Se første episode av nettserien Marlon's Journey på Instagram TV @nrc_flyktninghjelpen
Før i tiden kunne det å arbeide for en hjelpeorganisasjon være en beskyttelse. Men i dag er det annerledes. I dag er humanitære organisasjoner blitt et mål i seg selv. I 2017 ble 116 hjelpearbeidere - de aller fleste lokalt ansatte - drept på jobb.
Hjelpearbeidere er «myke mål». Det vil si at det er lett å angripe oss, for vi har ikke våpen og skyter ikke tilbake.Thomas Willard, leder for sikkerhetstrening i Flyktninghjelpen
«I 2017 var det gjennomsnittlig tre angrep i måneden mot Leger Uten Grenser bare i Den Sentralafrikanske republikk. Det betyr nesten 40 hendelser på ett år. Også andre organisasjoner melder om lignende tall, og for to uker siden ble seks bistandsarbeidere drept på jobb i det konfliktherjede landet. Samme uke ble også tre hjelpearbeidere drept og minst tre skadet i Nigeria» (Bistandsaktuelt, 23.03.2018).
Opp gjennom årene har heller ikke Flyktninghjelpens hjelpearbeidere blitt skånet for angrep.
«Myke mål»
̶ Hjelpearbeidere er «myke mål». Det vil si at det er lett å angripe oss, for vi har ikke våpen og skyter ikke tilbake. I tillegg medfører slike angrep ofte stor oppmerksomhet i mediene - og publisitet er det mange grupper som ønsker seg, sier Thomas Willard. Han leder all sikkerhetstrening i Flyktninghjelpen, og HEAT er bare noe av det han har ansvaret for.
Flyktninghjelpen har rundt 6000 fast ansatte. Med alle som til enhver tid jobber for oss i kortere og lengre perioder, er vi over 14.000 – fordelt på 30 land. Vår generalsekretær Jan Egeland understreker at hjelpearbeiderne som skal ut i felt skal være så godt sikkerhetsmessig forberedt som mulig.
Trening basert på forskning
«En selvmordsbomber utløste eksplosiver fra en bil nær inngangen til Save the Children's (Redd Barnas) kontor i byen rundt klokken 9.10 lokal tid… Deretter fortsatte angrepet mot kontoret. – En gruppe væpnede menn tok seg inn i bygningen... bekrefter at en sivil person og en person i afghanske sikkerhetsstyrker er døde. Ytterligere 20 personer er skadet…» (VG, 24.01.2018).
Det var i 2007 at Flyktninghjelpen begynte å holde sikkerhetskurs, både for egne ansatte og andre, flere ganger i året. HEAT går over fem dager og arrangeres i flere land. I 2017 deltok til sammen 224 personer på kurset, 200 av dem fra Flyktninghjelpen.
̶ HEAT er scenariobasert trening, basert på forskning. Vi trener opp folk på en måte som gjør at kroppen og hjernen husker hvordan man best skal reagere hvis man kommer opp i farlige situasjoner, sier Willard som selv har lang erfaring fra Forsvaret.
Treningen har reddet liv
Willard forteller at det handler om å skape scenarioer som er mest mulig realistiske. Derfor leier han inn mellom førti og hundre skuespillere. Stressnivået skal være høyt, og inntrykkene sterke. Deltakerne på HEAT skal kjenne frykt, angst, sinne og glede.
̶ Og dette fungerer. Vi har flere ganger fått tilbakemeldinger fra folk om at denne treningen redder liv. At de for eksempel har husket å ha med seg en reserve-bag med klær og mat. Eller at de har havnet i kryssild og har husket å legge seg ned og kommet seg i dekning, sier han.
Måler først stressnivået
Men før man kan delta på kurset, må man først gjennom en rekke spørsmål i et obligatorisk, konfidensielt spørreskjema:
̶ Psykologen vår, som er fra Headington Institute, ser på søkerens historie og måler stressnivået. Slik kan hun avgjøre om søkeren er mentalt i stand til å gjennomføre HEAT eller ikke, forteller Willard.
Vi trener opp folk på en måte som gjør at kroppen og hjernen husker hvordan man best skal reagere hvis man kommer opp i farlige situasjoner.Thomas Willard
Deltakerne deles inn i grupper, som har hver sin mentor. Mentorens oppgave er å gi gruppen mestringsfølelse. Willard leder et lag på rundt ti instruktører. Noen av dem har selv egne erfaringer med dramatiske situasjoner i felt.
̶ HEAT er ikke et kurs du tar for å lære om Flyktninghjelpen. Du skal lære om deg selv og om hvordan du reagerer, sier Willard og forteller at stort sett alle, også de som har gruet seg litt på forhånd, gir veldig positive tilbakemeldinger etterpå.
Se første episode av nettserien Marlon's Journey på Instagram TV @nrc_flyktninghjelpen