Denne uken ble mobilapplikasjonen Zaatari lansert. Den gir et unikt innblikk i de syriske flyktningbarnas hverdag sett gjennom deres egen linse. Foto: Pål Schaathun.

En app med mening

Becky Bakr Abdulla|Publisert 06. mar. 2015|Oppdatert 18. jul. 2016
Hvordan utspiller hverdagen til syriske flyktningbarn seg? Tidligere utenriksjournalist, Maria Korkunc og fotograf Pål Schaathun har tilbrakt en måned med syriske flyktningbarn i Zaatari flyktningleir i Jordan. Resultatet er en mobilapplikasjon helt utenom det vanlige.

– Altfor ofte er det voksne mennesker som uttaler seg om krigen, det være seg politikere eller syrere. Jeg synes det er vel så viktig å løfte frem stemmene til den generasjonen som skal bygge Syria opp igjen, sier Maria, som sammen med fotograf Pål Schaathun, står bak den nylanserte mobilapplikasjonen Zaatari.

Fotoprosjekt i bagasjen

I november 2013 bestemte de to kollegene seg for å ta en måneds permisjon fra jobb og reise til Jordan og Zaatari flyktningleir med et fotoprosjekt i bagasjen. Målet var å få syriske flyktningbarn til å formidle sin egen hverdag gjennom bruk av fotografi.

– Å få barna til å dokumentere sin hverdag er et verdifullt bidrag til dekningen av borgerkrigen og noe ingen pressefotograf selv kan klare å skildre. Resultatet av og kvaliteten på deres arbeid var overveldende, sier Maria.

Ideen fikk hun fra en venninne som gjennomførte et lignende prosjekt i en palestinsk flyktningleir i Libanon flere år før konflikten i Syria brøt ut.

– Hun fortalte hvordan barna utviklet seg og hva det betød at de fikk uttrykke seg gjennom fotografi, lære et nytt håndverk, bli hørt, sitte igjen med et selvlagd, håndfast sluttresultat, og ikke minst hvilket unikt innblikk utenforstående fikk i deres hverdagsliv som flyktninger, forteller Maria.

Maria Korkunc og Pål Schaathun står bak den nylanserte mobilapplikasjonen Zaatari. Foto: Privat.

Etter å ha jobbet med borgerkrigen i Syria over lang tid som journalist, begynte hun å tenke over hvorvidt prosjektet fra Libanon kunne realiseres i en syrisk flyktningleir. Dermed bar turen til Jordan og en av verdens største flyktningleirer, Zaatari, som huser over 80 000 syriske flyktninger.

Gjennom en foto-workshop på seks timer hver dag underviste Maria og Pål 20 syriske flyktningbarn og ungdom i fotografi og fikk dem til å dokumentere sin hverdag. Selv om Maria beskriver tiden i Jordan som både spennende og inspirerende, var den også til tider tøff:

– Det er inspirerende å se gleden til barna når de fotograferer, se utviklingen i håndverket og spennende å oppleve hverdagen i en av verdens største flyktningleirer. Samtidig er det trist å vite at denne midlertidigheten og uforutsigbarheten er hverdagen deres. Vi kan reise hjem til trygge Norge etter noen uker i leiren, mens de ikke vet hvor lenge de må bli i Jordan. Det er også tøft å høre alt barna har måttet gå igjennom, de har historier jeg skulle ønske ingen barn, eller voksne, hadde måttet oppleve.

Fra foto til app

Maria og Pål ønsket å ta i bruk nye medier for å dele barnas fotografier. En del av målet for prosjektet har vært å nå ut til det yngre publikum i Norge, spesielt barn og unge på samme alder som de syriske flyktningbarna som har bidratt med fotografiene.

I samarbeid med applikasjonsutviklere i IT-firmaet Menneske og Maskin, ble alt materialet Maria og Pål hadde samlet fra barna omgjort til en mobilapplikasjon. Den kan bidra til å heve kunnskapsnivået om konflikten i Syria på en lettfattelig, interessant og nyskapende måte.

De syriske flyktningbarna i Zaatari flyktningleir i Jordan har selv bidratt med fotografier som viser deres hverdag. Foto: Pål Schaathun.

– Nye medier er en god og viktig måte å få involvert den yngre garde her hjemme på, i spørsmål som kanskje ellers er for vanskelige for dem å forstå. Kanskje vil dette også skape en forståelse av at de syriske ungdommene er ganske like dem selv, til tross for de vidt forskjellige hverdagene de lever oppi, sier Maria og fortsetter:

–De syriske flyktningbarna sparker fotball, er opptatte av mote, noen liker å gå på skolen, andre vil heller leke. De har vært gjennom mye, men når alt kommer til alt er de barn som alle andre.

Lang prosess

Denne uken ble mobilapplikasjonen godkjent av både Apple og Android og er klar for å lastes ned.

– Det har vart en lang prosess som har krevd mye av oss alle fordi vi har vært i 100 prosent jobb eller studier ved siden av. Vi er alle veldig stolte av resultatet og håper så mange som mulig skal få med seg de fine bildene barna har tatt, avslutter Maria.

Zaatari mobilapplikasjon kan lastes ned her:

iPhone / iTunes

Android / Google Play