"Vi advarte allerede før den militære offensiven at en eskalering av den væpnede konflikten ville drive millioner av sivile på flukt. Nå ser vi at krigens brutalitet fordriver sivilbefolkningen i et omfang som få hadde forestilt seg, sier Egeland.
Flyktninghjelpen har bistått internt fordrevne i Ukraina siden 2014. Vi har hjulpet over 700.000 mennesker med mat, husly, vann, sanitære tjenester og rettshjelp.
Sender nødhjelpsteam
- Våre 70 kolleger i Ukraina er selv i ildlinjen, men vil forsøke å få satt i gang nødhjelpsarbeid inne i landet så fort det er mulig. Vi har allerede nødhjelpteam på plass i Polen, i Romania og Moldova, og flere er på vei.
I løpet av de siste åtte dagene har det ankommet over én million ukrainske flyktninger til nabolandene Polen, Romania og Moldova.
- Det er én flyktning hvert sekund, poengterer Egeland.
Frykter rekordhøye flyktningtall
–Vi har ikke sett noe lignende på vårt kontinent siden Flyktninghjelpen ble opprettet like etter andre verdenskrig. Flyktningkrisen i 2015 førte til om lag én million flyktninger til Europa i løpet av et helt år. Nå har vi passert det antallet i løpet av én uke, sier Egeland.
Spesialtrente hjelpearbeidere
Egeland forteller at Flyktninghjelpen har spesialtrenede hjelpearbeidere som kan rykke ut på kort varsel for å gi livreddende hjelp i krigs- og kriseområder.
- De er spesialtrente og har lang erfaring med å hjelpe kvinner, barn, eldre og andre i en krisesituasjon. De vet også hva slags hjelp som trengs og hvordan de skal få hjelpen fram. I første omgang er det best å gi nødhjelpsartikler og kontanter, slik at flyktningene kan skaffe seg mat og vann og andre livsnødvendigheter lokalt. Det vil også være stort behov for husly og beskyttelse av barn og andre grupper.
Du kan lese mer om vårt arbeid i Ukraina her.
- Alle kan bidra
Generalsekretæren forteller at viljen til å gi er stor også blant folk i Norge. – Vi opplever en enorm giverglede både fra bedrifter og privatpersoner. Alle kan bidra. Vi er der for å omsette deres bidrag til handling, sier han.