Black smoke rising behind houses in Lebanon.
Krig, død og flukt

Krigen i Midtøsten

Foto: NTB
De globale mediene har rapportert grundig om krisen i Midtøsten. Men hvordan er det egentlig for de som lever midt i denne krisen? Krig og konflikt sprer seg over hele regionen. Hvorfor er det slik? Og hvordan overlever folk?
Publisert 24. okt. 2024

Libanon Palestina Syria


Vær oppmerksom på at dette er en situasjon i rask utvikling. Denne siden ble sist oppdatert 24 oktober 2024.

Flyktninghjelpen gir nødhjelp og støtte til de som har mistet alt i Gaza, Libanon og Syria. Du kan bidra her.

 


Vær oppmerksom på at dette er en situasjon i rask utvikling. Denne siden ble sist oppdatert 24 oktober 2024.

Flyktninghjelpen gir nødhjelp og støtte til de som har mistet alt i Gaza, Libanon og Syria. Du kan bidra her.

 

Siste nytt

      

Hva skjer i Midtøsten?

Opptrappingen av krigen i Gaza har gått inn i sitt andre år og har utviklet seg til en regional konflikt.

Palestinske væpnede grupper fortsetter å holde israelske gisler fanget, mens israelske bombeangrep og pågående krigshandlinger har ført til død, tap og flukt for hele befolkningen i Gaza.

Titusenvis av palestinere har blitt drept, og over 100.000 har blitt skadet. 90 prosent av Gazas befolkning er på flukt.

Gjensidig beskytning av raketter mellom Nord-Israel og Sør-Libanon har resultert i en åpen, dødelig konflikt.

Israelske luftangrep på libanesiske landsbyer og byer, inkludert hovedstaden Beirut, har drept og skadet tusenvis, og drevet over én million mennesker i Libanon på flukt – mer enn en femtedel av befolkningen.

Flyktningkrisen i Libanon har ført til at folk søker ly på skoler, mens hundretusener har flyktet over grensen til det krigsherjede Syria.

Over 68.000 mennesker er fortsatt på flukt fra Nord-Israel, og 75.200 mennesker er fortsatt drevet på flukt fra områder i Israel som grenser mot Gaza.

Regionen koker, og det internasjonale samfunnet har ikke klart å legge lokk på de voldelige konfliktene.

Sivile betaler den høyeste prisen.

I Gaza, Libanon og Syria synes lidelsene å være uendelige.

Men det kan ende med en varig våpenhvile.

Hvordan er situasjonen for sivile i Gaza?

Krigshandlingene har drevet 1,9 millioner palestinere på flukt i Gaza, befolkningen sulter, og mange av barna er syke.

Livsnødvendigheter som mat, medisiner, drivstoff og morsmelkerstatning er så å si umulig å få tak i, enten på grunn av kronisk varemangel eller akselererende inflasjon. De fleste må klare seg på enkle måltider bestående av søtpoteter eller ris.

Hverdagen i Gaza består i å flykte fra bombene, stå i kø for vann, søke ly og gi kondolanser.

Hva skjer i Libanon?

Skulle konflikten trekke ut, frykter mange at det samme marerittscenariet vil utspille seg i Libanon.

Libanon led allerede av den verste økonomiske krisen i landets historie. Libanon har i årevis slitt med å ta vare på over én million flyktninger fra Syria, og er vertskap for det høyeste antallet flyktninger per innbygger i verden.

Nå har konflikten lammet arbeidsplasser, utdanning og nesten alle andre viktige sektorer.

Støtt arbeidet vårt

Tusenvis av familier er drevet vekk fra jordene og næringsvirksomhetene sine – deres eneste inntektskilde. Mange sover nå i gatene, utenfor moskeer og kirker og på offentlige plasser. De har mistet alt.

Hvordan påvirker dette Syria?

Mange mennesker flykter fra Libanon til Syria, hvor konflikt, levekostnadskrise og langvarig flukt har ødelagt livsgrunnlaget for befolkningen det siste tiåret.

Nå er libanesiske, palestinske og syriske familier i Libanon tvunget til å flykte over grensen med barna sine fordi de ikke har andre, bedre alternativer.

Selv om noen kan være trygge for den umiddelbare trusselen fra bomber og kuler, vet de ikke hva som kommer til å skje med dem. Barna står overfor nok et år uten skole, og det er ikke nok jobber til alle.

Er hjelpeforsyningene tilstrekkelige?

På ingen måte. I Gaza kommer noen dusin hjelpesendinger inn hver dag, men det trengs hundrevis. Omfanget av hva folk trenger støtte til er hinsides alt vi har sett de siste årene.

Dette er det farligste stedet i verden for humanitære organisasjoner å operere i. Mer enn 300 hjelpearbeidere er drept. De risikerer livet for å gi livreddende hjelp.

For at en hermetikkboks med mat eller et teppe skal nå frem til en familie, må den gå gjennom en vanskelig, kostbar og tidkrevende prosess. Lastebiler gjennomsøkes, og noen nødhjelpsartikler slipper ikke gjennom. Noen av hjelpesendingene våre må vente i uker, til og med måneder, før de når nødhjelpsteamene våre og kan distribueres.

Men det haster, og vi har ikke tid til å vente. Barna fortsetter å sulte og underernæring florerer.

Hva gjør Flyktninghjelpen?

Til tross for ødeleggelsene jobber vi for å redde liv og bedre forholdene for mennesker på flukt.

I Gaza har de fleste av våre kollegaer blitt nødt til å flykte sammen med resten av befolkningen. Men til tross for dette, har våre team fortsatt å jobbe under nesten umulige forhold for å gi hjelp over hele Gazastripen.

Vi støtter palestinere i Gaza med utdanning for barn, juridisk bistand, beskyttelse mot vold, trygt drikkevann, kontantstøtte og telt og huslymaterialer.

I Libanon og Syria er vi på bakken og leverer det viktigste som folk har blitt tvunget til å forlate, som hygieneartikler, madrasser og rengjøringsutstyr. Vi jobber også med å forbedre forholdene i skoler og andre offentlige bygninger hvor familier på flukt har søkt husly og beskyttelse. Vi sørger for bedre muligheter til privatliv og bedre hygieniske forhold.

Hva kan du gjøre for å hjelpe?

Her er tre ting du kan gjøre for å gjøre en forskjell:

  1. Du kan støtte arbeidet vårt i Midtøsten og andre kriser over hele verden.
  2. Du kan følge oss på sosiale medier og dele innleggene våre slik at flere blir informert om nødsituasjonen. Facebook, X (tidligere Twitter), Instagram.
  3. Du kan abonnere på vårt nyhetsbrev for å holde deg informert om krisen i Midtøsten og resten av verden.