Ali Hassan har gjennomgått et nytt, banebrytende opplæringsprogram i regi av Flyktninghjelpen. Et program som har som mål å uteksaminere hundrevis av digitale, online-frilansere. Og som de andre nyutdannede, er Ali Hassan klar for å gjøre mest mulig ut av sine nye ferdigheter.
– Når vi nå har fått kunnskapen, sørger vi for å gjøre det best mulig, sier han.
Flyktninghjelpen hjelper mennesker på flukt i over 30 land verden over, inkludert Kenya. Støtt vårt arbeid i dag.
Dadaab: En midlertidig by
Dadaab-leiren ble etablert i 1991, da flyktninger fra borgerkrigen i Somalia begynte å krysse grensen til Kenya. I dag bor det mer enn 220.000 flyktninger og asylsøkere der, og leiren har blitt så stor at den sammenlignes med en by.
For bare noen år siden, var Dadaab en av verdens største flyktningleirer. Den var hjem til mer enn en halv million flyktninger. Utallige flyktninger har blitt født, vokst opp, gått på skole og giftet seg her, sier Flyktninghjelpens områdesjef som jobber i leiren, Robert Inzikoa.
Til tross for sin størrelse og lange liv, er ikke Dadaab en permanent løsning for menneskene som bor der. Kenyanske myndigheter har, ved flere anledninger, forsøkt å stenge leiren. De fleste innbyggerne ønsker å reise hjem så snart det er mulig, men for å få til det må de kunne forsørge seg selv.
Utdannelse for det globale marked
Utdanningsprogram for flyktninger har tradisjonelt sett fokusert på håndverksfag, som sveising, snekring, skredderi og så videre. Ferdigheter som er nyttige i en flyktningleir, hvor infrastrukturen er minimal og ressursene er få. Men, den stadig voksende digitale økonomien krever en annen type ferdigheter.
I Dadaab ser nå et nytt utdanningsprogram mot fremtiden. I samarbeid med International Trade Centre driver Flyktninghjelpen The Refugee Employment and Skills Initiative (RESI). Dette programmet sørger for å gi unge flyktninger opplæring de kan bruke i det globale, digitale markedet.
James Wang’anya er en av dem som driver RESI-programmet for Flyktninghjelpen. Han forklarer:
– Siden 2018 har Flyktninghjelpen drevet en helt ny type opplæring vi kaller «online frilansing», som fokuserer på den digitale verdikjeden. Her lærer flyktningene ferdigheter de kan bruke i det digitale arbeidsmarkedet. De kan bli online frilansere.
Fagene som tilbys er milevis unna sveising og snekkerfag.
– Vi tilbyr en rekke kurs som en del av programmet – for eksempel grafisk design, digital journalistikk, digital markedsføring, oversettelse og fotografering, sier Wang’anya.
Nytt for en hel generasjon
Opplæringsprogrammet gir håp for en hel generasjon unge flyktninger. Ely Eraghone Hamuli, som er flyktning fra Den demokratiske republikken Kongo, er en av elevene i programmet.
Etter å ha blitt med i programmet ser jeg meg selv som en del av verden. Som en som kommer til å oppnå noe.Ely Eraghone Hamuli
– Jeg gikk på barne- og ungdomsskolen i Kongo, men siden jeg kom til flyktningleiren har jeg vært arbeidsløs, uten noe håp for framtiden. Jeg har vært her i ni år. Da jeg hørte at Flyktninghjelpen tilbød kurs i digitale ferdigheter og grafisk design, sa jeg til meg selv: Nå kan jeg oppnå det jeg ønsker. Nå kan jeg få en fremtid. Etter å ha blitt med i programmet ser jeg meg selv som en del av verden. Som en som kommer til å oppnå noe, sier han.
Dadaab-kollektivet
Opplæringsprogrammet er rettet mot unge, mellom 15 og 35 år. Det er forventet at deltagerne har gode lese-, skrive- og dataferdigheter før de begynner. Undervisningen tar vanligvis mellom 12 og 16 uker, og forelesningene gis av lokale spesialister.
Opplæringen er bare starten på prosessen. Elevene blir så lærlinger og får mentorering i forretningsferdigheter og entreprenørskap, som hjelp til å etablere seg som online frilansere.
De som fullfører programmet, blir medlemmer av kooperativet «Dadaab-kollektivet.» Dette er flyktningenes digitalbyrå, og lar dem slå sammen sine ressurser, slik at de kan markedsføre tjenestene sine til verden utenfor.
– Kollektivet drives av de unge selv. Det er et registrert firma med egen bankkonto og administrasjon. Dadaab-kollektivet sørger for at de får inn mange jobber. Noe som er bra både for motivasjonen og støtten. Noen ganger bruker de til og med hverandre som underleverandører, forteller James Wang’anya.
Ali Hassan fullførte programmet for et år siden.
