SYRIA
et tiår med krig

En mann løper med et skadet barn etter bombing i Idlib i 2015.

En mann løper med et skadet barn etter bombing i Idlib i 2015. Foto: Ammar Abdallah/REUTERS/NTB Scanpix

En mann løper med et skadet barn etter bombing i Idlib i 2015. Foto: Ammar Abdallah/REUTERS/NTB Scanpix

Den brutale krigen i Syria har herjet et helt land. Den har tatt nesten 500.000 liv og drevet halve befolkningen på flukt. Fremtiden til en hel generasjon har blitt revet vekk. Krigen har ødelagt liv. Mange syrere har flyktet fra landet, mens andre har valgt å bli.

Her er noen øyeblikksbilder fra et tiår med krig, og noen av livene krigen har rammet.


I 2011 hadde Syria omtrent 21 millioner innbyggere. Landet grenser til Libanon, Tyrkia, Irak, Jordan, Israel og Middelhavet. Det er et land med variert landskap og flere steder på verdensarvlisten.

Da den såkalte “Arabiske våren” fikk feste i store deler av Midtøsten, spredte opprøret seg etter hvert til Syria. Få forutså de enorme ødeleggelsene som ville følge.

Flyktninghjelpen hjelper mennesker på flukt i over 30 land verden over, inkludert Syria. Støtt vårt arbeid i dag.

2012

kampene eskalerer

Utbombede bygninger i Aleppo. Svart røyk stiger opp bak dem.

Foto: Manu Brabo/AP Photo/NTB Scanpix

Foto: Manu Brabo/AP Photo/NTB Scanpix

I løpet av 2012 eskalerte kampene i landet og spredte seg til nye områder. Konflikten utartet seg til borgerkrig. Dette bildet er tatt i oktober 2012, i Aleppo.

Før krigen var Aleppo-regionen den mest folkerike i landet, og hjem til omtrent fem millioner mennesker. Byen Aleppo har vært ett av hovedområdene for kamper de 10 siste årene, noe som har gått brutalt utover innbyggerne.

2013

tusenvis krysser grensen til Irak

En liten jente og kvinne som bærer et barn på armen krysser grensen inn til Irak fra Syria.

Foto: Christian Jepsen/Flyktninghjelpen

Foto: Christian Jepsen/Flyktninghjelpen

Da grenseovergangen Sahela mellom Syria og Kurdistan-regionen i Irak ble gjenåpnet i august 2013, krysset mer enn 33.000 syrere grensen på bare fem dager, i brennende sommersol. De hadde blitt tvunget på flukt, og måtte forlate alt de eide i håp om å komme seg i sikkerhet.

2014

fortvilelse

En voldsom folkemengde går tett i tett på vei gjennom ruinene av et nabolag.

Foto: UNRWA/REUTERS/NTB Scanpix

Foto: UNRWA/REUTERS/NTB Scanpix

Yarmouk er en by sør for Damaskus. Før krigen var den hjem til rundt 16.000 palestinske flyktninger. Så tidlig som i 2012 ble Yarmouk en slagmark. Sivilbefolkningen befant seg midt i skuddlinjen. I juli 2013 ble byen beleiret, noe som førte til svært begrenset tilgang til mat og andre nødvendigheter.

Dette bildet av en voldsom folkemengde på vei gjennom ruinene av et nabolag, gjorde inntrykk over hele verden. Bildet ble tatt i krigens tredje år. Tusenvis av mennesker i Yarmouk ventet i desperasjon på forsinket og altfor lite nødhjelp.

2015

på Europas strender

En kvinne sitter på stranden ved siden av en stor, gul gummibåt med lite luft.

Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

Etter som konflikten ble større og større, krysset desperate familier Middelhavet i håp om tilflukt i Europa. Båtene de brukte var ofte utrygge, og redningsvestene av varierende kvalitet.

Dette bildet er tatt på en strand i Lesvos i Hellas. Bilder som dette spredte seg raskt i 2015, da den såkalte “flyktningkrisen” i Europa var på sitt verste.

2016

på jakt etter trygghet

Familier i nabolaget Bab al-Hadid har plukket med seg det de kan og forsøker å komme seg i sikkerhet.

Foto: George Ourfalian/AFP PHOTO/NTB Scanpix

Foto: George Ourfalian/AFP PHOTO/NTB Scanpix

Innbyggerne i Aleppo opplevde nok en gang krigens grusomheter, midt i en krig om territorier. Dette er tatt i nabolaget Bab al-Hadid idet familier plukker med seg det de kan og forsøker å komme seg i sikkerhet.

2017

den største leiren med syriske flyktninger

En ung mann jobber som dueoppdretter i Zaatari-leiren i Jordan.

