An aerial view of the Euphrates river. August 2021.

More than 12 million people in Syria and Iraq are losing access to water, food and electricity and urgent action is needed to combat a severe water crisis.

Photo credit: Fared Baram/ NRC
Flyfoto av elva Eufrat som renner gjennom Syria og Irak. Foto: Fared Baram/ NRC

Vannkrise og tørke truer mer enn 12 millioner mennesker i Syria og Irak

Publisert 23. aug. 2021
Mer enn 12 millioner mennesker i Syria og Irak mister tilgangen til vann, mat og elektrisitet, og det haster å sette i gang tiltak for å bekjempe en alvorlig vannkrise, advarer hjelpeorganisasjoner som jobber i regionen.

Hele regionen opplever stigende temperaturer, rekordlave nedbørsmengder og tørke som fører til akutt mangel på drikkevann og vann til jordbruket. Dette påvirker også strømtilgang ettersom demninger går tomme for vann, noe som igjen påvirker driften av viktig infrastruktur, inkludert helsefasiliteter.

Høyere temperaturer forårsaket av klimaendringer øker risikoen for tørke og fører til at tørken blir mer alvorlig. Mer enn fem millioner mennesker i Syria er direkte avhengige av elver. I Irak truer tap av tilgang til vann fra elve, sammen med tørke, minst syv millioner mennesker.

Omtrent 400 kvadratkilometer med jordbruksland risikerer å tørke helt ut. To demninger nord i Syria, som forsyner tre millioner mennesker med strøm, er i ferd med å måtte stenge. Lokalsamfunn i Hasakah, Aleppo, Raqqa og Deir ez Zour, inkludert internt fordrevne i leirer, er rammet av en økning i utbrudd av vannbårne sykdommer, som diaré, siden vanntilgangen ble mindre.

I Irak har store deler av jordbruket, fiskeri, kraftproduksjon og drikkevannskilder mistet vanntilgangen. I regionen Ninewa forventes hveteproduksjonen å gå ned med 70 prosent på grunn av tørken, mens produksjonen i Kurdistanregionen i Irak forventes å falle med 50 prosent. Noen familier i Anbar som ikke har tilgang til elvevann, må betale opptil 700 kroner i måneden for vann.

– Vi nærmer oss en total kollaps i vannforsyningen og matproduksjonen for millioner av syrere og irakere, sier Carsten Hansen, regiondirektør for Flyktninghjelpen.

–Med hundretusener av irakere som fortsatt er på flukt, og mange flere som flykter for livet i Syria, vil vannkrisen som utspiller seg snart bli en katastrofe uten sidestykke. Dette vil igjen føre til at enda flere må flykte.

– Situasjonen krever at myndighetene i regionen og giverland handler raskt for å redde liv i denne siste krisen, som kommer på toppen av konflikter, Covid-19 og alvorlig økonomisk tilbakegang. På lengre sikt, utover krisehjelp til mat og vann, må de investere i bærekraftige løsninger på vannkrisen, sier CAREs regiondirektør i Midtøsten og Nord-Afrika, Nirvana Shawky.

– Denne vannkrisen kommer til å forverres. Den vil sannsynligvis øke konflikten i en allerede destabilisert region. Det er ingen tid å miste. Vi må finne bærekraftige løsninger som kan garantere vann og mat i dag og for fremtidige generasjoner, sier Gerry Garvey, regiondirektør i Midtøsten for Dansk Flygtningehjælp.

I Al Sebat, 30 kilometer fra Hasakah, har innbyggerne sett mange landsbyboere som drar til andre områder, tvunget bort på grunn av tørken.

– I år har vi vært vitne til en bølge av intens tørke, som førte til at vi ikke fikk noen avlinger. Vi har heller ikke noen drikkevannskilder igjen, hverken for oss eller for dyrene våre, sier Abdallah, en stammeleder fra Al Sebat.

– Det er opprørende å tenke på at de nåværende forholdene vil tvinge oss til å forlate landsbygda og at jorda og hjemmene våre blir liggende som ruiner.

Mange bønder har brukt sparepengene sine og pådratt seg gjeld for å holde dyrene i live.

– På grunn av tørken sviktet hveteavlingen min. Nå er jeg nedsyltet i gjeld, sier Hamid Ali fra Baaj, et av de hardest berørte distriktene i Ninewa, Irak.

Hjelpeorganisasjonene som slutter seg til dagens advarsel og oppfordring til økt nødhjelp og fleksibel finansiering er: ACTED, Action Against Hunger, CARE, Dansk Flygtningehjælp, Flyktninghjelpen, Mercy Corps, People in Need, Première Urgence Internationale, War Child, Help, Women Rehabilitation Organization, VIYAN Organization og Al Rakeezeh Foundation for Relief and Development.

Til redaksjonen

  • Bilder og b-roll kan lastes ned for gratis bruk og distribusjon.
  • Syria står for tiden overfor den verste tørken på sytti år mens Irak står overfor den nest tørreste sesongen på 40 år på grunn av rekordlav nedbør, ifølge FN.
  • I Tyrkia har store byer lidd under alvorlig vannmangel da landets største reservoarer raskt ble oppbrukt i slutten av fjoråret.

Pressekontakter

Karl Schembri, Regional medierådgiver for Flyktninghjelpen i Midtøsten, +962790220159, karl.schembri@nrc.no

Flyktninghjelpens medieteam i Oslo, +4790562329, media@nrc.no