Verdens flyktningdag

Ahmad

– Vi er ikke bare flyktninger. Vi er individer og mennesker med rettigheter, akkurat som alle andre.

Ahmad (27) er fra Sheikh Maskin i Daraa, sørvest i Syria. Han flyktet fra hjemlandet i 2013. Da var han bare 16 år gammel.

Daraa ble rammet av voldelig konflikt i løpet av krigens første år. Mange sivile mistet livet. Boliger, økonomi og infrastruktur ble ødelagt.
Ahmed søkte tilflukt i nabolandet Jordan og har bodd i flyktningleiren Zaatari siden han kom til landet.

Zaatari er verdens største flyktningleir for syrere. Den har vokst til en slags by, med tusenvis av campingvogner på rekke og rad i det flate ørkenlandskapet. Leiren skulle opprinnelig være midlertidig, men over ti år senere bor det fortsatt rundt 80.000 mennesker der.

Ahmad er frustrert over mangelen på høyere utdanningsmuligheter.
– Det er flere problemer og utfordringer [for flyktninger i Zaatari], spesielt når det gjelder utdanning. De fleste av oss studerer og studerer, og vi har alle drømmer om livet etter studiene. Vi vil gå på universitetet, få oss en jobb og oppfylle mål og drømmer.

– Men som flyktning skjer det ikke. Bare én av 500 får stipend, og bare hvis man har perfekte testresultater, 100 prosent.

Ahmad er også bekymret for økningen i barneekteskap. Dette skjer fordi unge mangler muligheter.

– Faren kan si at det ikke er noen fremtid for jenter når det gjelder utdanning, så det er bedre om hun er gift. Det letter belastningen på husholdningen.

– Et annet problem er de dårlige boforholdene, campingvognene, der vi bor. De er som jernkasser. Hvis temperaturen i leiren er 35 grader, kan temperaturen inne i campingvognen komme opp i 70 grader. Det er en jernboks som absorberer all varmen.

– Tilgang til helsetjenester er også vanskelig. Det fører til unødvendige lidelser. De færreste sykehus har leger som kan ortopedi, og for å komme til tannlegen må du stå på venteliste i en måned. Det er ingen hudleger eller nevrologer i leiren. Og vi har begrenset bevegelsesfrihet. Flyktninger kan bare forlate leiren med spesielle tillatelser.

– Men for å være ærlig er det også positive ting vi bør nevne ...

– De humanitære organisasjonene tilbyr opplæring og utviklingsmuligheter. Noe som styrker og støtter flyktninger og hjelper dem med å håndtere psykiske plager. Vi unge prøver å forbedre situasjonen vår. Vi jobber med oss selv og forsøker å motivere andre unge gjennom innovative tiltak og entreprenørskap.

– Vi har mange eksempler på vellykkede unge syrere som har fått toppkarakterer her. De beviser at merkelappen "flyktning" ikke definerer dem.

– Jo, det er et annet problem jeg ikke har nevnt: elektrisitet. Vi har bare strøm i cirka fem timer om dagen. Det gjør det jo vanskelig med ekstrem varme om sommeren, og legger begrensninger på bruk av ting som vaskemaskiner. Vi kan heller ikke stole på strøm for å holde maten kald, og ikke til vifter for å kjøle oss ned med.

Hva synes du må gjøres? Hva vil du skal skje på verdens flyktningdag?

– Jeg skulle gjerne sett at folk fikk se problemene i flyktningleirer. På den måten kan de bidra til å løse dem.

– De fleste av ungdommene i leirene føler seg som en byrde for samfunnet, og føler de mangler mening. Noen vurderer selvmord på grunn av psykisk press. Det har vært flere selvmord her.

– Unge føler på et stort tomrom i livet de ikke klarer å fylle. De mangler fremtid, jobbmuligheter og tilgang til utdanning. De er fratatt det meste.

– Som ung mann selv, vil jeg gjerne ha hjelp til å skape en trygg fremtid, eller ha en jobb jeg kan fylle tiden min med.

Har du noen personlige følelser rundt verdens flyktningdag?

– På alle internasjonale dager, som den internasjonale dagen for funksjonshemmede, verdens flyktningdag eller den internasjonale ungdomsdagen, tenker jeg alltid litt ekstra. Jeg prøver å være engasjert og oppmuntrer til feiringer og arrangementer på alle disse dagene.

– Som medlem i den syriske ungdomskomiteen i leiren vil jeg understreke at ordet flyktning ikke bør påvirke folk i leirene negativt. Det burde tvert imot styrke dem.

Er det et budskap du vil sende til verden denne dagen?

– Som flyktning vil jeg si, se oss. Jeg vil gjerne si at vi virkelig trenger din støtte, og ikke glem at en flyktning er et menneske, akkurat som deg.

– En dag kommer du kanskje i en lignende situasjon og blir flyktning. Jeg kan ikke helt beskrive følelsen av å være flyktning. Det er som om man brenner sakte, uten å ha andre å stole på enn seg selv, og støtten fra organisasjoner eller enkeltpersoner som ønsker å hjelpe.

– Jeg sier ikke dette for å få hjelp. Jeg sier det fordi vi møter på vanskeligheter, utfordringer og problemer.

– Livet må ikke stoppe helt opp. Spesielt når generasjoner vokser opp i denne elendigheten, uten fremtid i det hele tatt. Jeg føler at alt i livene deres bare blir dårligere.

– Så mitt budskap til de som har makt til å ta beslutninger eller kan gjøre en forskjell, er å virkelig ta vare på flyktninger og finne ut hvordan du kan hjelpe.

– Ikke hold tilbake støtte. Flyktningen du hjelper i dag kan hjelpe deg, eller bli legen som redder livet ditt i morgen.


Ahmad bruker sin stemme for flyktninger. Vil du bruke din også?

Meld deg på vårt nyhetsbrev