var et lignende jordstykke som han hadde hatt før, det lå bare litt lengre unna. Han bygde et hus der. På den ene siden av vanntanken han fikk satt opp, skrev han med store bokstaver: «Jeg er tilbake».»
«Fra barndommen husker jeg særlig stranden: Kilometer på kilometer med sand, og stillehavsbølgene som rullet over den»
«Nå tar de din far»
På taket stod en stor hjemmelaget antenne slik at de kunne se tv fra Peru, for det var dårlig forbindelse til chilensk tv. Den 11. september 1973 satt Alfredos far foran skjermen og fikk høre den sjokkerende nyheten: Militæret hadde tatt makten.
– Han virket bekymret og ville dra inn til byen. Jeg tror han må ha haiket, for vi hadde ikke lenger den lastebilen.
Dagen etter sa faren min, med stort alvor: «Vi må dra til Peru. Vi skal ikke ta bussen, vi skal gå». Noe som ville innebære en gåtur på 60 kilometer gjennom ørkenen. Jeg skjønte ikke hva som var i ferd med å skje. På den annen side: Vi hadde jo vært i Tacna i Peru flere ganger før, for å besøke venner og slektninger, så at vi skulle reise dit var ikke så merkelig, forteller Alfredo. Han husker at han syntes det var rart at de skulle vandre hele den lange veien. Han lurte litt på hvordan det ville gå.
Alfredo fikk beskjed om å gå til butikken for å handle brød og pasta. Mens han var der, la personer i butikken merke til at noe var i ferd med å skje et stykke lengre nede i gaten. En av dem sa: «Nå tar de din far».
Han skyndte seg ut.
Alfredo gikk litt nedover, og så mot huset som lå omtrent 400 meter unna. Han så en bil – i dag husker han ikke om det var en militærbil eller en politibil. Det var kanskje tre menn der. En person som lignet på hans ble ført inn i bilen.
– Noen få sekunder senere kjørte de forbi meg. Jeg så at det satt en som ligner på far i bilen. Men jeg klarte ikke koble de to tingene, at det skulle være faren min. Hjernen min greide rett og slett ikke å forstå det jeg så.
Da Alfredos far satt i fengselet La Serena ble han en slags altmuligmann og derfor fikk han være ute av cellen lengre enn de andre fangene. Ute i gården ble han kjent med en hund. En dag var ikke hunden der. Alfredos far ble bekymret og lette etter den. Han fant sin firbente venn; den stod på den store plassen som ble brukt til fangeopptellingen. Den stirret ned i bakken – hadde det klikket for den? Men det viste seg at den stirret på maur.
– Mange år senere, da min far fortalte om denne historien, lo han godt. Den lille skapningen hadde gitt ham glede i en av de mørkeste periodene av hans liv, forteller Alfredo, som senere fikk en chilensk kunstner, Yael Mancilla Gewolb, til å lage denne tegningen av faren og hunden.
Nordstjernen
Alfredo gikk hjemover.
Han kjente at han begynte å bli engstelig.
Han åpnet døren til huset deres. Og han fikk sjokk: De få møblene de hadde lå slengt rundt omkring, de var ødelagt og det så kaotisk ut.
Faren var ikke der.
– Madrassene var skåret opp. Fars skjorte lå på sengen. Jeg tok den opp og luktet på den. Da kjente jeg lukten hans.
Dette har alltid stått for meg som det kaldeste øyeblikket i mitt liv. Jeg forstod da at han var borte.
– Jeg forteller min historie for at folk skal skjønne hvordan barn som er alene har det.
Han skriver ned sine ideer, tanker. Mennesker fra hele verden kommer til Alfredo og Nansen Fredssenter for å lære å bruke dialog som metode.
«Far var min Nordstjerne. Da jeg ble alene, spurte jeg meg ofte: «Hva ville far ha sagt?» «Hva ville han gjort?» Da jeg vokste opp, hadde jeg ganske mye frihet og han stolte på meg. Jeg kunne si: «Pappa, jeg trenger bøker». Da svarte han: «Hvor mange bøker og hvor mye penger trenger du?» Som 12-åring var jeg en nokså selvstendig fyr.»
Alfredo visste ikke hva han skulle gjøre. Naboen foreslo at han skulle dra inn til byen og prøve å finne ut av hvor faren var blitt av. Han gikk ut på hovedveien og haiket. Mannen som stoppet, viste seg å være en av farens erkefiender i nabolaget.
– Men han var vennlig og behandlet meg pent.
Alfredo ba om å bli satt av ved huset til farens venn, Gastón Valenzuela, som var tillitsvalgt i sosialistpartiet. Gastón bodde i sentrum og var telegrafist på toglinjen fra Arica til La Paz. Han var 27 år gammel. Alfredo kjente konen hans også, for av og til fikk han melding fra henne med spørsmål om han kunne kjøpe egg for henne fra gårdene i nærheten der Alfredo bodde.
«På skjermen kunne vi se en livløs Salvador Allende bli båret ut av presidentpalasset».
Farlige tider
De slapp inn gutten.
