12. til 14. mars inviterer EU og FN til en tredje internasjonal konferanse for Syria i Brussel, for å diskutere en av vår tids største kriser. Flyktninghjelpen ber om økt nødhjelp til områder kontrollert av syriske myndigheter, for å møte de store behovene. Samtidig må syriske myndigheter fjerne hindringer som hemmer hjelpearbeidet.
– Rundt to tredeler av de som trenger humanitær hjelp i Syria bor nå i myndighetskontrollerte områder. I tillegg til restriksjoner myndighetene pålegger hjelpeorganisasjoner, har en rekke giverland vist liten vilje til å øke støtten til nødhjelpsoperasjoner ledet fra Damaskus, sier Carsten Hansen i Flyktninghjelpen.
– Mennesker rammet av krig og fordrivelser har lik rett på nødhjelp, uavhengig av om de oppholder seg i myndighetskontrollerte områder eller områder kontrollert av væpnede grupper. Dette burde heller ikke ha noe å si for giverlandene, legger han til.
Den åtte år lange konflikten har rammet Syria hardt. 11,7 millioner syrere trenger øyeblikkelig humanitær hjelp. Rundt 2,1 millioner syriske barn i skolealder går ikke på skolen. En av fire skoler i Syria har blitt helt eller delvis ødelagt i krigen.
Mangelen på grunnleggende tjenester og den usikre situasjonen i store deler av Syria gjør at det er et stort behov for fortsatt støtte, både innenfor landets grenser, men også for de flere millioner syrere som har flyktet til nabolandene. 1,6 millioner mennesker ble tvunget på flukt fra sine hjem bare i 2018. Totalt er 6,2 millioner syrere flyktninger i eget land. 5,7 millioner har flyktet til nabolandene. Noen syrere har returnert, men de fleste føler ikke at det er trygt ennå.
– De fleste flyktninger ønsker å en dag vende hjem og bygge opp livene sine igjen. Det bør det internasjonale samfunnet hjelpe dem med. Men ingen må bli presset eller tvunget til å returnere til områder hvor deres liv kan være i fare, sier Hansen.
– Syrias naboland har i åtte år vist en enorm generøsitet ved å ta imot millioner av flyktninger. Vi ber giverland om å opprettholde støtten til disse landene, slik at flyktningene kan fortsette å leve i trygghet og verdighet, legger han til.