Foto: Hussein Amri/Flyktninghjelpen

Foto: Hussein Amri/Flyktninghjelpen

Zaatari-leiren i Jordan ble etablert i 2012, for å huse syrere som flyktet fra den brutale krigen. Den ble raskt en av de største leirene i verden for syriske flyktninger.

Nå bor det over 70.000 mennesker her, i campingvogner midt i ørkenen.

Eyad ble fotografert i 2017. Da var han 23 år gammel. Han jobbet som dueoppdretter – hans måte å tjene til livets opphold i leiren.

2018

skoler i ruiner

Barn i Harasta i Øst-Ghouta er på vei til skolen for å ta igjen årevis med tapt undervisning.

Barn i Harasta i Øst-Ghouta er på vei til skolen for å ta igjen årevis med tapt undervisning. Foto: Karl Schembri/ Flyktninghjelpen

Barn i Harasta i Øst-Ghouta er på vei til skolen for å ta igjen årevis med tapt undervisning. Foto: Karl Schembri/ Flyktninghjelpen

Nesten fem år med beleiring tok slutt med voldsomme kamper i Harasta. Nesten hele området var i ruiner. Titusenvis av dem som hadde flyktet, vendte tilbake bare for å finne hjemmene sine ødelagt.

Denne skolen åpnet og ønsket barna velkommen, selv om deler av skolebygget var ødelagt. Til tross for alt de hadde vært gjennom, var barna glade for å være tilbake på skolen.

Ifølge UNICEF har to av fem skoler i Syria blitt ødelagt. I 2020 gjenoppbygde Flyktninghjelpen skolen, slik at barna kunne få lære i trygge omgivelser, skjermet fra krigen.

Støtt vårt arbeid i dag.

2019

ankomst i Irak

Flyktninghjelpens ansatte noterer ned behovene til nyankomne syriske flyktninger i Irak.

Foto: Alan Ayoubi/Flyktninghjelpen

Foto: Alan Ayoubi/Flyktninghjelpen

Flyktninghjelpen responderte på en ny bølge av flyktninger til Bardarash-leiren i Irak i oktober 2019. Flyktningene ankom i busser etter å ha forlatt Syria på grunn av den forverrede livssituasjonen deres.

Vi gikk fra telt til telt og vurderte behovene til de nyankomne. Samtidig delte vi ut nødvendigheter som såpe, bleier og vannflasker.

2020

Libanons teltbosetninger

En kvinne og hennes tre døtre står utenfor teltet sitt. En snor med klesvask går bak dem. På veggene vokser det tett med klatreplanter.

Umayya al-Hamoud (28) og hennes tre døtre står utenfor teltet sitt i Bekaa-dalen i Libanon i november 2020. Foto: Sam Tarling/Flyktninghjelpen

Umayya al-Hamoud (28) og hennes tre døtre står utenfor teltet sitt i Bekaa-dalen i Libanon i november 2020. Foto: Sam Tarling/Flyktninghjelpen

Teltlivet er alt Umayyas barn kjenner. De flyktet fra Syria i 2011 og har vært flyktninger i Libanon i nesten 10 år.

Umayya fortalte Flyktninghjelpen at hun så inderlig ønsker å vende tilbake til familiehjemmet i Syria. Hun ønsker at barna skal kunne slå rot, gå på skole og føle seg hjemme.

– Du glemmer ikke hjemlandet ditt, uansett hva som skjer. Vi drømmer om å reise tilbake til Syria, at våre barn skal få komme hjem. Vi vil at de skal få føle hvordan det er å ha noe som er deres.

Libanon huser over 1,5 millioner syriske flyktninger. 90 prosent av dem lever i ekstrem fattigdom.

2021

sult

En ansatt i Flyktninghjelpen i fullt smittevernutstyr arbeider med å dele ut bistand til familier i nød.

Foto: Tareq Manadili/Flyktninghjelpen

Foto: Tareq Manadili/Flyktninghjelpen

I 2021 pågår det fortsatt stridigheter. Spesielt nord i Syria. Mennesker tvinges fortsatt til å flykte fra hjemmene sine. Økonomien har kollapset og sulten øker. Covid-19 har rammet det krigsherjede landet hardt.

Bildet viser Flyktninghjelpens arbeid med å dele ut bistand til familier i nød, i en landsby i utkanten av Damaskus.


Det vil ta flere tiår før Syria er på fote igjen, etter ødeleggelsene konflikten har ført til.

Vi må bruke denne tiårsmarkeringen til å gi nytt liv til innsatsen for å få slutt på krisen og støtte det syriske folket. Flyktninghjelpen er en av få organisasjoner som jobber over hele Syria. Med intens konflikt som bakgrunn, jobber vi for å tilby nødhjelp, men også overgangshjelp og varig bistand til mennesker i nød.