Men det var med en viss nølen.
Det var farlige tider.
Snart kom en annen av farens venner dit; Oscar Rippol og hans kone.
– Jeg husker at de voksne satt i stuen og så nyhetene. De begynte å gråte. For på skjermen kunne vi se en livløs Salvador Allende bli båret ut av presidentpalasset.
Denne reaksjonen fra de voksne gikk sterkt innpå meg. Men jeg hadde ingen å spørre om hva det var som skjedde.
Gastóns hus lå et kort stykke unna fra guvernørens kontor. Nå hørte vi at det rullet militære kjøretøy og tanks på veien.
– Jeg fikk overnatte hos Gastón og kona i et par dager. I løpet av denne tiden ba han meg om å hjelpe ham med å brenne opp alt som kunne knytte ham til sosialistene: Diverse dokumenter, LP-plater, turistbrosjyrer til Kina.
Noen uker senere traff jeg Gastón i sentrum, han var på vei fra jobb og kom trillende på sykkelen sin.
Han virket helt vanlig. Men så var han også en forsiktig mann.
Et par dager senere ble han arrestert.
To dager etter fengslingen leste jeg at Gastón var blitt skutt og drept, sammen med Oscar i tillegg til en som het Manuel Donoso.
Gategutt
Naboene fortalte at politiet hadde spurt etter Alfredo. Han skjønte at han ikke kunne bo hjemme lenger. Han gikk til stranden. Gravde seg ned, dekket seg til med sand.
Sov der.
På dagtid dro han til byen og banket på dører. «Kunne han få bo der?» «Nei, det passer ikke». Folk tok ikke sjansen.
Ukene gikk.
Faren satt i tre ulike fengsler, og Alfredo fulgte etter ham for å være nær ham: Først i Arica, så i byen La Serena og til sist i hovedstaden Santiago. Alfredo besøkte ham. Far og sønn skrev også brev til hverandre.
Et av brevene Alfredo skrev til sin far i fengselet. Dette er fra 1974. En omsorgsfull Alfredo skriver: Ikke send klær til meg, pappa, du har bedre bruk for klær enn jeg har.
(Ikke direkte oversatt)
«Jeg husker ikke helt hvordan, men jeg fikk tak i et dokument som førte til at jeg kunne besøke min far. Jeg hadde fått vite at fanger likte å få sigaretter. Så jeg kjøpte de billigste sigarettene jeg kunne finne. Ironien er at de sigarettene het: «Liberty». Jeg tror det var en blå pakke, veldig likt det merket som i sin tid var malt som reklame på Majorstuehuset i Oslo, og som var det merket kong Olav røkte. Jeg likte den reklamen. For hver gang jeg så den, ble jeg minnet om pakken jeg kjøpte til far».
Alfredo følte stor omsorg for sin far. Så når faren spurte ham om hvordan han hadde det, tok Alfredo seg sammen, smilte muntert og sa noe sånt som: «Takk, det går helt fint!».
– En dag sa far at jeg skulle gå hjem, hente TV-apparatet og forsøke å selge det for å få noen penger. Mens jeg prøvde å selge Tv-en til en mann, antastet han meg. Jeg var stor for alderen og klasket til ham. Jeg kom meg unna.
Det har bestandig undret meg at pedofile har en utrolig evne til å finne frem til barn som trenger hjelp.
Jeg er ikke stolt over å ha klasket til noen. Men jeg måtte. Senere har jeg tenkt: Hva hadde skjedd hvis jeg ikke hadde vært så stor for alderen? Eller hvis jeg hadde vært et mindre selvstendig barn?
«Det var veldig vondt å gå barbeint på småstein hele dagen».
Barnearbeid
I Arica fikk Alfredo jobb hos en mann som drev et lite pukkverk.
– Jeg skulle bruke trillebår, sile sand og småstein. Jeg hadde ikke sko. Det var veldig vondt å gå barbeint på småstein hele dagen. Jeg tror jeg jobbet i et par dager for å få fylt opp en lastebil. Men lønnen jeg fikk, hadde jeg kun råd til å kjøpe en spagettipakke. Da tenkte jeg: «Dette er ikke profitt».
«Da jeg besøkte far i fengselet, så jeg at han var blitt veldig tynn. Han var rundt 1,94 meter høy og veide kanskje 60 kilo. De hadde brukket armen hans: Han hadde hatt et brudd der fra før etter en arbeidsulykke, og det bruddet var den gang blitt operert. Nå hadde fengselsfolkene brukket det opp igjen ved å slå ham da han ba om ekstra mat. Armen grodde skeivt, og det ble et dypt søkk i den. Senere ble armen operert i Norge, der legene satte inn titan. Det var ganske morsomt hver gang far skulle gjennom sikkerhetskontrollen på flyplasser senere i livet. Det sa «pling» overalt.»
Alfredo fikk lov til å overnatte på pukkverket:
– Jeg sov på jordgulvet og dekket meg til med potetsekker. Den natten kjente jeg at det var en rotte som kom bort til meg. Og mens jeg lå der hørte jeg at to menn i en annen del av rommet drev med seksuelle aktiviteter. Det var vanvittig skremmende.