– Under opplæringen fikk jeg en mentor og ble tatt opp i kollektivet. En måned senere fikk jeg min første dataregistreringsjobb. Jeg gjorde jobben og fikk fem dollar. Det å tjene de fem dollarene motiverte meg voldsomt til å skaffe flere oppdrag. Jeg forstod at det var mulig å tjene penger online. Pengene hjalp meg også til å kjøpe 3GB mobildata, slik at jeg kunne jobbe på kvelden, da jeg ikke hadde tilgang til Flyktninghjelpens gratis nett. Men viktigst av alt, gjorde betalingen det mulig for meg å gi familien min et skikkelig måltid den dagen, sier han.
Ikke bare jeg, men mange unge i leiren – klassekamerater fra samme kohort – har alle tjent pengerAli Hassan Abdi
Fra å begynne i det små, har Ali Hassan gått videre til større og bedre betalte oppdrag.
– Akkurat nå har jeg mange prosjekter. Ikke bare jeg, men mange unge i leiren – klassekamerater fra samme kohort – har alle tjent penger, sier han.
Nye muligheter
Frilansingen har åpnet helt nye muligheter, i en ellers vanskelig hverdag, for programdeltagerne. Drømmer går i oppfyllelse. De 30 frilanserne som har tatt på seg oppdrag via Kollektivet, siden starten i september 2019, har nå tjent tusenvis av dollar til sammen.
Mohamed Omar er en av Dadaab-frilanserne. Han spesialiserer seg på oversettelse fra engelsk til somali. Som eldste sønn i en familie på seks, hvor far er borte, har han tjent gjennomsnittlig over 6000 kroner i måneden, siden juni 2020. En inntekt som lar ham betale for det familien trenger.
Han har også kunnet utvide kunnskapen sin gjennom nettbaserte kurs, og begynne med foto og video. Alt finansiert av frilansinntekten.
En annen frilanser, Osman Abdullahi, bruker pengene han tjener på å studere HR management, ved Kenya Institute for Professional Studies (KIPS). På en god måned tjener han over 4000 kroner – som også har sørget for at han kan forsørge familien sin, og betale sykehusregningene da faren ble syk.
Frilans-nettsteder
Nøkkelen til programdeltagernes suksess er deres evne til å selge tjenesten sine via internasjonale frilans-nettsteder.
– Et nettsted heter Upwork – Flyktninghjelpen har hjulpet meg med å opprette en konto der. Og ikke bare Upwork, men også Guru og andre nettsteder, forteller Ali Hassan.
Her kan du se Dadaab kollektivets byråside på nettsiden Upwork.
Som et resultat har Kollektivet kunnet sikre seg oppdrag, ikke bare i Kenya, men fra land som USA, Egypt, Italia og Kina.
Så langt har tilbakemeldingene fra kundene vært svært gode. Elimu TV er en utdanningskanal basert i Nairobi som har jobbet med Kollektivet:
«Elimu TV har hatt æren av å jobbe med fem frilansere fra Dadaab-kollektivet. De har hjulpet oss med å mobilisere læringslysten i nordre Kenya, og få folk der til å benytte seg av våre Zoom-forelesninger og vår onlinetjeneste, Edutopia. Frilanseren var veldig flittige og dedikerte.»
International Trade Centre har også nytt godt av Kollektivets oversettelsesferdigheter:
«Vi leide inn byrået til å oversette innholdet og transkribere introduksjonen av et nettbasert kurs i entreprenørskap, fra engelsk til somali. Byrået var profesjonelt, de svarte godt på våre spørsmål, leverte svært god kvalitet og innenfor våre tidsfrister.»
Langsiktige drømmer
De som har gjennomført RESI-programmet har smakt på suksess, og er sultne på mer.
– Når vi nå har fått kunnskapen, sørger vi for å gjøre det best mulig. Hvorfor gjør vi det? Vi vet hvordan vi skal jobbe, fordi vi har hatt gode mentorer. Derfor ønsker vi å stadig bli bedre, sier Ali Hassan.
Målet mitt er å få prosjekter som går over lengre tid. Når jeg får langvarige prosjekter, da får jeg oppfylt drømmen min.Ali Hassan Abdi
Når det kommer til frilansing, er det avgjørende å bygge gode kunderelasjoner. Ali Hassan er klar for større prosjekter, etter hvert som erfaring og rykte øker.
– Jeg gjør både fastprisprosjekter og timebaserte prosjekter, som kundene ønsker at jeg ferdigstiller på under en måned. Målet mitt er å få prosjekter som går over lengre tid – mer enn seks måneder. Når jeg får langvarige prosjekter, da får jeg oppfylt drømmen min. Jeg håper å reise tilbake til landet mitt. Jeg vil gjerne reise til Mogadishu fremtiden. Der kan jeg få stabilt internett og designprogramvaren jeg trenger, sier han.
Dette initiativet har potensialet til å bli en virkelig vinn-vinn for både oppdragsgivere og for flyktningene – en modell for fremtidig humanitær utdanning.