NORCAP expert Konstantinos Karagiannis is working with the Reception and Identification Service (RIS) in Greece, to make sure asylum seekers are properly registered and able to file their asylum claims from the new camp in Lesvos.
Lesvos

– Dette er nødhjelp, ikke en langsiktig løsning

– Flyktninger og migranter har flyttet til den nye leiren og får nå nødhjelp, sier Kostas Karagiannis fra leiren som er satt opp i nærheten av byen Myrtilene på den greske øya Lesvos

Over 12.000 flyktninger og migranter ble hjemløse etter Moria-brannene tidligere denne måneden. Uten noen steder å dra, måtte de sove langs veikanter og på parkeringsplasser. Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAPs eksperter har sammen med greske myndigheter koordinert nødhjelpen for å støtte de mest sårbare.  

– I den nye leiren er det mange familier med små barn. Det er viktig at vi jobber sammen med andre hjelpeorganisasjoner som er på plass for å sikre at alle er trygge, sier programrådgiver Kostas fra NORCAP.

Huser flyktninger

Kostas jobber med mottak og identifisering av flyktningene.

– Hovedmålet har vært å bygge husly til familier som ikke hadde noe sted å bo etter Moria-brannene, sier han.

Den nye leiren huser for tiden rundt 9.500 flyktninger og migranter. Med støtte fra våre NORCAP-eksperter har de greske myndighetene nå identifisert og registret alle flyktningene i den nye leiren.

I samarbeid med greske myndigheter og humanitære hjelpeorganisasjoner har NORCAP-ekspertene spilt en viktig rolle i prosjekteringen og planleggingen av den nye leiren, og flyktningene har nå tilgang til mat, strøm og toaletter. I tillegg jobbes det med å forbedre infrastrukturen.

Les mer: Vi er på plass i Moria

 

Kostas jobber med mottak og identifisering av flyktninger og migranter i Hellas. Han sikrer at asylsøkere er riktig registrert og i stand til å sende inn sine asylkrav fra den nye leiren på Lesvos. Foto: RIS/NORCAP

Moria-leiren eksisterer ikke lenger 

Den overfylte Moria-leiren, som opprinnelig var bygd for å romme 3.000 mennesker, huset over 12.000 flyktninger da brannene brøt ut tidligere denne måneden. Moria-leiren var blitt et venterom for asylsøkere som ble holdt igjen i leiren mens søknaden deres ble behandlet.

–  Den nye leiren har kapasitet til å huse rundt 10.000 flyktninger midlertidig, sier Kostas. –  Det er viktig å forstå at denne nye leiren er en nødhjelpsrespons, ikke en langsiktig løsning. Vi må fortsatt gjøre vårt beste for å sikre at antall beboere i den nye leiren reduseres og at levekårene forbedres.

Den nye leiren tilbyr husly til flyktninger som måtte evakuere på grunn av brannene tidligere denne måneden, og er ikke en erstatning til Moria-leiren.

Nå som vinteren nærmer seg, er leirens beliggenhet nær sjøen en utfordring og gjør den sårbar for ekstremvær. Målet vårt er å gjøre alt vi kan i denne nødssituasjonen for at flyktningene i den nye leiren lever under så gode forhold som mulig samtidig som de etter hvert flytter til andre fasiliteter.

Samtidig må europeiske stater, inkludert Norge, ta ansvar og ta imot mennesker fra Hellas slik at de kan få en trygg og sikker fremtid.

Styrker greske institusjoner

NORCAPs støtte til Lesvos er en del av prosjektet Capacity Building Project for Greece, som tar sikte på å styrke kapasiteten til viktige statlige institusjoner i Hellas slik at de kan opprettholde rettighetene til flyktninger og migranter og sikre at de blir behandlet på en verdig måte. Prosjektet er finansiert av EEA og Norway Grants og drives av ΣΟΛ Crowe og HumanRights360.