NRC Secretary General Jan Egeland meeting four-year-old Atar Mohammed Yarow and his mother at Bayahaw Hospital in Baidoa. Atar is severely malnourished and currently getting treatment at the hospital with several other children afflicted by the same problem.
Photo: Karl Schembri/NRC
Taken: 21 June 2022
Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland møte Atar Mohammed Yarow (4) og hans mamma på Bayahaw-sykehuset i Baidoa. Atar er alvorlig underernært og får behandling på sykehuset. Foto: Karl Schembri/Flyktninghjelpen

Somalia rammet av sult og klimakrise etter enda en dårlig regnsesong

Publisert 23. jun. 2022
Den fjerde regnsesongen på rad uten tilstrekkelig regn har ført til klimakrise i Somalia med katastrofal sult, sykdom og fordrivelser, advarer Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland.

– Somalias klimakrise er et brutalt slag i magen for millioner av somaliere som er rammet av flere år med tørke, sult og lidelse, sier Egeland. 

– Jeg har snakket med bønder som har mistet all buskap og avlinger. Jeg har møtt familier som har flyktet til byene med alvorlig underernærte barn, og som nå må tigge om den maten og det vannet de trenger for å overleve. Giverland, inkludert gulflandene, må nå raskt trappe opp støtten før spådommene om massesult blir til skammelige dødstall, sier Egeland.

Mer enn 800.000 mennesker er tvunget på flukt fra hjemmene sine siden starten av fjoråret på grunn av tørke. Antallet mennesker som er rammet av sultkrise er forventet å øke fra mer enn fem millioner til syv millioner i løpet av de neste månedene.

Somalia er vitne til en historisk tørke som man ikke har sett maken til på 40 år, og det er forventet at også den femte regnsesongen vil slå feil.   

En spørreundersøkelse gjennomført av Flyktninghjelpen blant mer enn 14.000 personer i noen av de verst rammede områdene, bekrefter de forferdelige forholdene. To tredeler av de spurte rapporterte at de ikke hadde jevn tilgang på rent vann og alle familiene rapporterte at de var tvunget til å droppe måltider i løpet av den siste uka. To tredeler sa at de hadde mistet mellom halvparten og all buskap på grunn av tørken. Over halvparten trodde at de ikke kom til å kunne vende tilbake til sine hjem. 

Tørken i Somalia har resultert i store fordrivelser, en økning i voldelige konflikter om vann- og beiteressurser, tatt livet av buskap og ødelagt avlinger.

Rundt 90 prosent av Somalias hveteimport kom fra Russland og Ukraina. Siden krigen brøt ut, har tilgangen på hvete blitt blokkert og prisene har skutt i været.

– Hittil i år har giverland bare bidratt med 28 prosent av de pengene som trengs for å møte nødhjelpsbehovet, på tross av at Somalia nå trues av sultkatastrofe, sier Egeland.

– Somalia er blant landene som rammes først og hardest av den globale klimakatastrofen, men alt for lite av den støtten som er blitt lovet har nådd frem til de menneskene som blir hardest rammet.

Hittil i år har giverland bidratt med under 500 millioner dollar til nødhjelpsarbeidet, sammenlignet med 1,3 milliarder dollar i 2017 da Somalia sto overfor en lignende tørke.

 

Til redaksjonen:

  • Flyktninghjelpen har talspersoner tilgjengelig for intervju i Somalia og Kenya.
  • Flyktninghjelpen har gjennomført en spørreundersøkelse blant 1.630 husstander (14.161 mennesker) i fem av Somalias verst rammede regioner mellom 12. og 16. juni: Banadir (Mogadishu), Bay, Nedre Juba, Gedo og Galgaduud. 67 prosent sa at de ikke hadde jevn tilgang til vann.
  • Bilder fra tørkerammede områder i Baidoa, og av barn som får behandling for alvorlig underernæring, er tilgjengelig for gratis bruk og distribusjon
  • Video fra tørkerammede områder i Baidoa, og av barn som får behandling for alvorlig underernæring, er tilgjengelig for gratis bruk og distribusjon
  • Rundt 7 millioner mennesker over hele Somalia forventes å rammes av sultkrise mellom nå og september 2022, inkludert mer enn 213.000 personer som vil stå overfor katastrofal sult, med mindre det gis akutt støtte.
  • Gu-regnsesongen 2022 i Somalia tok slutt i mai, med lavere nedbør og lite eller ikke noe regn i juni. Nordlige deler av landet registrerte 30 til 60 prosent av gjennomsnittlig nedbør, mens de sentrale og sørlige områdene fikk 45 til 75 prosent. Dette markerer en fjerde mislykket regnsesong på rad siden slutten av 2020.
  • Neste nedbør er ikke ventet før i midten av oktober, og langtidsprognoser indikerer at en historisk femte dårlig regntid er sannsynlig.
  • Somalia er på andreplass når det gjelder klimasårbarhet, basert på 2019-data, ifølge Notre Dame-universitetets Global Adaptation Initiative


For mer informasjon, kontakt:

  • I Mogadishu: Karl Schembri, regional medierådgiver, schembri@nrc.no, +252 61 7247867
  • Flyktninghjelpens medieteam i Oslo: media@nrc.no, +4790562329