Her er seks ting du bør vite om situasjonen for flyktninger i landet:
1. Tanzania har tatt imot flere hundretusen flyktninger
Det bor om lag 335.000 flyktninger i Tanzania, de fleste fra Burundi og Den demokratiske republikken Kongo. I kjølvannet av valget i Burundi i 2015 førte utbredt usikkerhet til masseflukt inn i nabolandet Tanzania. Gamle flyktningleirer ble gjenåpnet og nye bygget.
Om lag en fjerdedel er fra et annet naboland, DR Kongo. I DR Kongo har konflikt og usikkerhet tvunget millioner til å flykte fra hjemmene sine det seneste året, og noen av dem har tatt seg over Tanganyika-sjøen til Tanzania.
Ustabilitet i nabolandene gjør at hjelpeorganisasjoner i Tanzania stadig må belage seg på at det kan komme flere flyktninger, til tross for at grensene er så godt som stengte.
2. Tanzania har tatt imot flyktninger i lang tid
Det er ikke nytt for Tanzania å være vertskap for mennesker på flukt fra nabolandene. For tre tiår siden bodde over en million flyktninger i landet. Borgerkrigen i Burundi på 90-tallet, forårsaket av en konflikt mellom de etniske gruppene Hutu og Tutsi, tvang hundretusener på flukt til Tanzania.
De fleste flyktningene fikk statsborgerskap i Tanzania eller vendte hjem igjen, men noen lever fortsatt i flyktningleirer den dag i dag.
3. Flyktninger har ikke lov til å forlate leirene
Det store flertallet av flyktningene bor i tre flyktningleirer, Nyarugusu, Mtendeli og Nduta, som ligger nordvest i landet. Flyktningleirene er overfylte, og flyktninger har ikke lov til å forlate leirene for å jobbe, handle eller gå på skolen.
Tanzania har signalisert at de vil prioritere å få flyktninger til å vende hjem, fremfor lokal integrering, og dette er en del av grunnen til den strenge leirpolitikken. Konsekvensen er imidlertid dårligere levekår og mindre frihet for flyktningene, som heller ikke får bidratt til Tanzanias økonomi.
4. Det blir vanskeligere og vanskeligere å være flyktning i Tanzania
Tanzania trakk seg i fjor fra The Comprehensive Refugee Response Framework (CRRF), et internasjonalt initiativ som jobber for å finne varige løsninger for mennesker på flukt og forbedre situasjonen i land som tar imot mange flyktninger. Uttrekkingen er en av årsakene til at hjelpearbeidet i Tanzania er veldig underfinansiert.
Myndighetene har også gjort livet vanskeligere for flyktninger i leirene og begrenser flyktningers mulighet til å tjene penger i leirene, blant annet ved å stenge markeder.
5. Det er stor pengemangel i flyktningarbeidet
I 2018 kom det bare inn 27 prosent av midlene som trengs for å hjelpe flyktninger i Tanzania. Resultatet er grove mangler innen rent vann, sanitæranlegg, husly og utdanning for flyktningene i landet. Flyktninger trenger desperat hjelp på mange områder, og FN og andre hjelpeorganisasjoner har meldt om at det trengs 231 millioner dollar i 2019 for å dekke noen av de mest grunnleggende av disse behovene.
6. For hvert klasserom, er det behov for åtte til
Overfylte leirer og mangel på klasserom gjør at mange flyktningbarn ikke får tilgang på god utdanning. Flyktninghjelpen jobber for å lage flere plasser hvor flyktninger kan lære, og har bygget 19 klasserom til formell og ikke-formell skolegang.