A scene from a community based school run by the Norwegian Refugee Council (NRC) in the Behsud District of Nangarhar province, just outside the provincial capital, Jalalabad. The school caters for internally displaced children, most of whom have returned from Pakistan after years as refugees. The majority are from families originally from Kunar province but due to ongoing conflict there are unable to return. Photo: Andrew Quilty / Oculi for Norwegian Refugee Council

Afghanistan: Mens fremskritt diskuteres i Genève, setter militær bruk av skoler tusener av barn i fare

Publisert 28. nov. 2018
Denne uken møtes nasjonale ledere i Genève for å diskutere fremskritt og utvikling i Afghanistan. Samtidig står tusener av barn i fare og uten skolegang på grunn av den pågående konflikten.

Siden april har minst ti skoler blitt ødelagt og okkupert av militærstyrker i Faryab-provinsen i Afghanistan. Ni av dem har blitt okkupert av Afghanske nasjonale sikkerhetsstyrker (ANSF) og en av væpnede opposisjonsgrupper.

Flyktninghjelpen støttet en av skolene som ble rammet med ekstra undervisningstimer. Før okkupasjonen deltok 1.199 elever på disse timene og 16 kvinnelige lærere underviste.

– Alle disse barna har på brutalt vis mistet sin rett til utdanning. Vi risikerer å tape en hel generasjon dersom partene i konflikten, særlig den afghanske regjeringen som undertegnende av Trygg skole-erklæringenfra Oslo i 2015, ikke sikrer at skolene ikke lenger brukes til militære formål. Partene må respektere og beskytte skole- og utdanningsbygg samt nøytraliteten og uavhengigheten til humanitære organisasjoner som støtter utdanningsarbeidet i Afghanistan, sier William Carter, Flyktninghjelpens programleder i Afghanistan.

Over 3,7 millioner barn i skolealder er ute av skolen i Afghanistan. 2,2 millioner av disse er jenter. Ifølge FNs operasjon i Afghanistan har 653 barn blitt drept i år mens 1.483 har blitt skadet som følge av den pågående konflikten.

Denne uken samles statsledere i Genève for å delta på Genève konferansen om Afghanistan, hvor den politiske fremgangen og utviklingen i landet skal diskuteres.  

– Mange av konferansedeltagerne maler et optimistisk bilde når de tar opp situasjonen og fremskrittene i Afghanistan. For våre ansatte som jobber på bakken er dette bildet langt fra virkeligheten, hvor afghanske kvinner, menn og barn fortsetter å bli angrepet, fordrevet og nektet sine rettigheter, sier Carter fra Genève, hvor han deltar på konferansen.

– Verdenssamfunnet må samarbeide med afghanske myndigheter for å sikre at retningslinjene for å beskytte skoler og universiteter fra militær bruk under væpnet konflikt følges. I mellomtiden må verdenssamfunnet sikre nødvendige ressurser for å tilby alternativ utdanning, slik at barn ikke må stå uten skolegang på grunn av militær okkupasjon og frykt for konflikt.