Mens de fleste land i verden opplever en positiv utvikling for barn hvor: levestandarden øker, flere går på skole og helsesituasjonen bedres, er det noen land hvor utviklingen går motsatt vei. Dette gjelder i særlig grad land rammet av krig og konflikt.
Se liste over 10 verste land for barn rammet av krig og konflikt under bildet
Barn er krigens desiderte tapere
Over 30 millioner barn lever på flukt som følge av krig og konflikt. To tredeler er på flukt i sitt eget land. Ofte befinner de seg i områder hvor det er vanskelig for hjelpeorganisasjoner å komme til med nødhjelp, og både skole- og helsetilbudet er mange ganger helt fraværende. Et eksempel er Aleppo i Syria hvor sivile har befunnet seg i kryssild mellom regjeringshæren og opprørere, hvor barn ikke har kunnet bevege seg utendørs og hvor det knapt finnes helsetilbud hvis man blir skadet i krigen.
I mange land blir barn også tvunget til selv å delta i krigen. I Jemen anslår UNICEF at så mye som en tredel av alle soldater er barn. I Syria blir barn helt nede i syvårsalderen rekruttert som barnesoldater. Barn og andre sivile brukes også som levende skjold for de krigførende partene. Barn står i fare for å kidnappes av opprørsgrupper, noe som blant annet skjer i Sør-Sudan og i Nigeria, hvor barn benyttes som soldater og sexslaver.
Nektes skolegang
Barn som vokser opp i krigsherjete land får ofte ingen eller svært lite skolegang. Mange må flykte til områder hvor det ikke finnes skoler eller skolen på hjemstedet kan ha blitt ødelagt av krigshandlinger eller tatt i bruk av stridende parter.
I andre tilfeller tør ikke foreldrene å sende barn på skole av frykt for angrep eller de tar barna ut av skole fordi de er helt avhengig av at barna arbeider for å få endene til å møtes. Også barn som har flyktet til et trygt naboland mister ofte muligheten til utdanning. I følge FNs høykommissær for flyktninger går kun halvparten av barna på skole.