
HELLAS/Thessaloniki: Barn tullet inn i skjerf og jakker løper rundt kofferter som løftes inn i bussene. De unge mennene tar selfier med mobiltelefonene sine. Idet de tre bussene gjør seg klare til å dra, skjer det en liten forsinkelse – to små gutter går ut av en buss for å ta en siste liten toalettpause.
Det er 18. januar og en bitende kald dag i Oreokastro, Thessaloniki. Kulda kjennes godt i det bortgjemte varehuset som har vært hjem til 1.000 flyktninger i nesten et år. Snøen har smeltet, men vinterkulda trenger gjennom skinn og ull til frosne tær. I dag skal seksti mennesker, alle fra flyktningfamilier, flytte til varmere bygninger som en del av et huslyprosjekt drevet at Flyktninghjelpen og finansiert av Europakommisjonen (ECHO).
Barna blir rene og varme. Jeg er veldig glad.Fawiza Khalaf, mor og syrisk flyktning i Hellas
Fra leir til hotell
Fawiza Khalafs tre unge sønner vokter over familiens eiendeler mens de venter på å gå ombord i bussen. Hun er fornøyd med å endelig kunne dra fra Oreokastro hvor familien på fem har bodd de siste månedene.
– Barna blir rene og varme, sier hun. – Jeg er veldig glad.
Totalt 409 personer har fått nye hjem på hoteller i områdene rundt Oreokastro siden desember. Halvparten har ankommet etter at store mengder snø falt over områder i Nord-Hellas. Det EU-finansierte byprosjektet «Housing and Response» skal skaffe midlertidig husly for de mest sårbare flyktningene, inkludert barn, gravide kvinner og eldre – og hjelpe dem med å tilpasse seg sine nye omgivelser.
60.000 mennesker strandet
Prosjektet er også tilrettelagt slik at Flyktninghjelpen kan hjelpe til når det haster. «Housing and Response» vil i løpet av de kalde vintermånedene assistere flyktninger i leirer og bosetninger som den greske regjeringen har bygget for de rundt 60.000 menneskene som er strandet i landet.
Stemningen letter så snart bussene kommer inn i oppkjørselen til hotellet som ligger i badebyen Agia Triada. Jakker og skjerf blir raskt tatt av, og barna klatrer opp og ned vindeltrappen mens foreldrene venter tålmodig på å flytte inn i deres nye midlertidige hjem.
–Vi får vegger og rom, sier 17 år gamle Widad Madavatsi fra Aleppo, Syria. –Kanskje varmeovner, til og med. Jeg følte meg som et dyr i leiren.
Widad, hennes tre søsken og foreldrene vil uten tvil få varme på hotellet. Varehuset i Oreokastro var nesten umulig å varme opp. Med et elektrisk anlegg som ikke var laget for å gi varme til 1.000 mennesker har det vært vanlig med strømbrudd. Da vinteren kom og hundrevis av ovner ble brukt samtidig, ble det elektriske anlegget så overbelastet at det tok fyr og smeltet.
Vi får vegger og rom. Kanskje varmeovner, til og med. Jeg følte meg som et dyr i leiren.Widad Madavatsi (17) fra Aleppo i Syria
Har bodd lenge i greske leirer
Som Fawiza og mange andre har Widad bodd lenge i greske leirer. Hun ankom Mytilini på øya Lesvos fra Tyrkia sammen med familien. Deretter bodde hun i Idomeni, en provisorisk leir nær grensen til den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia. Sammen med andre land stengte Makedonia grensen til Hellas for flyktninger og migranter i februar 2016, og titusenvis av mennesker ble strandet i Hellas. Hun og familien dro da til en ny gresk leir, og detter til Oreokastro, hvor de ble i 10 måneder.
På hotellet vil gjestene få tre måltider daglig, og menyene er skreddersydd etter ønsker og behov. Mange av flyktningene snakker hverken gresk eller engelsk. Prosjektet sørger derfor for oppfølging av helsesjekk og andre tjenester.
Men selv om hotellet er varmt og innbydende, er det ikke en permanent løsning.
Neste stopp: en leilighet eller et annet land
Hotelloppholdet vil vare i to måneder. Dette gir Flyktninghjelpen tid til å finne leiligheter som er bedre tilpasset familier. Imens venter flyktningene på svar om de får flytte til andre europeiske land, et løp preget av tunge asyl- og flytteprosesser.
– Det er viktig at Europakommisjonen skaffer støtte som tillater oss å fortsette arbeidet vårt og sikre anstendig husly for asylsøkere og flyktninger, sier Gianmaria Pinto, som leder Flyktninghjelpens arbeid i Hellas.