Foto: Jess Wanless/Flyktninghjelpen

Colombia: Millioner av mennesker lever i konfliktområder

Publisert 15. aug. 2024
Antallet colombianere som bor i områder der væpnede grupper har kontroll, har økt med 70 prosent siden 2021. I dag bor nesten 8,4 millioner colombianere i disse konfliktområdene – 3,5 millioner flere enn i 2021. Sivilbefolkningens lidelser blir ignorert, og både myndighetene og hjelpeorganisasjonene må gjøre mer for å møte de økende humanitære behovene.

– Håpet om fred, som var så sterkt da jeg besøkte Colombia for ti år siden, er i ferd med å forsvinne, særlig i avsidesliggende områder. Siden den gang har volden i landet nådd ekstreme nivåer, akkurat som før fredsavtalen i 2016. Alle parter i konflikten må nå prioritere å få slutt på volden og beskytte ofrene. Sjansen til å gjenopprette freden er i ferd med å forsvinne, sier Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland som er på besøk i Colombia denne uken.

Væpnede grupper som er til stede i avsidesliggende områder, bruker en rekke taktikker for å diktere og kontrollere sivilbefolkningens liv, blant annet ved tvangsinnesperring som hindrer befolkningen i å forlate lokalsamfunnene sine.

I løpet av første halvår i år har drap, tvangsrekruttering, trusler, landminer og kryssild tvunget nesten 65.000 mennesker til å bli værende i lokalsamfunnene sine. Økningen i antallet væpnede grupper og væpnede sammenstøt har ført til at 20 prosent flere mennesker lever innesperret i lokalsamfunnene sine i år sammenlignet med i fjor. Dette bidrar til å gjøre ofrene for konflikten "usynlige" for omverdenen og umulig å nå med humanitær hjelp.

Skolene er i økende grad blitt slagmarker, og titusenvis av barn har fått avbrutt utdanningen sin på grunn av væpnet konflikt. Siden januar 2022 har nesten 30.000 elever blitt påvirket av væpnet vold. Dette omfatter direkte og indirekte angrep på skoler, væpnede gruppers overtakelse av skoler og tvangsrekruttering av barn. Nasjonale og lokale myndigheter må gjøre alt de kan for å oppfylle sin forpliktelse til å sikre trygge skoler.

– Familier jeg har møtt denne uken, forteller om hvor fjernt freden føles nå som væpnede aktører i økende grad dominerer livene deres. Colombias regjering har gjort mye for å fremme fred og støtte ofrene for konflikten, men det jeg har sett denne uken, understreker de store truslene lokalsamfunnene fortsatt står overfor. Det er et desperat behov for stabilitet, sier Egeland.

Colombia er fremdeles blant de fire landene i verden med flest internt fordrevne mennesker. Rundt 5,1 millioner mennesker levde på flukt i Colombia som følge av konflikt og vold ved utgangen av 2023.

Den intense volden rammer også flyktninger og migranter som prøver å gjenoppbygge livene sine eller reise nordover. Et stort antall mennesker krysser Colombia for å søke trygghet og muligheter i Nord-Amerika eller Mexico, ofte gjennom den farlige fluktruten over Darien-hinderet.

– Å beskytte de titusener av mennesker som risikerer livet på disse fluktrutene, må også være en prioritet for den colombianske og andre latinamerikanske regjeringer som har lovet å gjøre dette i Cartagena-prosessen og handlingsplanen for Chile, sier Egeland.

 – Den humanitære situasjonen i Colombia og for flyktninger og migranter som krysser landet, krever en økning i støtten fra internasjonale givere. Vi trenger økt oppmerksomhet og støtte både til sivile som er rammet av konflikten, og til flyktninger og migranter som forsøker å integrere seg i Colombia. Mens behovene eksploderer, har bevilgningene vi mottar til vårt humanitære arbeid blitt redusert. Omfanget av lidelser forårsaket av konflikten i Colombia er enormt, og sivilbefolkningen må ikke glemmes.

Til redaksjonen:

  • 293.000 mennesker ble tvangsforflyttet i Colombia i løpet av 2023 – mer enn 800 personer daglig (IDMC). Rundt 5,1 millioner mennesker var internt fordrevet som følge av konflikt og vold i Colombia ved utgangen av 2023 (IDMC).
  • I 2021 bodde 4,9 millioner colombianere i områder der ikke-statlige væpnede aktører var til stede. I dag bor nesten 8,4 millioner colombianere i slike områder. (UN OCHA).
  • Antallet mennesker som er tvangsinnesperret fortsetter å øke. Fra januar til juli 2024 var tallet på 64.820, mens det i samme periode i 2023 var på 51.613 (UN OCHA).
  • Ifølge Flyktninghjelpens informasjon ble mer enn 5.500 elever, lærere og andre skoleansatte rammet av kryssild, trusler, landminer og okkupasjon eller bruk av skoler som militærbaser i løpet av de første seks månedene av 2024. I hele ni av landets 32 departementer ble det rapportert om angrep på utdanning.
  • Colombia er det landet i verden som huser tredje flest mennesker med behov for internasjonal beskyttelse. Ifølge FN er landet vertsland for 2,8 millioner venezuelanere. Ifølge FN (R4V 2024) har 2,1 millioner flyktninger, migranter og vertssamfunn i Colombia behov for humanitær hjelp.
  • I 2023 vandret rekordmange 520.085 flyktninger og migranter gjennom det farlige Darien-hinderet, som forbinder Panama og Colombia.
  • Nesten 187.000 flyktninger og migranter har krysset Darien-hinderet i 2024, inkludert 122.600 venezuelanere. 65 prosent av alle som ankommer Panama gjennom Darien-hinderet, er venezuelanske statsborgere. Andre nasjonaliteter inkluderer 12.800 ecuadorianere, 12.000 colombianere, 10.000 kinesere, 10.000 haitiere og flere andre.
  • Så langt i år er kun 30 prosent av den humanitære appellen som skal dekke de mest prekære behovene i Colombia dekket. Appellen i 2023 ble dekket med 40 prosent, i 2022 med 43 prosent, og 2021 ble 49 prosent av appellen finansiert.
  • Det internasjonale samfunnet har bedt om 575 millioner amerikanske dollar (R4V-Colombia) for å møte behovene til venezuelanske flyktninger og migranter i Colombia. Til nå har humanitære aktører mottatt 14 for hver 100 dollar som det er blitt bedt om.

Multimedia:

For mer informasjon eller for å avtale et intervju, vennligst kontakt: