– Den nye bølgen av konflikt og vold har nok en gang knust håpet om fred i Colombia. Myndighetene og væpnede motstandsgrupper må samles rundt forhandlingsbordet og finne en varig løsning for millioner av colombianere som allerede har lidd under flere tiår med konflikt, sier Flyktninghjelpens assisterende landdirektør i Colombia, Francesco Volpi.
Nær åtte millioner mennesker i landet har behov for nødhjelp i år. Dette er en økning fra litt over fire millioner i 2017 – året etter at fredsavtalen ble signert. I januar og februar alene ble 274.000 mennesker berørt av nye voldshandlinger, ifølge FN. Mange har blitt tvunget på flukt gjentatte ganger, særlig i distriktsområdene hvor myndighetene har liten eller ingen tilstedeværelse.
– Vi snakket nylig med en familie som ble tvunget på flukt tidligere i år. De hadde først lagt på flukt før signeringen av fredsavtalen i 2016, og igjen nå. En endelig slutt på den vedvarende volden ville vært den beste måten å minnes alle de som har mistet livet i løpet av over 50 år med væpnet konflikt, sier Volpi.
Væpnede grupper har etablert en rekke brutale lover og tilhørende straffer som de påfører lokalsamfunn med makt. De har også innført portforbud som de sikrer ved bruk av våpen, og de regulerer daglige aktiviteter som fiske og stengetider for lokale butikker.
Lokale sivilsamfunnsorganisasjoner har anklagd de væpnede gruppene for å drive med tvungen rekruttering, minebruk, og forhindre bønder fra å tjene penger på gårdsdriften. I enkelte områder i landet har ikke barna kunnet returnere til skolen i frykt for væpnet konflikt og landminer.
– Vi er redde og vi er alene. Volden har vunnet over freden i vårt lokalsamfunn. Vi trenger regjeringens permanente tilstedeværelse i området for å føle oss beskyttet, forteller en fordrevet ungdomsleder sørvest i Colombia til Flyktninghjelpen.
Til redaksjonene:
- Video av internt fordrevne kan lastes ned til fri bruk her.
- Bilder fra Flyktninghjelpens arbeid i Colombia kan lastes ned til fri bruk her.
- Flyktninghjelpen har vært til stede i Colombia siden 1991. Du kan lese mer om vårt arbeid her.
For mer informasjon eller intervju, vennligst kontakt:
- I Colombia: Milena Ayala: ana.ayala@nrc.no, +57 323 2746021
- I Oslo: Flyktninghjelpens medietelefon: media@nrc.no, +47 905 62 329