Dødelig vinter i Gaza

– Regnet kom, og jeg hadde ikke noe ordentlig ly. Alt fra madrasser til klær, inkludert teltet, ble gjennomvått, sier familiefar Mohammed al-Sayed. I likhet med ti-tusener av andre foreldre i Gaza fortviler han over at barna både sulter og fryser. Men våpenhvilen gir håp.

På Gazastripen blir palestinere jaget fra skanse til skanse som følge av stadige angrep. Sulten herjer. Og nå må folk også forsøke å overleve den nådeløse vinteren.

Samtidig gir den nylig inngåtte våpenhvilen håp:

«Israel må umiddelbart oppheve alle restriksjoner på bistand og humanitære organisasjoner for å avverge hungersnødlignende tilstander og sikre tilgang til husly, mat og medisinsk behandling for alle som trenger det. Hamas og andre væpnede grupper må oppfylle sine forpliktelser og løslate gislene uten forsinkelse», sa generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, nylig i en pressemelding.

Barbeinte i gjørmen

De aller fleste hjemmene på Gazastripen er ødelagt eller skadet. Disse må repareres og gjenoppbygges, sammen med skoler, sykehus og annen ødelagt sivil infrastruktur.

Mohammed og familien hans ble fordrevet fra Sheikh Zayed-området i Beit Lahia. De flyktet først til Rafah, men da kampene der ble intensivert, dro de til Deir Al-Balah.

I likhet med titusener av andre bor denne familien i et provisorisk husly laget av tepper og presenninger. Men med vinteren kom pøsende regn og iskald vind, og de tynne teltdukene holder ikke. På bildet er Mohammed sammen med barna sine foran det ubeboelige hjemmet.

– For å holde varmen har barna og jeg ikke noe annet valg enn å samle ved og pinner til et bål. Det jeg trenger mest av alt, er klær og en madrass som kan holde barna mine varme. Deretter trenger vi et nytt husly, siden vårt nå har blitt oversvømt, sier han.

Flyktninghjelpen i Gaza

Våpenhvileavtalen skal føre til at lastebiler med nødhjelp som i månedsvis har stått og ventet på å få komme inn til den sårt trengende befolkningen på Gazastripen, nå endelig kan få kjøre inn.

Flyktninghjelpen har gjennom hele krigen hatt folk på bakken i Gaza, nærmere bestemt 58 nasjonalt- og syv internasjonale ansatte. De har gitt livsviktig støtte til fordrevne familier med blant annet telt, presenninger og plastduker for å forsterke teltene, madrasser og annet folk har behov for i nødboligene sine, rent drikkevann, sanitæranlegg og hygieneartikler.

Nå er Flyktninghjelpens hjelpearbeidere klare til å trappe opp innsatsen.


Vi hjelper mennesker på flukt i 40 land verden over.