Barn fra Kayah i Myanmar. Foto: Jose Arriza/Flyktninghjelpen

Juridisk hjelp til sårbare samfunn

Yi Yi Soe og Flora Ju|Publisert 15. jul. 2016
Siden 2012 har Flyktninghjelpen hjulpet hundretusener av mennesker i Myanmar med identifikasjonspapirer. Arbeidet har gitt mer enn 430.000 mennesker tilgang til utdanning og helsetilbud.

Mangelen på identifikasjonspapirer er et stort problem i Myanmar hvor mer enn ti millioner mennesker mangler de viktige papirene. Uten dette kortet får befolkningen begrenset eller ingen tilgang viktige helsetjenester, utdanning og registrering av eiendom.

Myanmars offisielle folketelling fra 2014 viser at mer enn 19.000 mennesker i staten Kayah mangler slike dokumenter. De fleste bor på landsbygda. Trolig er det reelle tallet høyere, ettersom de som bor i områder kontrollert av ikke-statlige grupper ikke deltok i folketellingen.

Det er et sterkt behov for identifikasjonspapirer, spesielt i områder som er rammet av konflikt og i områder hvor fredsprosesser pågår.

En vanskelig byråkratisk prosess

Bonden, Daw Ri Sue på 56 år, bor i et konfliktrammet område hvor befolkningen har blitt drevet på flukt i flere tiår. Hun har ni barn men bare to går på skole.

Hennes største ønske er å få identifikasjonspapirer til seg selv og familien, slik at de kan få tilgang på grunnleggende tjenester. Uten dem kan ikke hennes yngste barn få skoleplass.

For å få ID-kort må man ha tilgang til flere nødvendige dokumenter i forkant, noe som også medfører ekstra kostnader. Det gjør det utfordrende for fattige på landsbygda å søke om det viktige ID-kortet. I tillegg opplever flere manglende veiledning fra offentlige organer i forbindelse med søknaden om ID kort noe som gjør at prosessen tar enda lengre tid.

Etter en lang og utfordrende byråkratisk prosess var Daw Ri Sue fremdeles uten identifikasjonskort.

Daw Ri sue. Bilde: Flyktninghjelpen/Yi Yi Soe

 

Tilgang på grunnleggende rettigheter

Identifikasjonskort blir ofte tatt for gitt, men mangelen på et slikt kort har store konsekvenser som begrenset tilgang til offentlige tjenester.

Mangelen på identifikasjonskort øker også sårbarheten hos allerede sårbare grupper, som f. eks kvinner og barn. I tillegg er det essensielt med identifikasjonskort for å kunne oppnå varige løsninger for retur av flyktninger og mennesker fordrevet i eget land.

For å kunne møte disse utfordringene har Flyktninghjelpen i samarbeid med Myanmars myndigheter opprettet mobile sentre i sør-øst Myanmar for registrering av identitet.

Gjennom arbeidet har Flyktninghjelpen nådd ut til befolkningen på landsbygda og avsidesliggende områder. På den måten kan flest mulig få identifikasjonskort, rådgivning og informasjon om sine rettigheter.

Programmet fokuserer spesielt på konfliktrammede områder og prioriterer folk på flukt og mennesker som står i fare for å bli papirløse.

Flyktninghjelpen jobber også for å reformere de nåværende lovene slik at lovene møter kravene fra internasjonale standarder.

Siden 2012 har mer enn 431.708 mennesker fått identifikasjonskort gjennom Flyktninghjelpens arbeid. Programmet er støttet av Swiss Agency for Development and Cooperation, Utenriksdepartementet, og Swedish International Development and Cooperation Agency (SIDA).

Opplyse ungdom

Da Flyktninghjelpen etablerte registrering i Hoya landsbyen som er en times gange fra der Daw Ri Sue bor, ba hun sine eldste barn dra for å søke. Barna var på denne tiden opptatte med å jobbe og kunne ikke reise.

Daw Ri Sue visste hvor viktige papirene var for barna. Uten papirene kunne de ikke søke om studiekompetanse, men måtte reise alene for å søke.

-Da jeg kom frem, gikk jeg på et foredrag arrangert av Flyktninghjelpen. Der informerte de om rettighetene våre og hvilke fordeler identifikasjonspapirer ga oss. Den dagen fikk jeg identifikasjonskort gratis, sier hun.

Nylig har også to av hennes barn fått ID-kort. Daw Ri Sue presiserer viktigheten av identifikasjonskort slik at man får tilgang på elementære rettigheter, og vil jobbe for at alle barna blir registrert.

– På grunn av fattigdom, er det mange barn som dropper ut av skolen for å hjelpe familiene økonomisk. De er ofte uvitende om verdien av grunnleggende dokumentasjon og hvilke framtidskonsekvenser mangel på identifikasjonskort har for dem, sier Daw Ri Sue.

Hun håper at Flyktninghjelpens arbeid i Kavah vil fortsette å spre kunnskap hos den yngre generasjonen, slik at de kan se mot en lysere fremtid.