NORCAP har eksperter i Hellas som bidrar i arbeidet for å hjelpe flyktningene som kommer over Middelhavet til øyene. De forteller at opptil åtte båter ankommer Lesvos hver dag. Kun et fåtall av de som ankommer blir fraktet videre til fastlandet på grunn av manglende kapasitet på fastlandet. En ung gutt døde forrige uke etter å ha blitt knivstukket i det som skulle være et trygt område for barn.
- Våre eksperter sammenligner dagens situasjon med forholdene under starten av krisen i 2015. De mangler soveplasser, husly, helsetilbud og ordentlig mat. Folk sover oppå hverandre i tynne telt, uten å vite hvem de sover ved siden av. De er bekymret for sin egen sikkerhet og frustrasjonen øker. På tross av at EU har tilbudt Hellas støtte, er det ikke nok til å dekke det økende behovet, sier Giæver.
Blant asylsøkerne er det rundt 600 barn som reiser uten omsorgspersoner, noen så unge som 10 år. De må oppholde seg sammen med voksne de ikke kjenner, noe som øker risikoen for overgrep eller utnyttelse av kriminelle.
– Europeiske ledere må ta grep nå for å løse den umenneskelige situasjonen på de greske øyene. Ikke bare trenger Hellas økonomisk støtte for å hjelpe de som bor i leirene, men også en bedre ansvarsfordeling mellom landene. Det finnes ikke mer kapasitet i Hellas til å huse det store antallet mennesker som kommer, sier Giæver.
- For to år siden tok Norge imot asylsøkere fra Hellas, nå er det på tide med en ny innsats, legger hun til.
De europeiske landene hadde en relokaliseringsavtale frem til 2017, men de har ikke vært i stand til å enes om en ny avtale etter dette.
Nesten 1.800 flyktninger ankom Hellas sjøveien mellom 19 og 25 August 2019, og totalt har 31.265 ankommet så langt i år. Om lag 24.000 mennesker befinner seg nå på de greske øyene - det høyeste antallet på tre år.
*Dette tallet er oppdatert 27.09.2019. Andre tall er ikke oppdatert siden 25. august.