I følge FN har 3,9 millioner mennesker behov for humanitær hjelp, og åtte av landets ti regioner er berørt. Flyktninghjelpen jobber med å gi humanitær hjelp til de rammede.
Her er 5 ting du bør vite om krisene i Kamerun:
1. Trøbbel i nord
Nord i Nigeria, Kameruns naboland, har konflikt mellom ikke-statlige væpnede grupper og sikkerhetsstyrker resultert i store ødeleggelser som har spredt seg utover Nigerias grenser. Plyndring og angrep i nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun har vært hyppige. Konflikten og volden i disse fire landene har blitt referert til som krisen rundt Tsjadsjøen. Av de fire berørte landene, er Kamerun hardest rammet etter Nigeria.
Siden 2014 har den nordlige kamerunske regionen med navnet Far-North opplevd flere ødeleggende angrep som har drevet 490.000 kamerunere på flukt og ført til at en million mennesker trenger akutt hjelp. Samtidig huser landet over 111.000 nigerianske flyktninger som har flyktet til Kamerun på grunn av den samme konflikten.
2. På randen av borgerkrig
Samtidig som Kamerun strever med volden i nord, utfolder en brutal konflikt seg i en annen del av landet. I Nordvest-og Sørvest-regionene væpnede grupper kjemper for uavhengigheten til landets to engelsktalende regioner.
Sikkerhetsstyrkene slår hardt ned på protestene. Som alltid er det sivilbefolkningen som rammes hardest, og mange flykter fra landsbyene sine for å unnslippe volden og menneskerettighetsbrudd som blir begått av begge parter.
Denne uroen har fortrengt rundt 680.000 mennesker. Ytterligere 58.000 kamerunere har søkt tilflukt over grensen i nabolandet Nigeria.
3. Ingen skolegang
Hundrevis av skoler har enten blitt stengt eller forlatt på grunn av usikkerhet nord i Kamerun.
I Far-North regionen trenger rundt 400.000 barn hjelp for å få skolegang. I mellomtiden har ustabiliteten i Nord-Vest og Sør-Vest regionene tvunget 850.000 barn i skolealder ut fra skolene, det utgjør mer enn hele skolepopulasjonen i Norge.
De skolene som fremdeles er åpne, må ta seg av barna som er fordrevet fra andre deler av landet i tillegg til barna som bor i området fra før. Men trusler mot lærere har ført til at lærere har flyktet, uten å komme tilbake. Og de fleste skolene mangler det grunnleggende utstyret som er nødvendig for å gi elevene skikkelig undervisning.
4. Trøbbel i øst
Det pågår samtidig en tredje krise i Kamerun, forårsaket av konflikten i nabolandet i øst – Den sentralafrikanske republikk. I desember 2012 brøt det ut borgerkrigen i landet. De involverte væpnede gruppene var enige om våpenhvile i 2014, men den humanitære situasjonen i dag er fortsatt svimlende. Det bor for tiden over 270.000 flyktninger fra Den sentralafrikanske republikk i Kamerun. Omtrent halvparten av dem bor i syv flyktningleirer i øst, Adamawa og de nordlige regionene i Kamerun. Andre bor i lokalsamfunn.
5. Slik hjelper vi de rammede
Flyktninghjelpen responderer på alle tre krisene i Kamerun. I nord rehabiliterer vi klasserom, slik at barn på flukt og lokale barn igjen kan få skolegang. I 2019 rehabiliterte vi åtte klasserom i Far-North regionen, og leverte læremateriell til 13.500 barn rundt om i landet. Vi gir informasjon, rådgivning og juridisk hjelp til de rammede. I fjor ga vi fødselsattester til 6.704 barn.
Vi bistår familier på flukt som har flyktet i all hast uten å få med seg viktige dokumenter som fødselsattest og ekteskapsbevis til å skaffe disse papirene. Vi arbeider også for å løse land- og boligtvister som kan oppstå mellom mennesker på flukt og lokalsamfunn, og vi gir råd om hvordan fordrevne kan sikre at rettighetene deres blir respektert.
I Kameruns vestlige regioner gir vi akutt hjelp til mennesker på flukt ved å dele ut husholdningsartikler og sørge for husly.
I disse regionene nådde vi i fjor frem til 56.238 personer, gjennom distribusjon av 9.037 husholdningsartikler og former for husly. Vi hjalp også til med å gi fordrevne mulighet til god hygiene, ved å sette opp latriner, gi informasjon om hygiene og dele ut pakker med sanitetsbind til jenter og kvinner. Dette berørte totalt 82.937 personer.
Som svar på krisen i øst, gir vi informasjon, rådgivning og juridisk hjelp til rammede samfunn. Vi hjelper med å skaffe sivil dokumentasjon og tilgang til land. Vi jobber med konfliktløsning for flyktninger fra Den sentralafrikanske republikk, i både Kamerun og Den sentralafrikanske republikk.
I likhet med resten av verden, står også Kamerun ovenfor store utfordringer når det gjelder koronaviruset. Våre team har trappet opp innsatsen ved å dele ut hygieneartikler og ved å samle folk - for å gi så mange som mulig - informasjon om viktigheten av sosial distansering og håndvask.