Snart tre måneder har gått siden Marlon dro ut på den først av tre reiser som danner bakteppet for høstens Instagramserie Marlon’s Journey.
Nå er reisen over, og Marlon er hjemme igjen. Han har vært i Libanon, Colombia og Den demokratiske republikken Kongo, tre land som huser millioner av mennesker på flukt. Han har møtt ungdom som er like gamle som han selv, men som lever helt andre liv enn det han og vennene hans gjør: Liv som først og fremst handler om å overleve – til neste dag, neste uke.
Ungdomstida skal være så sykt bra
Det er ingen tvil om at reisene har gjort inntrykk på nittenåringen. Han er tilbake på Flyktninghjelpens kontor i Oslo en grå ettermiddag i november for å snakke om reisen han har vært på. Ja, nikker han, han er sliten. Han har brukt mye tid på å tenke på dem han har møtt og det han har sett.
– Jeg har lært mye. Og det er kult å se at selv om vi bor i så forskjellige land, og erfaringene og kunnskapen vår kommer fra ulike steder, så har vi ganske likt syn på verden.
Til tross for at de hadde mye til felles, er det åpenbart en stor forskjell på å leve som ungdom i et fredelig land som Norge og som ungdom på flukt.
– Ungdom på flukt får jo ikke leve ut ungdomstiden sin, slik vestlige samfunn hevder er så sykt bra. Her hvor vi har alle muligheter og frihet. Du har så sykt god tid hele tiden. Du kan dra ut med vennene dine, drikke deg full, forelske deg i noen.
Marlon smiler når han lister opp eksempler fra sin egen ungdomstid, men blir fort alvorlig når han tenker på hvordan det ville ha vært å være i skoene til syriske Osama som lever som flyktning i Libanon eller Shindano, som er på flukt i Kongo.
– Du har ikke den muligheten til å bare drive rundt, uten mål og mening. Plutselig blir du nødt til å ta vare på familien din, passe på lillesøsteren din. Plutselig blir du mamma eller pappa til dine egne søsken. Du står der og er fjorten år, og så er det du som er familiens overhode fordi alle de andre er drept.
Ungdom på flukt får jo ikke leve ut ungdomstiden sin, slik vestlige samfunn hevder er så sykt bra. Her hvor vi har alle muligheter og frihet. Du har så sykt god tid hele tiden. Du kan dra ut med vennene dine, drikke deg full, forelske deg i noen.Marlon Langeland
Hvem tar vare på verden i morgen?
Marlon er overbevist om at reisen har endret ham og at han forstår mye mer om hvordan det er å leve på flukt.
– Jeg tror ungdom på flukt har en stor utfordring fordi de er nødt til å ta vare på familien og de rundt seg. Konflikten de lever i, gir dem det ansvaret. I tillegg skal de se fremover, mot en bedre fremtid. De skal ha sterkt håp. Når du er ung, har du alle disse ambisjonene og tankene om hvordan verden fungerer, og du har lyst til å påvirke.
Les mer her om hvilke utfordringer ungdom på flukt møter.
Det er ganske åpenbart hvorfor det er viktig å sette fokus på ungdom på flukt som gruppe, mener Marlon:
– Hvem er det som skal ta vare på verden i fremtiden? Hvem er det som skal være statsoverhoder? Hvem er det som kan bringe inn nye perspektiver på en situasjon eller en konflikt?
Jo, det er nettopp ungdom på flukt. Og derfor bør vi gi dem oppmerksomhet nå, fordi det er de som skal bestemme over verden i morgen. Marlon står selv på terskelen på vei inn i voksenlivet. Han har blitt litt mer voksen den siste tiden, sier han, bryr seg mindre om ungdomsting, mer om hvordan verden ser ut. Og om minoriteter i samfunnet.
Minoritetsbakgrunn
– Jeg har jo selv minoritetsbakgrunn. Det er rart å si, jeg har aldri sagt det før... Bestemoren min flykta fra Chile, med hele familien min på slep, til Norge. Og nå er de her i dag.
