– Det er veldig risikabelt å bo i et telt, forteller Said Hilala, en syrisk flyktning som bor i en uformell teltleir i Bekaadalen. Datteren hennes ble bitt av en rotte og forgiftet, men heldigvis fikk hun hjelp på det lokale sykehuset. Foto: Nadine Malli/Flyktninghjelpen

Libanon gir flere flyktninger lovlig opphold

Eline Anker|Publisert 31. mai 2018
Flyktninger i Libanon har lenge levd med hatretorikk og trusler om å bli kastet ut ulovlig. Nå har politikerne snudd og flere kan få lovlig opphold i landet.

Libanon er det landet i verden som huser flest flyktninger i forhold til folketall, med oppimot 1,5 millioner mennesker på flukt. fjor økte den negative retorikken mot syriske flyktninger landet både i samfunnet generelt og blant enkelte politikere. På FNs generalforsamling i september 2017 uttalte den libanesiske presidenten Michel Aoun at landet ville begynne å returnere flyktninger til Syria, uten å sørge for at returen var frivillig.  

– Vi og alle andre i det internasjonale samfunnet fastholder at returer må være frivillige, sier Flyktninghjelpens rådgiver i Libanon, Mike Bruce.  

 

Må flytte inn i boliger med lavere standard 

Siden myndighetene ikke tillater formelle flyktningleirer, må syriske flyktninger bo i uformelle bosettinger eller finne privat husly ved å for eksempel leie en leilighet. Over 76 prosent av de syriske flyktningene i Libanon lever under den nasjonale fattigdomsgrensa.  

I 2017 økte lovstridige utkastelser av syriske flyktninger bosatt i libanesiske byer. De som blir tvunget til å flytte ut av leiligheten eller bygningen de bor i blir i stor grad påvirket av ulovlige utkastelser 

 Ofte må folk forhåndsbetale husleien, dersom de blir kastet ut får de som oftest ikke tilbake husleien, forklarer Bruce.  

Med en ekstremt begrenset inntekt blir familier som kastes ut av boligene sine nødt til å flytte inn i leiligheter med lavere standard eller i uferdige bygninger. Ofte må flere familier bo sammen på svært liten plass.  

            

I en uformell bosetting i Bekaadalen tørker en familie klærne sine. Syriske flyktninger som blir kastet ut av leilighetene sine må ofte flytte inn i bygninger med lavere standard eller i uformelle bosettinger. Foto: Nadine Malli/Flyktninghjelpen

                      

Aksepterer flyktninger i større grad enn tidligere

I 2018 har vi sett en positiv utvikling. Den negative retorikken har stilnet og det har vært færre utkastelser.

– Dette året har den politiske dialogen om flyktninger og retur moderert seg, sier Bruce.

Men situasjonen for flyktninger i Libanon er fremdeles vanskelig.

74 prosent av alle syriske flyktninger i Libanon har ikke lovlig opphold og mangler identitetspapirer. Derfor risikerer mange å bli arrestert. Noen barn har til og med sluttet på skolen av frykt for å bli arrestert på skoleveien.

Bedrer situasjonen for barn og unge

Selv om flyktninger fortsatt må kjempe for å få lovlig opphold, har det skjedd flere positive forandringer den siste tiden. Den libanesiske regjeringen har gått inn for å bedre den juridiske situasjonen til syrere i Libanon.

Før måtte foreldre registrere de nyfødte barna sine innen tolv måneder for at barnet skulle motta identitetspapirer. Dette var det få som fikk gjort innen tidsfristen, og dermed mangler flere tusenvis av barn fødselsdokumenter. Men i mars 2018 ble fristen for å registrere fødsler innen tolv måneder opphevet for syriske flyktninger. Dermed kan alle syriske barn som er født i Libanon etter januar 2011 registrere seg og motta identitetspapirer.

Regjeringen har også gjort det mulig for syriske ungdommer mellom 15 og 18 år å få midlertidig oppholdstillatelse. Dette inkluderer også ungdom som mangler identitetspapirer som pass.

– Dette er ekstremt positive endringer og veldig modig gjort av den libanesiske regjeringen, mener Bruce.

Selv om det er altfor tidlig å si noe om konsekvensene av disse politiske endringene, håper Bruce at dette vil føre til en bedre hverdag for syriske flyktninger i Libanon. Han håper også at flere syriske ungdommer kan fortsette på skolen.

– Det viktigste er at disse endringene fjerner usikkerhet, som risikoen for å bli arrestert hver gang en går ut av døra, avslutter Bruce.

     

Elleve år gamle Nour deltar på et utdanningsprogram i en uformell bosetting i Bekaadalen. Dersom flere barn og unge får oppholdspapirer kan også flere barn gå på skolen. Foto: Nadine Malli/Flyktninghjelpen