– Sivile har blitt drept og drevet på flukt som et resultat av nye kamper den siste måneden. Dette har forverret faren for sultkatastrofe, ettersom mange bønder har blir tvunget til å forlate hjemmene sine. Vi oppfordrer alle parter til å stanse volden og gi hjelpeorganisasjoner uhindret tilgang, ellers risikerer vi at landet rammes av en humanitær krise av et omfang landet ikke har sett maken til på flere år, sier Mark Millar, analytiker for Flyktninghjelpen i Sør-Sudan.
Dyrkingen av jordbruksområder i Sentral-Ekvatoria, som er betraktet som landets kornkammer, har nesten stoppet helt opp fordi bønder blir tvunget til å flykte og søke sikkerhet andre steder. Lastebilsjåfører fra nabolandene klarer ikke å levere forsyninger inn til området, mens i noen områder kommer ikke hjelpeorganisasjoner til med nødhjelp på grunn av pågående kamper.
Begrenset tilgang hindrer hjelpearbeidere i å kunne gjøre en god vurdering av humanitære behov. Så langt har minst 1500 mennesker søkt trygghet i byen Yei, mens mange har søkt tilflukt i skogsområder og man antar at flere tusen har flyktet over grensen til Uganda.
Konflikten har også spredt seg til nabostaten Øst-Ekvatoria. De siste ukene har hjelpearbeidere der blitt utsatt for trusler, vold og ran. Bare i april var det seks angrep mot FN eller humanitære organisasjoner i form av ran eller ransforsøk.
Fredsavtalen i 2018 brakte et glimt av håp, men konflikter, vold og fordrivelser fortsetter å prege befolkningens hverdag. Rapporter om stadig flere drap på sivile er bekymringsfullt.
– Partene til de siste fredsavtalene må huske at de har forpliktet seg til å bidra til en fredelig politisk prosess og de har også ansvar for å opprettholde internasjonale lover, sier Millar.
– Vi ber også FNs styrke i Sør-Sudan (UNMISS) om å undersøke og rapportere pågående angrep mot sivile, gi beskyttelse til sivile som er truet av vold der det er mulig, samt sikre at hjelpeorganisasjoner trygt kan levere nødhjelp, legger han til.
Fakta og nøkkeltall:
- I midten av mars startet Sør-Sudans regjering en serie sikkerhetsoperasjoner mot opprørsgruppen, National Salvation Front (NAS), i den sørlige delen av staten Sentral-Ekvatoria, til tross for en pågående politisk prosess som hadde til hensikt å finne en fredelig løsning på konflikten.
- Økt sikkerhetstilstedeværelse langs den kritiske Juba / Nimule-veien har forbedret forsyningene til hovedstaden. Veien mellom Juba og Yei, i hjertet av den nåværende konflikten, forblir imidlertid ufremkommelig på grunn av volden.
- I slutten av mars var det en serie voldelige hendelser i Øst-Ekvatoria, relatert til lokale rivaliseringer. Disse har funnet sted samtidig som en rekke ran mot blant annet FN og NGO-personell og eiendom, noe som har økt nivået av generell usikkerhet over hele staten.
- I mars 2021 led rundt 5,8 millioner mennesker (60 prosent) av akutt matmangel, mens 1,6 millioner er fordrevet.
- Rundt 235,000 mennesker er fordrevet i Sentral-Ekvatoria, og antallet ser ut til å øke etter hvert som konflikten fortsetter. Rundt 50,000 mennesker er fordrevet i Øst-Ekvatoria.
- Nylig rådet regjeringen å unngå visse veier i Ekvatoria-områdene, noe som antyder at dagens voldsnivå kan eskalere i løpet av den kommende uken ettersom regjeringen skal øke sikkerhetsaktivitetene i begge statene.
- Høyt nivå av matmangel og gjentatt voldshandlinger fortsatte å påvirke sårbare mennesker som bor andre steder i landet. Siden januar har vold i det store Tonj-området fordrevet anslagsvis 50,000 mennesker til Gogrial East, Tonj South og Tonj North i Warrap, og til Wau i Vest-Bahr el Ghazal.