Ett år gamle Fatima veier bare 4,2 kilo. Da hun ble dårlig og fikk feber tok moren henne med til sykehuset Al Sabeen. Foto: Nuha Mohammed/Flyktninghjelpen

Jemen på randen av kollaps

Flyktninghjelpen|Publisert 24. aug. 2017
En av fire jemenitter mangler mat, og over en halv million er smittet av kolera.

Etter en 15 timers lang reisevei kom Mohammed sin familie endelig fram til sykehuset Al Sabeen.

– Vi hadde ikke noe valg, forteller Mohammeds far. – Sykehusene fungerer ikke der hvor vi bor. Alt er ødelagt.

To år gamle Mohammed klarer ikke sitte oppreist uten hjelp. Han veier bare 5,9 kilo.

I løpet av året kommer 1,8 millioner barn til å lide av akutt underernæring i Jemen. Mange står i fare for å dø dersom de ikke får tilgang til mat eller medisiner.

Mohammed er to år gammel og veier bare 5,9 kilo. Han er en av 1,8 millioner barn som forventes å lide av akutt underernæring. Foto: Nuha Mohammed/Flyktninghjelpen

På grunn av ødelagt infrastruktur og et tregt byråkrati er det vanskelig å nå mennesker i Jemen med nødhjelp.

– Jemen står på randen av kollaps, skriver Jan Egeland, Flyktninghjelpens generalsekretær i et åpent brev til FNs generalsekretær António Guterres, medlemmer av Sikkerhetsrådet og EU. Han etterlyser handling og en rask endring av den humanitære situasjonen i landet.

Flere smittes av kolera

To år gamle Mazen overvåkes på sykehuset i tilfelle han trenger intravenøs veske. Moren tok han med til sykehuset da hun kjente igjen symptomene på kolera. Takket være en fremmed mann, som gav dem penger til reisen, kom de frem i tide.

Siden april har sykehuset hjulpet omtrent 17.000 kvinner og barn med kolera.

– Da jeg besøkte Jemen i mai, var 2.000 mennesker smittet av kolera, forteller Egeland. – I dag rapporteres det om over en halv million tilfeller.

Jan Egeland besøkte sykehuset Al Sabeen i mai 2017. Siden har antallet koleratilfeller steget, og de ansatte jobber på spreng. Foto: Tuva Raanes Bogsnes/Flyktninghjelpen

Jobber døgnet rundt, uten lønn

Adel Alalmani, leder av kolera-avdelingen på sykehuset Al Sabeen, forteller at presset på de ansatte har vært enormt siden koleraepidemien startet i april.

– Hver dag begynner vi på jobb klokka åtte om morgenen, og slutter rundt midnatt, sier han. – Hver eneste dag.

Også kollegaene hans forteller om en krevende situasjon. De alvorlige tilfellene, som akutt underernæring og mangel på medisiner, gjør hver dag litt vanskeligere.

I Jemen har omtrent 1,2 millioner offentlige ansatte ikke fått lønn, eller bare fått lønn av og til, siden august 2016. En av de ansatte ved Al Sabeen solgte smykkene sine for å betale reiseveien til jobb.

– Dette er yrket vårt, og vi elsker det, forteller hun.

Adel Alalmani jobber på sykehuset fra åtte om morgenen til midnatt, hver eneste dag. Foto: Nuha Mohammed/Flyktninghjelpen