Irak stenger flere leire for internt fordrevne

Publisert 09. nov. 2020
PRESSEMELDING: Over hundretusen internt fordrevne risikerer å bli hjemløse i forbindelse med at irakiske myndigheter stenger flere leirer. Dette skjer samtidig som koronaviruset herjer og vinteren står for døren.

Flyktninghjelpen er svært bekymret for framtiden til tusener av familier som nå blir kastet ut av sine hjem i leirer for fordrevne i Irak. En av de berørte leirene er Hammam Al Alil-leiren, sør for byen Mosul, som drives av Flyktninghjelpen.

Mennesker som har flyktet til Bagdad, Kerbala, Diyala, Suleimaniya, Anbar, Kirkuk og Nineva blir på kort varsel tvunget ut fra sine hjem etter instruksjon fra irakiske myndigheter. Det forventes at de skal reise tilbake til sine hjemsteder til tross for at mange av disse områdene fremdeles ligger i ruiner og hele nabolag er ødelagt. I tillegg står mange overfor stor fare for kollektiv avstraffelse eller arrestasjon grunnet beskyldninger om nære bånd til væpnede opposisjonsgrupper.  

– Stenging av leirer før beboerne selv er villige eller i stand til å returnere tilbake til sine hjem løser ikke krisen i Irak. Tvert imot så fører det til at allerede sårbare mennesker forblir i en ond sirkel av fordrivelse og konflikt, advarer Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland. 

Så langt har over 600 familier reist fra Hammam Al Alil-leiren som er en av de største leirene som forventes å stenge neste uke. Mange har måttet selge teltene sine for å ha råd til transport ut av leiren.

– Dette er hjemmet mitt. Hvorfor vil de tvinge meg fra mitt hjem? Vi kommer til å bli hjemløse. Dette føles som en begravelse for meg, fortalte 49 år gamle Ahlam, som har flyktet fra Mosul. Hun bor i leiren og fortalte Flyktninghjelpen at hennes siste mulighet til husly er å sette opp teltet sitt utenfor hjembyen.

Nesten halvparten av de som har blitt kastet ut av leirer i Bagdad og Kerbala de siste ukene har ikke hatt mulighet til å reise hjem så langt, ifølge tall fra FNs migrasjonsbyrå IOM. Mange har endt opp med å bli fordrevet på ny. De bor under svært vanskelige forhold utenfor byer, i ødelagte eller uferdige bygninger uten tilgang til grunnleggende tjenester og helsehjelp. 

En 47 år gammel kvinne som ble kastet ut av en leir i fjor fortalte Flyktninghjelpen at hun måtte flytte fire ganger og endte til slutt opp i en ny leir. Mange av de som er blitt tvunget ut av leirer den siste tiden har møtt samme skjebne og flyttet til nye leirer som igjen er blitt stengt.

– Det vanskeligste når de kjører deg vekk og du ikke aner hvor du er på vei, er å vite at du er uønsket i mange av disse nye områdene, sa kvinnen.

Flyktninghjelpen etterlyser en klar plan fra irakiske myndigheter for stenging av leirene. De som ikke kan reise tilbake til sine hjemområder må få mulighet til gjenbosetting og lokal integrering.  

–Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet til å fortsette å støtte irakere som blir tvunget ut av leire uten mange muligheter til å returnere hjem. Det haster å hjelpe disse menneskene før vinteren, sier Egeland.