Det er sommer. Tidlig hver morgen står Ala opp og går gjennom Zaatari flyktningleir i Jordan. I en time vandrer hun gjennom ørkenvarmen. Hun går gjennom det som etter hvert har blitt en stor, livlig og urban bosetning, som nå er hjem til rundt 76.000 syriske flyktninger. Klokken halv ni er hun fremme på jobb. Den lange turen er verdt det.
– Denne muligheten har gitt meg økonomisk uavhengighet og en sjanse til å lykkes i livet, sier hun med et bestemt smil.
Støtt arbeidet vårt og bidra til at flere unge flyktninger kan få en utdannelse
En skremmende reise
Ala er fra Syria, men hun og familien ble tvunget til å flykte i 2012 da krigen gjorde det for farlig å bli. Reisen til Jordan var skremmende. Ala var bare 13 år gammel da familien måtte forlate hjemmet sitt.
– Jeg dro til fots klokken ti på kvelden, og kom frem til grensen mot Jordan klokken seks neste morgen. Vi reiste om natten fordi vi var livredde for å bli angrepet på veien. Vi var rundt hundre stykker, og mange ble skadet, forteller hun.
– Det føltes som om jeg skulle drukne, men så ble jeg reddet.Ala
– Da vi kom til grensen, ble vi møtt av den jordanske hæren. Det føltes som om jeg skulle drukne, men så ble jeg reddet. Jeg hadde vært så redd hele reisen, og nå fortalte soldater meg 'du er trygg nå'. Det var overveldende.
Starter voksenlivet i en leir
Unge som er på flukt sliter mer enn sine jevnaldrende med å få en utdanning. Bare tre prosent av verdens flyktninger går på universitet eller tar høyere utdanning. For humanitære organisasjoner som Flyktninghjelpen er det viktig å investere i utdanning og muligheter for mennesker på flukt. Uten disse kan de unge miste følelsen av verdi og håp for fremtiden.
For Ala kom muligheten i form av å lære seg å sy.
– Jeg fant ut om Flyktninghjelpens ungdomsprogram etter å ha fått fire måneders syopplæring hos en annen organisasjon. Jeg fant mye glede i å sy, så jeg ønsket å fortsette å lære, sier hun.
Programmet er delt opp i tre trinn. De to første fokuserer på opplæring, mens den tredje fasen er en praksisplass.
– Flyktninghjelpens program virket perfekt. Da jeg begynte, skjønte jeg at jeg fortsatt hadde mye å lære. Det var veldig intensivt, men givende.
Nå jobber Ala som syerske på Flyktninghjelpens ungdomssenter. Senteret er økonomisk selvstendig, og all fortjeneste reinvesteres for å gi flere unge en arbeidsplass. Senteret tilbyr også snekker- og sveiseopplæring, i tillegg til en rekke andre kurs.
Selvstendighet
Da vi spurte Ala hva jobben betyr for henne, sa hun: – Muligheten Flyktninghjelpen har gitt meg, betyr økonomisk uavhengighet.
– Min far er så stolt av meg, og det er veldig viktig for meg.
Ala er den eldste av 11 søsken, og hun støtter familien med pengene hun tjener på jobben.
– Jeg er den eldste, så jeg føler meg ansvarlig for dem. Jeg passet på dem under koronaviruset, sier hun stolt.
Mens mange unge som er på flukt kan miste håpet, er Ala ambisiøs og optimistisk med tanke på fremtiden.
– I fremtiden ønsker jeg å åpne mitt eget sysenter.