Sarak (5) (til venstre), Ingrid (4) og Siphora (5) bor i landsbyen Gara Amou som har tatt imot mer enn 2000 mennesker som har flyktet fra byer lenger nord i landet det siste året. I Gara Amou får flyktningene bo i fred i det kristne vertssamfunnet. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

5 ting du bør vite om Den sentralafrikanske republikk

Chanel Igara|Publisert 15. mai 2018
Flere mennesker tvinges på flukt enn noen gang før, og halve befolkningen trenger nødhjelp. Her er fem ting du bør vite om Den sentralafrikanske republikk:

                                                             

Her er fem ting du bør vite om situasjonen in Den sentralafrikanske republikk. Video: Flyktninghjelpen


#1 Rekordmange tvinges på flukt

Den sentralafrikanske republikk har siden 2012 vært herjet av en blodig konflikt hvor sivilbefolkningen har betalt prisen. Minst 1,2 millioner mennesker har blitt tvunget til å forlate hjemmene sine. Én av fire mennesker er enten på flukt i eget land, eller har søkt tilflukt i et av nabolandene. I 2017 økte antallet intern fordrevne med 70 prosent. 

Honorine Essibeda (76) flyktet til et område utenfor hovedstaden Bangui da væpnede menn tok kontroll over stedet der hun bodde. Huset hennes i Begoua ble helt ødelagt. Med støtte fra Flyktninghjelpen bygger hun det nå opp igjen. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen

 

#2 Store områder kontrolleres av væpnede grupper

Mange ulike væpnede grupper og militser opererer i Den sentralafrikanske republikk. Disse gruppene utfordrer statens autoritet og det anslås at de styrer oppimot 80 prosent av landets territorium. De væpnede gruppenes tilstedeværelse driver mennesker på flukt og forhindrer dem i å returnere til hjemmene sine.
          

Aisha (10) og Aissatou (2) flyktet fra Batangafo til Gara Amou med sin mor og fire søsken. Faren deres ble drept i konflikten, og seks av søsknene deres er fortsatt igjen i Batangafo. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen


#3 Hjelpearbeidere er mål for angrep

Den sentralafrikanske republikk regnes som et av de farligste landene i verden for hjelpearbeidere. I 2017 ble totalt 16 hjelpearbeidere drept. Dette fører ofte til at hjelpeorganisasjoner innstiller aktivitetene sine tross store behov hos sivilbefolkningen.
   

Flyktninghjelpen har delt ut hygieneartikler og kjøkkenredskaper til fordrevne mennesker, folk som har kommet tilbake og innbyggere i vertssamfunnene. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen.

 

 #4: En av verdens mest neglisjerte humanitære kriser

I tillegg til lite internasjonal medieoppmerksomhet, mottar ikke krisen nok økonomisk støtte fra verdenssamfunnet. I 2017 ble over 60 prosent av de humanitære behovene ikke dekket på grunn av manglende midler. I dag trenger halve befolkningen nødhjelp. Over 515 millioner amerikanske dollar trengs i år for å håndtere de humanitære behovene i landet. I starten av mai hadde man kun fått dekket 10 prosent av denne summen.

Barn som har flyktet fra hjemmene sine leker med barn i lokalsamfunnet som har tatt imot dem i Gara Amou. Foto: Tiril Skarstein/Flyktninghjelpen.


#5: En svært ung befolkning

I Den sentralafrikanske republikk er 75 prosent av befolkningen under 35 år. De fleste unge er arbeidsledige, noe som gjør dem lette å rekruttere for væpnede opprørsgrupper. Andelen unge som er i arbeid anslås å være på bare 12,5 prosent.