Kanskje er det derfor han valgte å bli med på dette prosjektet, Marlon’s Journey? En grunn er i hvert fall at han fikk muligheten til å dra til steder han ellers aldri ville kunnet reise til.
– Jeg er nysgjerrig, jeg har lyst til å vite hvordan folk på andre siden av jorda lever. Dessuten mener jeg at jeg ikke kan gå rundt her hjemme og mene ting om flyktningsituasjonen og om folk som har det vanskelig, uten å ha sett det, studert det eller snakket med noen som har vært der.
Det er digg å hjelpe!
– Tror du serien kan bidra til noe positivt?
– Den bidrar positivt!
– Hvordan da?
– Den får folk til å åpne øynene sine og faktisk se hva som foregår i verden. Og se at de kanskje kan bidra til en forandring. Jeg tror at det er veldig mange mennesker som føler seg bedre når de har hjulpet noen, når du hjelper naboen din med å bære opp de tunge handleposene helt opp til døra. Det føles godt å hjelpe noen, det er digg, du føler at du har bidratt! Nå er det noen som har det bedre på grunn av deg, ikke sant!
Kampen i hodet
Marlon har fått mange gode tilbakemeldinger underveis i Marlon’s Journey. Familien har også vært positiv, selv om moren var bekymret for at det skulle skje noe med sønnen. – Men hun er veldig glad for at jeg gjorde det. Hele familien har fulgt spendt med. Og det er veldig gøy å se at familie, venner eller bekjente som ellers ikke ville ha snakket om disse temaene, at de gjør det nå.
– Faren din flyktet jo fra Chile som barn. Har du snakket med ham underveis om hans reise?
– Det jeg har snakket med ham om, er den vanskelige omstillingen. Det er jo når det faktisk blir rolig, at man begynner å tenke over ting. Det er da du forstår hvor jævlig du har hatt det og hva du har gått igjennom. Når noe du har kjempet for i så lang tid – når du plutselig har det. Når du har det trygt. Det er da alle de vonde tankene får rom til å blusse opp. Så sånn generelt, ikke bare med faren min, men med veldig mange, flyktninger som kommer til et nytt sted. Så kan man si at dette er Del 2 av den vanskelige reisen: Kampen i hodet ditt.
– Mange tenker: nå er det jo over, nå har du det trygt. Men de som flykter har jo ofte familien og huset sitt et helt annet sted. De får kultursjokk og møter masse mennesker som er kalde, som ikke spør hvordan du har det. Kanskje kommer du fra et sted hvor du kjenner naboen godt, så kommer du til et land hvor alle ser inn i mobilskjermene hele tiden.
Det føles godt å hjelpe noen, det er digg, du føler at du har bidratt! Nå er det noen som har det bedre på grunn av deg, ikke sant!Marlon Langeland
Kanskje naboen din har vært i krig
Derfor, mener Marlon, skal man være forsiktig med å dømme folk som er annerledes. Det er kanskje det viktigste han har lært.
– Når man ser mennesker som har det vanskelig, og man ikke helt skjønner hvorfor de har det vanskelig, men man bare tenker herregud de er gærne, så må man gi dem en ekstra sjanse. Kanskje naboen din har vært i krig, har du tenkt på det? Du vet at den familien kommer fra et annet land. Har du tenkt på at de tingene du tar for gitt, har de kjempet for? Har du tenkt på at vanlige ting, som å gå på butikken, kan være dagens store oppgave?
– Helt til slutt: Hva skjer nå? Har denne reisen hatt noen innvirkning på hvordan du velger å leve livet ditt videre?
– Jeg tror kanskje at jeg leter mye mer etter en mening. Og at det jeg skal gjøre, skal ha betydning for meg. Og nå som jeg har reist rundt i verden og sett hva livet faktisk handler om – å ta vare på dem rundt deg, å være snill, og å gjøre noe som gir mening for deg selv. Det er de tre tingene som jeg tenker at livet faktisk handler om, da.