Da vi møtte Bahlool for første gang i fjor, var han alt annet enn håpefull.
– Situasjonen er ikke god. Vi har bygget noen stråhytter, men har verken madrasser, eller verktøy. Vi har egentlig ingenting. Det lille jeg får gir jeg til barna mine, sier han.
Firebarnsfaren flyktet da familiens hjem i Zabid ble ødelagt. Familien må leve under vanskelige forhold i den lille hytta, uten tepper, vann eller toalett. Ei heller finnes det noe marked i nærheten.
Flyktninghjelpen hjelper mennesker på flukt i over 30 land verden over, inkludert Jemen. Støtt vårt arbeid i dag.
– Maten vår blir full av sand
– Både sand, vind og regn gjør det vanskelig for oss. Du kan jo selv se hvordan vi har det. Maten blir full av støv og sand. Det regner inn i hytta vår, og vi kan ikke gjøre noe for å hindre det, sier Bahlool.
De skrøpelige og svært midlertidige hyttene har kostet mange flyktningfamilier dyrt, og noen betaler fortsatt tilbake på dem. Allikevel er dårlig skjerming for det røffe ørkenværet. Mange av hyttene blir ødelagte av været, og må stadig repareres. En ekstra byrde for menneskene som allerede sliter.
Det går så vidt fra dag til dag. Hvis jeg ikke skaffer mat, får ikke barna mine noe å spise.Bahlool
For å tjene litt penger selger Bahlool røtter fra planten salvadora persica, som brukes til å pusse tennene med i Jemen. Han klarer så vidt å tjene fire eller fem dollar om dagen, knapt nok til et måltid for familien.
– Jeg klarer ikke å skaffe mat til familien for en uke av gangen. Det går så vidt fra dag til dag. Hvis jeg ikke skaffer mat, får ikke barna mine noe å spise, sier han.
Bahlool har mange utfordringer, blant annet må han få behandling for magekreft. Sykdommen gjør det i tillegg vanskelig for ham å jobbe. I de første månedene av Covid-19 pandemien stengte markedene, noe som gjorde situasjonen enda vanskeligere.
– I begynnelsen av pandemien kunne vi ikke gå på jobb, og vi kunne ikke skaffe mat på markedet, sier Bahlool.
Al-Anad leiren huser et titalls familier som Bahlools. I utgangspunktet var leiren ikke mer enn en samling av spredte hytter uten vann, toaletter eller andre grunnleggende tjenester. Allikevel har folk strømmet til, på flukt fra krigen.
Nå har Flyktninghjelpen bidratt til å gjøre forholdene bedre.
I boligene vi har bygget får familiene ly fra regn og vind, i tillegg til litt privatlivAbdulrahman Al-Gadi, bygningsingeniør i Flyktninghjelpen
Med midler fra EU og den svenske regjeringen har Flyktninghjelpen bygget 40 solide hytter. Vann og toaletter har blitt installert og beboerne har fått opplæring i å vedlikeholde ting.
– Vi kom hit og bygget boliger til 40 familier. Det er rundt 150 personer som har flyktet fra Hodeida, Taiz og andre områder, som bor her. Tidligere bodde de i svært utilstrekkelige stråhytter. I boligene vi har bygget får familiene ly fra regn og vind, i tillegg til litt privatliv, sier Abdulrahman Al-Gadi, som er bygningsingeniør i Flyktninghjelpen.
Nå bor Bahlool og familien i en av hyttene Flyktninghjelpen har bygget.
– De nye hyttene er fine, sier han. Samtidig savner han hjemmet i Zabid, og håper å en dag kunne vende tilbake.
– Jeg håper jeg og barna min får et trygt og godt liv, og at vi kan reise hjem når krigen er over.