En studie utført av Flyktninghjelpen viser at mer enn 68 prosent av skolebarna i nærheten av det israelske grensegjerdet har klare indikasjoner på psykososiale vansker.
Ett år etter starten på grensedemonstrasjonene på Gazastripen og den voldelige reaksjonen som fulgte, rapporterer mange av barna at de har blitt vitner til volden, eller kjenner mennesker som ble såret eller drept. Barna forteller også at lyden av eksplosjoner i nærheten har gått inn på dem.
Ifølge FN drepte israelske styrker 34 barn i forbindelse med grensedemonstrasjonene i fjor. I tillegg ble 1.642 barn ble skadet av ammunisjon, splinter, gummikuler eller ved å ha blitt slått med tåregassbeholdere.
– Volden disse barna opplever daglig, tap av nære og kjære, i tillegg til Israels blokade som forverrer den humanitære krisen på Gaza, har etterlatt en hel generasjon emosjonelt såret, sier Flyktninghjelpens landdirektør Kate O’Rourke.
– Det kan ta flere år med terapi før barna kan bearbeide traumene de har, og for å gjenopprette deres håp om en lysere fremtid, legger hun til.
Bekymringsverdige 54 prosent av barna som var med i Flyktninghjelpens undersøkelse fortalte at de ikke ser noe håp for fremtiden. Studien viste også at 81 prosent av barna sliter på skolen på grunn av stress relatert til konflikten.
– Vi ber alle ansvarlige parter i konflikten om å respektere retten til fredfulle demonstrasjoner. Partene må ta umiddelbare grep for å hindre at demonstranter blir drept og lemlestet, og de må stilles til ansvar for brudd på internasjonale lover, sier O’Rourke.
Israels 11 år lange blokade av Gaza har rammet lokalbefolkningen hardt. 53 prosent av befolkningen lever i fattigdom. Både FN og Røde Kors har gjort undersøkelser som viser at Israels blokade av Gaza utgjør en kollektiv avstraffelse.
– Gaza, som resten av Palestina, trenger desperat en rettferdig og langvarig politisk løsning som kan sikre livene, velferden og verdigheten til både israelere og palestinere, inkludert de palestinske flyktningene, avslutter O’Rourke.