
Verste helsekrise på flere tiår
Situasjonen ble verre og verre, og mange mente det var den verste helsekrisen i Irak på flere tiår. Over 100.000 mennesker ble innlagt på sykehus etter å ha blitt smittet av vannbårne sykdommer.
Vannmangelen i rurale områder i Basra og andre provinser sør i Irak har tvunget tusener på flukt. Bare i august 2018 ble nærmere 4.000 personer drevet på flukt. I tillegg har mangelen på tilgang til rent vann forårsaket spenninger og vold i lokalmiljøer.
Høy risiko for vannbårne sykdommer
Lokale utdanningsmyndigheter, foreldre og lærere la vekt på de dårlige vann- og sanitærforholdene på skolene da Flyktninghjelpen kartla situasjonen i Basra i 2018. Nærmere 280.000 barn risikerte å bli smittet av vannbårne sykdommer. For mange barn ble det uvanlig å kunne vaske hendene eller skru på krana for å drikke vann på skolen.
Ødelagte toaletter og tørre rør i tillegg til overfylte klasserom gjorde at skolene ble åsted for smitte og sykdomsutbrudd, som igjen førte til at mange droppet ut av skolen.

– Vennene min ble syke av vannet
Lærere og elever fortalte om flere tilfeller av barn som ble sendt til sykehuset med diaré, oppkast, utslett og skabb.
Fjorten år gamle Seham Aziz fra Basra går i sjette klasse på barneskolen. Hun beskriver skolen sin som uhygienisk. – Det er veldig vanskelig å lære på skolen min. Mange av vennene mine kommer ikke på skolen lenger, fordi de ble syke av vannet. Broren min ble syk fordi han drakk saltvann og måtte på sykehus.
Det er rundt 80 elever i klassen hennes og langt fra nok stoler og pulter til alle. Under eksamen må fire elever dele på én pult. Noen må sitte på gulvet ved døra. – Vi har bare ett toalett på hele skolen, og mesteparten av tiden virker det ikke, forteller hun.
– I fjor, under den veldig varme sommeren, kunne vi ikke dusje. Vi ble ikke ferdige med pensum, for alle ble syke.

Skoler fra 70-tallet
Hani Ibrahim er rektor i Basra og beskriver situasjonen på skolen slik: – Skolen ble bygget på 70-tallet og har ikke blitt renovert siden. Det var planlagt fra 2014, men skjedde aldri.
Mange skoler i Basra har to eller tre skift om dagen. Tusener av barn deler på den samme helseskadelige skolebygningen. Mange familier har ikke råd til å kjøpe vann på flaske, det har blitt for dyrt på grunn av krisen.
– Skolen hadde verken toaletter som fungerte, rent vann, dører eller lys. Vi hadde et desperat behov for toaletter og vannkraner til barna, sier Hani Ibrahim. – Noen dager vurderte jeg å stenge skolen.
Slik responderte vi
Vannkrisen i Basra fikk internasjonal oppmerksomhet sist sommer, men lite skjedde. Flyktninghjelpen mente det var viktig å respondere på krisen i det sørlige Irak før den ble verre.
Vi sendte ekspertene våre til skolen til Seham, i tillegg til 11 andre skoler, hvor vi installerte vanntanker og reparerte kraner og toaletter. Med støtte fra Utenriksdepartementet (UD), sørget vi for at over 21.000 elever har fått trygge og hygieniske læringsforhold i årene som kommer.
– Før kunne vi ikke gå på do, og vi måtte vaske henda i skittent vann, sier Seham. – Nå er toalettene rene, og vi er ikke bekymret lenger.
Responsen vår var en dråpe i havet – fortsatt mangler over 500 skoler i Basra gode vann- og sanitærforhold. Dette er et eksempel på hva vi kan og bør gjøre for å beskytte irakiske barn fra vannbårne sykdommer før sommeren.