Da det ble lyst, dro jeg.
Alfredo i Flyktninghjelpen
Han hadde aldri vært i Afrika før, men i 2005 dro han til Sudan for Flyktninghjelpen. I to år jobbet han i leiren Kalma som ligger i Darfur-regionen, vest i landet. På den tiden bodde det rundt 100.000 mennesker som var på flukt der.
Mens andre hjelpeorganisasjoner var leverandører av tjenester i Kalma flyktningleir, var Flyktninghjelpens oppgave å koordinere det hele. Alfredo ble ansatt som koordinator. Han var en mellommann mellom hjelpeorganisasjonene og landsbylederne, sjeikene.
Denne vanskelige oppgaven klarte han ved å til enhver tid ha oversikt over hvordan leiren egentlig fungerte: Han arbeidet hardt for å «forstå» leiren. Flyktningeleiren hadde åtte team som hver dag rapporterte inn en oversikt over det som skjedde, og slik forsøke Alfredo og folkene hans å forstå de humanitære behovene. Dette resulterte i at de fikk god dialog og et godt samarbeid med sjeikene.
«Jeg møtte mange svært hyggelige og meget hjelpsomme mennesker underveis da jeg som barn var alene i Chile. I løpet av disse tre årene, der jeg stort sett var på vandring, fikk jeg bo syv måneder hos noen slektninger og der fikk jeg også gå på skole. Dette var en stor hjelp, og jeg er meget takknemlig for denne tiden.
Andre hjalp meg videre et stykke på veien, og hjalp meg til å overleve. Det var også folk som sa «nei» etter en stund, fordi de ble redde for byrden. Senere har jeg funnet tilbake til noen av dem som hjalp meg. Barnebarna til en dame som var der for meg, har skrevet og vi har hatt lange samtaler. De har spurt meg om råd og sånt, for de har fulgt karrieren min. En annen fyr, som også ga meg husly, fant frem til meg i fjor. Han er nå blitt en gammel mann. Han kaller meg fremdeles for «Alfredito» - altså «Lille-Alfredo». Jeg sa til ham: «Men jeg er ikke liten!» Han svarte: «For meg vil du alltid være Alfredito».
Fars arbeidskamerat
En dag Alfredo gikk på gaten i Arica, traff han en tidligere arbeidskamerat av faren.
– Han sa: «Kom, jeg har noe til deg!»
Alfredo var skeptisk, men fulgte etter.
– Jeg stod i døren til hans enkle husrom, der veggene var dekket av avispapir. På en spiker hang noen klesplagg. Han hadde en gruvearbeiderhjelm.
«Far ble dømt til 11 års fengsel. Men etter at han hadde sittet i tre år, ble det mulig å få omgjort fengselsstraff til landsforvisning. I fengselet fikk han besøk av den norske ambassadøren Frode Nilsen. Far ble anbefalt av ambassadøren som kvoteflyktning.
Jeg fikk beskjed om å ta vaksine og skaffe meg et pass - jeg har det passet ennå. Den 15.september 1976 skulle jeg møte opp på flyplassen. Jeg haiket dit og derfor ble jeg litt forsinket.
Far var omgitt av politifolk. Han hadde håndjern, fotlenke og kjetting rundt livet. Da jeg kom, sa han: «Du er sen».
De fjernet håndjernene, fotlenken og kjettingen. Ambassadør Nilsen tok far under armen og sa til politifolkene: «Nå tar jeg over». Så førte han oss ut.
Min far hadde ikke høyere utdannelse og kunne ikke fremmede språk, men ambassadør Nilsen så at han trengte beskyttelse og han sørget for at Norge ga ham dette.
I Norge ble vi tatt imot av Flyktningrådet, som var Flyktninghjelpens forløper.
Da begynte vårt liv i frihet.»
Da Alfredo og faren kom til Fornebu flyplass i Oslo ble de møtt av Flyktninghjelpens representant.
– Fars gamle arbeidskamerat gikk bort til en skjorte som hang på spikeren. Han tok ut penger fra lommen, kanskje tilsvarende fem hundre norske kroner. Jeg husker at for ham var dette kanskje en hel ukes lønn. Han rakte frem pengene og sa: «Ta dem. Dra bort. Kom tilbake en dag og vis dem at de tok feil».
Den gang skjønte jeg ikke hva han mente.
Men for et år siden ble vi på Nansen Fredssenter spurt av den chilenske presidenten om vi kunne bistå Chile med dialog etter opptøyene i 2019. Siden den gang har et team i Chile og jeg blant annet arrangert over 30 dialoger mellom sivilsamfunn, regjering og akademia. Vi er blitt spurt om å fortsette med dette arbeidet frem til Chiles nye grunnlov blir klar i 2022.
Faren min er død. Men for meg er dette en måte å tilbakebetale de mange menneskene som hjalp far og meg de årene livene våre ble endret.
Nå skjønner jeg hva fars arbeidskamerat mente.