– Situasjonen er uakseptabel. I Moria flyktningleir på Lesvos deler nesten 9000 flyktninger og migranter et område med fasiliteter som er ment for 3000 mennesker. Kapasiteten i leirene er sprengt og forholdene blir bare verre når enkelte dager kan ha opp mot 150 nye mennesker som ankommer øya, sier direktør for Flyktninghjelpens beredskapsstyrker NORCAP, Benedicte Giæver, som besøkte Hellas denne uken.
Med vinteren like rundt hjørnet, blir situasjonen stadig mer desperat for de tusener av barn, kvinner og menn som sitter fast i Hellas. De uholdbare sanitetsforholdene og mangel på vinterklær, tepper og nok plass er bekymringsverdig.
– Hellas har tatt ansvar og forsøkt å holde grensene åpne, men har ikke mulighet til å håndtere denne krisen alene. Flere europeiske land må bidra med konkrete initiativ for ansvarsdeling. I 2017 tok Norge imot nærmere 700 syriske asylsøkere fra Hellas som bidrag til et europeisk spleiselag for fordeling av flyktninger. Med rekordlave asylsøkertall, har vi både kapasiteten og erfaringen til å gjenta dette nå, sier Giæver.
NORCAP har til sammen hatt opp mot 50 eksperter i Hellas siden flyktningstrømmen i 2015. Noen har jobbet direkte med den humanitære responsen gjennom FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), men NORCAP bidrar også til å styrke greske mottakssentre.