Appellen er en kartlegging av nødhjelpsbehovene i Venezuela og hvor mye det vil koste å hjelpe de mest sårbare i landet. FN ber om nærmere 2 milliarder kroner for å hjelpe 2,6 millioner mennesker i nød. Appellen er den første som er lansert i forbindelse med den sosioøkonomiske krisen i landet og skaper håp hos befolkningen.
–Situasjonen i Venezuela er som en skrustikke som strammes stadig hardere til, og som gjør at mennesker fra alle samfunnslag i Venezuela har færre og færre muligheter. Vi må vise solidaritet med folket i Venezuela og hjelpe dem gjennom krisen. Potensielle giverland må trå til for å finansiere nødhjelp, uten å binde sin støtte til en politisk agenda, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.
Kombinasjonen av akutte økonomiske problemer og mangel på politiske løsninger har gjort at mange ikke har tilgang til mat, helsetjenester, rent vann og utdanning. Rundt fire millioner mennesker har allerede flyktet på grunn av de stadig vanskeligere forholdene i landet.
Forhandlingene mellom de sentrale politiske aktørene i Venezuela startet i Oslo tidligere i år, men de videre forhandlingene på Barbados har blitt satt på vent. Flere millioner mennesker i landet trenger imidlertid akutt nødhjelp, uavhengig av den politiske situasjonen og utfallet av forhandlingene.
Joseides Urbaneja er 21 år, og sørger over tapet av sin ni måneder gamle baby, som døde fordi hun ikke hadde råd til å skaffe den lille datteren medisinsk hjelp.
–Problemene startet rett etter at hun ble født, med diare og oppkast. Hun gikk raskt ned i vekt. Vi prøvde å ta henne med til en lege, men hadde ikke råd til å betale for nødvendige medisiner og behandling. Vi var hjelpeløse og kunne ikke redde datteren vår, fortalte Joseides til Flyktninghjelpen.
Flyktninghjelpen ber myndighetene i Venezuela om å gi ubegrenset tilgang for humanitære organisasjoner til å levere nødhjelpen.
–Myndighetene må tillate nødhjelpsorganisasjoner å handle med utenlandsk valuta, samt importere det vi trenger til hjelpearbeidet, også over den colombianske grensen. I tillegg bør myndighetene tillate flere erfarne hjelpeorganisasjoner å jobbe i landet, slik at vi kan nå flere mennesker med akutt behov for hjelp, avslutter Egeland.