Sykler er livsviktige for mange flyktninger. Sykler er billige, raske og effektive, og de er et effektivt verktøy for å hjelpe flyktninger til å bli mer selvstendige. Vi i Flyktninghjelpen er glade for å kunne meddele at vi samarbeider med den sørafrikanske veldedige organisasjonen Qhubeka under Tour de France 2019.
I løpet av sykkelrittet, som går fra 6. til 28. juli, håper vi å skaffe nok midler til å forsyne sykler til 200 flyktninger i Uganda.
I tillegg til selve sykkelen, får hver mottaker hjelm, lås, pumpe, reparasjonssett, grunnleggende verktøy, samt ekstra slanger og bremseklosser.
Sykler for flyktninger
De to norske syklistene Edvald Boasson Hagen og Rasmus Tiller sykler for det eneste sykkellaget i løpet som har base i Afrika: Dimension Data for Qhubeka. Som lagnavnet antyder, sykler de for mer enn bare gode resultater i sykkelløpene de deltar i.
– Laget vårt sykler for noe større enn en seier. Gjennom vårt samarbeid med Qhubeka sykler vi for å hjelpe mennesker i Afrika med å bli mer selvstendige gjennom at de får sykler, sier Boasson Hagen.
Ian Mills, regionansvarlig for Qhubeka, ser det store bildet. – Alle prosjekter som Qhubeka blir involvert i har som mål å gi noe mer enn bare en sykkel, forklarer han. – Vi ønsker å støtte folks ideer og nyskapende ambisjoner.
Hvorfor akkurat sykler?
Sykler gjør det mulig for folk å tjene penger og bli selvforsynte. Med en sykkel kan en flyktning transportere varer til og fra markedet, frakte større mengder vann og reise til skole, jobb og sykehus. Sykler er billige, effektive og miljøvennlige, og sparer flyktninger både tid og penger.
Edvald Boasson Hagen har tidligere vunne tre etapper i Tour de France og vet mer enn de fleste om hvilke fordeler en sykkel kan gi.
– Å få tilgang på en sykkel kan endre livet til en person, sier han. – Med en sykkel kan folk reise fire ganger fortere enn om de går. Med en sykkel kan man også bære fem ganger så mye som uten, og flyktningene får spart penger som de ellers måtte brukt på offentlig transport.
Hvorfor Uganda?
Uganda er for tiden vertsland for rundt 1,2 millioner flyktninger fra naboland, hovedsakelig Sør-Sudan. Ugandas flyktningpolitikk er generøs og progressiv. Flyktningene blir ikke tvunget til å bo i leirer, men kan bevege seg fritt rundt, tjene penger og ta arbeid slik at de kan bli selvforsynte og mindre avhengige av humanitærhjelp.
Flyktninghjelpen har jobbet med mennesker på flukt i Uganda siden 90-tallet. Vi støtter aktiviteter som skaper livsgrunnlag, vi skaper jobber, gir opplæring i både yrkesfag og formell utdanning, og sørger for ting som rent vann, toaletter og opplæring i god hygiene.
– Samarbeidet vårt med Qhubeka vil gjøre det lettere for flyktninger å bygge små bedrifter som er avhengig av at varer eller personer må komme seg til markedet, forklarer Melchizedek Malile, sjef for Flyktninghjelpens programaktiviteter i Uganda.