Humanitært overblikk
Per april 2023 hadde nesten 800.000 ukrainske flyktninger krysset grensen til Moldova. Rundt 106.000 er fortsatt i landet, ifølge FNS høykommissær for flyktninger (UNHCR). Dette gjør Moldova til et av landene med høyest antall flyktninger per innbygger. De fleste av disse er kvinner, barn og eldre – og en av tre er barn under 18 år. Moldova regnes ofte som en av Europas svakeste økonomier, og opplevde rekordhøy inflasjon i 2022.
I Moldova lever 95 prosent av flyktningene i vertssamfunn. Romfolket har også blitt påvirket av krigen i Ukraina, og er blant de mest utsatte gruppene i Moldova. Flyktningene rapporterer at de hovedsakelig lever av oppsparte midler og pensjon, humanitær hjelp og uformelle sosiale ytelser som pengeoverføringer.
Siden februar 2022 har mennesker på flukt, inkludert ukrainere, ikke-ukrainske ektefeller og noen tredjelandsborgere, blitt ønsket velkommen til Moldova, og kunnet bo og arbeide der grunnet en "unntakstilstand". Etter mars 2023 har Moldova implementert en midlertidig beskyttelsemekanisme som åpner for muligheten for å registrere seg for lovlig opphold og tilgang på grunnleggende tjenester.
-
5.711mennesker fikk utdanning
-
7.406mennesker fikk matsikkerhet
-
8.437mennesker fikk husly
-
11.757mennesker fikk beskyttelse fra vold
-
7.630mennesker fikk rettshjelp
-
35.618mennesker fikk vann og sanitærtjenester
-
3685mennesker fikk annen hjelp
Flyktninghjelpens arbeid
Flyktninghjelpen registrerte seg som humanitær organisasjon i Moldova april 2022. Landkontoret vårt er i Chișinău. Vi arbeider hovedsakelig med partnere og det lokale sivilsamfunnet for å yte hjelp direkte, og støtter samtidig arbeidet til de nasjonale myndighetene.