Et barn på flukt fra Mosul i Hasan Sham-leiren, hvor Flyktninghjelpen gir nødhjelp som matpakker, vann og hygienepakker i tillegg til utdanningshjelp. Foto: NRC / Hussein Amri

Mosul: Hundretusener av sivile fremdeles i fare

Publisert 09. jul. 2017
Mens den irakiske regjeringen erklærer at Mosul har blitt gjenerobret fra IS, er flere hundre tusen mennesker fortsatt i stor fare.

 Gjenoppbygging vil være viktig for å hindre videre konflikt i Irak, sier Heidi Diedrich, landdirektør for Flyktninghjelpen i Irak.

 Folk fra alle etniske, religiøse og sosioøkonomiske grupper i Irak har lidd som følge av denne konflikten. Det internasjonale samfunnet har nå et ansvar for å støtte gjenoppbyggingen av landet og ordne opp i forskjellene som bidro til å skape denne konflikten, sier hun.

Ifølge den irakiske regjeringen, har over 900.000 mennesker flyktet fra Mosul siden den militære offensiven for å gjenerobre byen fra IS startet i oktober i fjor. Men selv om 90 prosent av befolkningen i Øst-Mosul har vendt hjem, er den samme andelen av befolkningen fra Vest-Mosul fortsatt på flukt.

 Jeg vil gjerne dra tilbake til min hjemby Mosul, men jeg vil ikke dra tilbake når det ikke er noe der. Jeg må sørge for at det er trygt, og at det finnes offentlige tjenester og jobbmuligheter først, sier Mohamed (40) fra Vest-Mosul. Han flyktet til Hammam al-Alil, 50 kilometer unna hjemmet sitt i Mosul.

Titusenvis av mennesker på flukt vil sannsynligvis dra tilbake til byen i nærmeste fremtid. Dette legger et press på den irakiske regjeringen og det internasjonale samfunnet til å umiddelbart starte med gjenoppbyggingsarbeidet av byen. Mangel på grunnleggende tjenester, utdanningsmuligheter og jobber, samt tilstedeværelsen av udetonerte bomber, ødelagt eiendom samt pågående vold, er noen av utfordringene som må håndteres raskt.

 Nå som kampen om Mosul er erklært avsluttet, må den irakiske staten sørge for sikkerheten til alle sivile. Soldater må ikke ta loven i egne hender. Det må ikke igangsettes kollektiv straff for familier som er mistenkt for tilknytning til IS, sier Diedrich.

 IS okkuperer fortsatt store områder i Irak som Hawija, Tal Afar, og vestlige Anbar der militære operasjoner er ventet å påbegynnes snart. Den alvorlige humanitære situasjonen kan dermed forverres, sier Diedrich.

Over tre millioner mennesker har blitt drevet på flukt av den langvarige konflikten i Irak. En tredjedel av Iraks befolkning, 11 millioner mennesker, har behov for humanitær hjelp. Likevel har humanitære organisasjoner kun mottatt 42 prosent av finansieringen som er nødvendig for å møte de mest grunnleggende behovene i år.

 Langsiktig finansiering som kan sikre at sivile får hjelp og beskyttelse i etterkant av kampene i Mosul er det minste irakiske myndigheter og det internasjonale samfunnet må forplikte seg til nå. Fremover må de forplikte seg til å gjenoppbygge og endre forholdene som skapte konflikten i utgangspunktet, sier Diedrich.

 

Flyktninghjelpen i Irak

  • Flyktninghjelpen har gitt mat og rent vann til flertallet av de over 742.993 som har flyktet fra Vest-Mosul siden 19. februar i år.
  • Flyktninghjelpen har skaffet rent vann til mennesker i Øst-Mosul, og i vest-Mosul bygger vi et vannbehandlingsanlegg som skal gi drikkevann til rundt 100.000 mennesker.
  • Flyktninghjelpen er tilstede utenfor Mosul og gir informasjon om viktige tjenester, og hjelp til familier som risikerer å bli separerte som følge av konflikten. Vi har rundt ti advokater på bakken som gir rettshjelp til mennesker på flukt i Mosul.
  • Flyktninghjelpen skal dele ut 3340 kroner til over 1200 familier (mellom 7000 til 8000 mennesker) i Mosul som er uten inntekt.
  • Flyktninghjelpen driver en flyktningleir 50 kilometer sør for Mosul, et midlertidig hjem til 21.000 mennesker.

 

Pressekontakter

IRAK – Melany Markham, +964 7515019899, melany.markham@nrc.no

JORDAN – Karl Schembri, +962 7902 20159, karl.schembri@nrc.no

NORGE: Media hotline, +47 905 62 329, info@nrc.no