Mouad Abdo (høyre) leder Flyktninghjelpens matvareprogram i Sana, hovedstaden i Jemen. Han kjenner de fleste som kommer til Flyktninghjelpen for å få matkuponger som de kan løse inn hos ulike kjøpmenn i byen. - Mouad er en bra mann, sier Ali, som måtte flykte etter at hjemmet hans ble bombet. Han er en av mange som nå skaffer mel, matolje og bønner til familien med Flyktninghjelpens matkuponger. Foto: Alvhild Strømme/Flyktninghjelpen

Slik redder vi liv i Jemen

Roald Høvring og Thale Solnørdal Jenssen|Publisert 22. jan. 2018
I fjor ga Flyktninghjelpen livreddende hjelp til 760.000 mennesker i Jemen. Dette tilsvarer mer enn hele Oslos befolkning. Behovene øker hver dag.

Til tross for økte krigshandlinger i Jemen, fortsetter og utvider vi hjelpearbeidet vårt.

– Vi tar ikke side i konflikten, vi er kun her for å gi hjelp til befolkningen, sier Flyktninghjelpens medarbeider Amr. Han er født og oppvokst i Jemen og jobber i hovedstaden Sana.

Flyktninghjelpen sørger for at mennesker rammet av konflikten i Jemen får rent vann og gode sanitærforhold, utdanning, mat og mulighet til å livnære seg. Vi gir også juridisk rådgivning og rettshjelp.
 

Manglende pengestøtte og krigshandlinger truer hjelpearbeidet

Flyktninghjelpen jobber blant annet i Sana, Taiz, Aden, Hodeida, Ammran, Al-Dhala’a og Lahj, områder som er hardt rammet av konflikten.

– Vi ser hele tiden etter muligheter for å utvide arbeidet vårt til flere områder, men sikkerhetssituasjonen og mangel på finansiering gjør dette arbeidet vanskelig.

Sikkerhetssituasjonen i landet har endret seg de siste månedene og Flyktninghjelpen må tilpasse seg de stadige endringene.

– Vi gjør alltid en sikkerhetsvurdering av konteksten før vi begynner å arbeide i et område. Og hvis vi skal være i stand til å ansette folk og starte opp i nye områder, er vi nødt til å ha pengene på plass, sier Amr.

Les også: 10 ting du bør vite om krisen i Jemen

 

 
Slik jobber vi i Jemen:
 

NRC Water, sanitation and hygiene (WASH)Rent vann

I noen områder har vannsystemene blitt ødelagt, eller så er det ikke nok drivstoff til å holde de elektriske vannsystemene i gang. Vi sørger for at folk får rent vann ved å sette opp vannsystemer drevet av solenergi. Vi deler ut vannkanner, bygger latriner og gir opplæring i god hygiene for å hindre spredning av sykdommer.

Rundt 326.000 fikk hjelp av oss til å skaffe seg rent vann og bedre sanitære forhold i 2017.
 

NRC Shelter and settlementsHusly

Vi gir husly til mennesker som har flyktet fra hjemmene sine på grunn av konflikten. Vi gir dem pengestøtte og bygger enkle hus de kan bo i. Vi samarbeider med huseiere og gir penger til husleie til familier som har blitt drevet på flukt.

Rundt 51.000 fikk hjelp av oss til å skaffe seg husly i 2017.

 

NRC Livelihoods and food securityMatsikkerhet

Vi gir mat og matkuponger, slik at innbyggerne kan kjøpe den maten de ønsker. Vi deler ut mat og støtter ungdom og kvinnelige entreprenører og lokalt næringsliv.

Rundt 377.000  fikk hjelp av oss til å sikre seg mat i 2017.
 

NRC EducationUtdanning

Vi reparerer skoler som har blitt ødelagt av flyangrep. Vi gir undervisning til barn som ikke får gått på skole på grunn av krigen, slik at de kan ta igjen tapt skolegang. I skoler som fortsatt er åpne, deler vi ut møbler og reparerer klasserom og toaletter. Vi bygger nye klasserom, distribuerer læremateriell og kurser lærere.

Rundt 8.000 fikk hjelp av oss til skolegang i 2017.
 

NRC Information, counselling and legal assistance (ICLA)Rettshjelp

Vi gir informasjon og juridisk rådgivning til mennesker som har flyktet fra hjemmene sine og mistet identitetspapirer. Mennesker på flukt tar ofte med seg få eiendeler, og mangler ofte papirer som viser hvem de er. Uten diss papirene mister de ofte tilgang til helsetjenester, utdanning og jobb. Vi hjelper dem i prosessen med å få tilbake disse papirene og jobber for å beskytte rettighetene til mennesker på flukt. 

Kjøp gaver med mening