– Jeg har hørt om jenter som begynner på prevensjon fordi de vet at de kan bli voldtatt undervegs. Risikoen disse barna og ungdommene utsetter seg for på vegen til Europa er ufattelig, sier Stine Paus, Flyktninghjelpens programdirektør i Etiopia.
Når Kronprinsparet i dag besøker flyktningleiren Hitsats i Shire, får de på Flyktninghjelpens utdanningssenter høre sterke historier fra barn og unge som har flyktet fra Eritrea. 7 av 10 flyktninger som lever i leirene er under 18 år og 4725 av barna som er i leirene er kommet alene. Barna flykter blant annet fordi de frykter tvungen militærtjeneste på ubestemt tid.
– Jeg ble innkalt til militærtjeneste, men jeg er jo bare 15 år. Jeg hater militæret, forteller Meyhaw som kom til Etiopia fra Eritrea for fem måneder siden.
De færreste av barna og ungdommene ser for seg en fremtid i Etiopia. Fire av ti flyktninger forlater Shire i løpet av de første tre månedene. Etter et år har hele åtte av ti reist, mange i retning Europa via livsfarlige ruter gjennom Sudan og Libya for så å forsøke å ta seg over Middelhavet. – Dessverre havner disse barna og ungdommene ofte i hendene på hensynsløse menneskesmuglere og tar livsfarlige ruter, sier Paus.
Gjennom praktisk opplæring får flyktningene mulighet til å bli skreddere, tømrere, kokker og frisører. Mange av ungdommene sier de ville ha reist videre fra Etiopia, hadde det ikke vært for Flyktninghjelpens prosjekt.
– Får jeg mulighet til å jobbe, kan jeg godt være her i Etiopia. Men jeg trenger frihet. Det er det eneste som virkelig betyr noe, sier Habteab Tsegay Kidane, 30, som flyktet fra Eritrea etter å ha blitt fengslet og torturert. I dag er han student ved yrkesopplæringen.
– Det er viktig å forsøke å gi ungdommene noe meningsfylt å gjøre. Dersom dette prosjektet får noen til å utsette reisen og ta et mer informert valg, er det bra. Jo eldre de er før de legger ut på reisen mot Europa, jo sterkere og mere informerte er de, sier Paus, som legger til at informasjon om farene ved å ta seg over Middelhavet er en viktig del av opplæringen.
Det er første gang Hans Kongelige Høyhet Kronprins Haakon besøker Flyktninghjelpens prosjekter siden han ble organisasjonens høye beskytter.
– Dette besøket kommer på en tid hvor Etiopia står overfor enorme utfordringer. I tillegg til at behovene øker, ser vi at den livsnødvendige finansieringen av denne krisen uteblir. Vi er veldig takknemlige for at det er nettopp hit kronprinsparet kommer nå, sier Paus.
Det er 880 000 flyktninger i Etiopia, de fleste fra Somalia, Sør-Sudan og Eritrea. I tillegg er over 1,2 millioner mennesker internt fordrevne som en følge av uroligheter, tørke og flom.
Fakta om den humanitære situasjonen i Etiopia:
- 7 av 10 flyktninger som lever i leirene i Shire, nord i Etiopia, er under 18 år.
- 8 av 10 flyktninger forlater leirene i løpet av et år.
- 8,5 millioner mennesker trenger matvarehjelp i Etiopia. Dette tallet har steget fra 5,6 millioner i januar i år.
- 10,5 millioner mennesker har ikke tilgang til rent drikkevann.
- 375 000 mennesker lider av akutt underernæring.
- Etiopia huser 880 000 flyktninger fra Sør-Sudan, Somalia og Eritrea. I tillegg er 1,2 millioner mennesker internt fordrevne på grunn av tørke, flom og uroligheter.
- Under 30 prosent av pengene som trengs for å møte de mest prekære behovene er dekket så langt i år.
Fakta om Flyktninghjelpen i Etiopia:
- Flyktninghjelpen jobber med matvaresikkerhet, husly, beskyttelse, vann og sanitær- fasiliteter samt utdanning i Etiopia.
- I 2016 fikk 391 200 flyktninger hjelp fra Flyktninghjelpen.
- Organisasjonen har kontorer i Addis, Gambella, Asosa, Shire, Jigjiga/Dire Dawa og Dollo Ado.
- I Shire hjelper Flyktninghjelpen 38.321 flyktninger med hus, utdanning, yrkesutdanning og aktiviteter for beskyttelse av barn.
- Flyktninghjelpen startet sitt arbeid i Etiopia i 2011.
For mer om vårt arbeid, les her: https://www.nrc.no/countries/africa/ethiopia/