– Jeg er rystet til margen over det jeg har sett og hørt her i krigs- og sultrammede Jemen. Verden lar syv millioner kvinner, menn og barn sakte, men sikkert slukes opp av en sultkatastrofe som mangler sidestykke i Jemen, sa Flyktninghjelpens Generalsekretær Jan Egeland da han besøkte hovedstaden Sana'a i mai i fjor. Foto: Tuva Raanes Bogsnes /NRC

10 ting du bør vite om krisen i Jemen

Roald Høvring|Publisert 18. jan. 2018
Krisen i Jemen beskrives som verdens største humanitære katastrofe. I dag står Jemen på randen av en sultkatastrofe, og tusenvis risikerer å dø som følge av mangel på mat og medisiner de kommende månedene.


Her er 10 ting du bør vite om krisen i Jemen:

#1: Fattigdom og mangel på demokrati

Bakgrunnen for konflikten handler om fattigdom, arbeidsledighet, vannmangel og korrupsjon, samt mangel på demokrati og politisk representasjon. Misnøyen førte til omfattende og voldelige demonstrasjoner i kjølvannet av den arabiske våren i 2011, og president Saleh ble tvunget til å gå av.

Les også: Ser at nødhjelpen gjør en forskjell

  
#2: En konflikt med dype røtter

Konflikten har dype røtter. Siden 2004 har det vært kamper mellom myndighetene og opprørere fra Ansar Allah, også kjent som Houthi-bevegelsen. Gruppen tilhører en lokal retning innen sjia-islam som utgjør omlag en tredel av Jemens befolkning. I september 2014 tok lokale opprørere fra Ansar Allah og styrker lojale mot tidligere president Saleh kontroll over hovedstaden Sana.

 
#3: Nabolandene blander seg inn

I mars 2015 gikk en sammenslutning av flere land i regionen ledet av Saudi-Arabia (også kalt koalisjonen), med støtte fra USA og flere andre vestlige land, til krig mot opprørere fra Ansar Allah. Siden har situasjonen gått fra vondt til verre.

 Les også: Dette er en menneskeskapt krise

#4: Verdens største menneskeskapte sultkrise

Krigen har ført til hyperinflasjon, arbeidsledighet og manglende lønnsutbetalinger samt akutt mangel på drivstoff, mat og medisiner. I 2015 levde halvparten av landets 29 millioner innbyggere på mindre enn to dollar om dagen, uten tilgang på rent vann og gode sanitærforhold. Av landets 29 millioner innbyggere, har 22 millioner behov for humanitær hjelp. Av disse er halvparten i akutt nød. Omlag en halv million barn lider av akutt underernæring. 


#5:
Drepende koleraepidemi  

Mangel på lønninger og medisiner har ført til at det offentlige helsetilbudet har brutt sammen, og kun de færreste har råd til private helsetjenester. Mangel på vaksiner og medisiner fører til at mange, særlig barn, dør av sykdommer de lett kunne fått behandling for. Et kolerautbrudd i 2016 herjer fortsatt landet. Over 900.000 mennesker antas å ha blitt smittet, og over 2.000 har mistet livet siden april 2017. 

Les også: Slik redder vi liv i Jemen

 
#6: Bomber sivile og stanser nødhjelp

Over 8.700 mennesker er drept og over 50.000 såret siden konflikten brøt ut. Tre millioner mennesker har blitt blitt tvunget til å forlate hjemmene sine. FN har anklaget alle parter i konflikten for angrep på sykehus, skoler og markeder og for å hindre nødhjelpsleveranser til sivilbefolkningen. 

 
#7: Stengte grenser dreper

Stengte grenseoverganger, flyplasser og havner har gjort det nesten umulig å få nødhjelp inn i Jemen. Det har ført til akutt mangel på mat og medisiner og er en direkte årsak til at barn dør av underernæring og sykdommer som lett kunne vært behandlet.

 
#8: FN tvunget til å forlate landet

Siden den arabiske våren i 2011 har FN forsøkt å megle i konflikten, men uten resultat. Så lenge regjeringen og koalisjonen støttes av USA, Storbritannia og Frankrike, som alle har vetorett i FNs sikkerhetsråd, er det lite sannsynlig at Sikkerhetsrådet vil spille noen avgjørende rolle i Jemen-konflikten. 

 
#9: FN har lansert fredsplan

FN har laget en fredsplan som de prøver å få partene med på, men så langt har det vært umulig å få partene til å godta alle punktene i forslaget. Våpenhvile, demilitarisering i byene og en felles samlingsregjering er de viktigste punktene i FNs utkast til en fredsavtale. 

 
#10: Norge har forsynt krigførende parter med våpen

Etter at krigen i Jemen startet, ble militæreksporten fra Norge til de krigende landene femdoblet: I 2016 solgte Norge krigsmateriell til landene som deltar i krigen for 319 millioner kroner. I 2014, før krigen startet, var eksporten på kun 56 millioner. Emiratene mottok ammunisjon og våpen fra Norge frem til desember 2017.