– To år etter maktovertagelsen i Afghanistan utspiller det seg en humanitær tragedie i landet som et resultat av matmangel, klimaendringer, kutt i bistanden, operasjonelle restriksjoner og fravær av effektivt diplomati.
– Anslagsvis 15,3 millioner afghanere mangler trygg tilgang på tilstrekkelig mat og mange er rammet av akutt underernæring. Mer enn halvveis ut i året er nødhjelpappellen som har som mål å hjelpe 21 millioner mennesker i nød, mindre enn 25 prosent finansiert.
– Det afghanske folket trenger langsiktige og bærekraftige løsninger for å få slutt på den humanitære krisen. Dette må inkludere grep for å sikre større økonomisk stabilitet, inkludert en fungerende banksektor. Uten fremgang på det økonomiske feltet, inkludert gjenopptakelse av langsiktig bistand, vil vi ikke få på plass bærekraftige løsninger.
– Flyktninghjelpen oppfordrer myndighetene i Afghanistan til å opprettholde sine forpliktelser overfor befolkningen, inkludert å legge til rette for uhindret tilgang for nødhjelpsorganisasjoner, samt sikre utdanning for kvinner og jenter. Flyktninghjelpen ber det internasjonale samfunnet om å opprettholde finansieringen av nødhjelpsarbeidet og trappe opp det diplomatiske engasjementet slik at man kan finne konstruktive løsninger for Afghanistan, noe befolkningens liv og fremtid er helt avhengig av.
Til redaksjonen:
- Ifølge Verdens matvareprogram (WFP) er 15,3 millioner mennesker rammet av akutt matusikkerhet.
- Bare 24,8 % av de 3,23 milliardene dollar som trengs for å dekke nødhjelpsbehovene i 2023 har blitt utbetalt så langt, ifølge OCHA Financial Tracking System.
- En rapport bestilt av Flyktninghjelpen, publisert i april 2023, fant at misoppfatninger om omfanget av internasjonale sanksjoner har ført til alvorlige hindringer for det afghanske næringslivet, inkludert for virksomheter som importerer og eksporterer mat og andre essensielle varer.
- Bilder fra Afghanistan kan lastes ned til gratis bruk her.
- B-roll er tilgjengelig her.
For mer informasjon eller for å avtale et intervju, vennligst kontakt:
- Flyktninghjelpens globale mediateam i Oslo: media@nrc.no, +47 905 62 329.