Libanon:

Vi gir livreddende hjelp

Flyktninghjelpen fortsetter å gi livreddende hjelp til mennesker på flukt fra israelske angrep.

Siden 23. september har 1.700 mennesker, inkludert barn, blitt drept i israelske luftangrep over hele landet. Nesten 10.000 er såret.

Mer enn én million mennesker er drevet på flukt i Libanon, og hundretusener har flyktet til Syria.

– Vi forventer at tallene vil fortsette å stige etter hvert som Israel utvider det geografiske omfanget av angrepene sine. Folk vet ikke hvor de skal flykte, eller om det er trygt der de drar. Mer enn 250.000 mennesker har allerede flyktet over grensen til Syria, sier Nathan Carey, vår talsperson i Midtøsten.

Våre kolleger på bakken rapporterer om at hele familier er blitt utslettet.

– En syrisk familie med over 20 familiemedlemmer ble drept i ett enkelt angrep i Bekaa, forteller Carey.

Folk sover under åpen himmel

Mens noen sover i bilene sine, tilbringer andre nettene på gaten, på busstasjoner eller utenfor sykehus.

Syriske familier på flukt har søkt tilflukt på en busstasjon. Foto: Flyktninghjelpen

Carey fortsetter: – Vi er spesielt bekymret for at tettbygde strøk blir utsatt for angrep. Noen mennesker har allerede måttet flykte to ganger. Det er ikke flere steder å søke tilflukt. Nesten 900 skoler, moskeer og kirker fungerer som kollektive tilfluktsrom, men de fleste av dem er nå fulle.

Flere titalls tusen mennesker har søkt tilflukt i kollektive tilfluktsrom som skoler, moskéer og kirker. Foto: Flyktninghjelpen

Situasjonen på krisesentrene er "sjokkerende", sier Mersal Kalaoun, som jobber med husly i Flyktninghjelpen.

– Hver dag er verre enn dagen før. I dag er bedre enn i morgen. Nå er bedre enn i kveld. Noen av tilfluktsrommene som åpnet, ble fylt til randen i løpet av bare en halvtime da folk strømmet inn. Noen familier har blitt skilt fra hverandre, og hver av foreldrene bor på hvert sitt sted, fortsetter hun.

I de kollektive tilfluktsrommene finnes det ingen dusjer eller steder å vaske seg.

– På tomme skoler blir flere familier stuet sammen i samme klasserom, selv om de ikke kjenner hverandre, og de har ikke noe privatliv, forteller Maureen Philippon, Flyktninghjelpens landdirektør i Libanon.

Vi blir værende 

Flyktninghjelpen gir nødhjelp til libanesere på flukt, samt til syriske og palestinske flyktninger over hele Libanon, inkludert de områdene som nå blir bombet.

Du kan bidra til å utgjøre en forskjell for mennesker i Libanon og andre steder der Flyktninghjelpen er til stede. Støtt vårt arbeid.

– Alle kollegene våre er nå i god behold, men vi frykter at denne siste bølgen av angrep vil ha en ødeleggende effekt på kontakten vår med lokalsamfunnene vi hjelper. De har allerede gjennomlevd måneder med konflikt, angrep og nød, sier Carey.

Etter de siste israelske angrepene sørger våre hjelpearbeidere for akutt nødhjelp til de som er hardest rammet. Over hele landet er vi på plass i områder der folk har søkt tilflukt, slik at vi kan dele ut livsviktige forsyninger til familier på flukt.

Vår nødhjelpsrespons   

Blant kollegene våre i sør er det mange som selv har vært tvunget til å flykte sammen med familiene sine. Likevel er de nå tilbake på jobb og deler ut blant annet tepper, madrasser, solcellelamper og vann.

Utdeling av tepper i Saida, sør i Libanon. Foto: Flyktninghjelpen
Våre hjelpearbeidere deler ut madrasser, liggeunderlag, tepper, hygieneartikler og bleier i Zahle. Foto: Flyktninghjelpen

– De fleste av dem som har søkt tilflukt i skoler og andre bygninger, ankom uten noen eiendeler. De mangler både mat, vann, medisiner eller nok klær. Det er ingen sengeplasser, og det er stor mangel på toaletter og dusjer, forteller Carey.

Slik bidrar vi i flere tilfluktsrom over hele Libanon:

  • vi deler ut mat, vann, hygieneartikler og rengjøringsutstyr
  • vi reparerer toaletter, installerer bærbare dusjer og vanntanker, og organiserer transport av vann med tankbil
  • vi sørger for bedre privatliv og leveforhold

I tillegg sørger vi for rask levering av dokumenter til personer som kan ha behov for å reise, og vi gir informasjon om oppholdsrett til syriske flyktninger og migranter.

– Til tross for de enorme utfordringene vil hjelpearbeiderne våre i Beirut, Libanonfjellene, Bekaa og de nordlige og sørlige provinsene gjøre alt de kan for å gi støtte og hjelp til dem som er rammet av angrepene, avslutter Carey.