Jeg hadde store smerter og dro til sykehuset i Mosul, men jeg fikk ikke komme inn, forteller Eman.
Over ett år etter at krigen tok slutt i Irak, mangler tusenvis av mennesker som Eman identitetspapirene sine. Noen mistet dem under flukten fra krisehandlinger, andre har aldri fått papirene utstedt. De som mangler ID-papirer ekskluderes fra samfunnet og får ikke tilgang på mat, helsetjenester og andre velferdsgoder.
Ingen helsehjelp uten dokumenter
Eman dro til et annet sykehus i håp om at de skulle ha forståelse for situasjonen, men de ville heller ikke hjelpe. Eman er gift, men mannen er savnet, og hun har ingen papirer som beviser identiteten hennes eller ekteskapet. Mannen forsvant i 2017, under militæroperasjonene for å gjenerobre Mosul fra IS. Eman flyktet fra kampene og har ikke hørt fra ham siden.
De ansatte på sykehuset spurte henne ut om ektemannen, og om graviditeten var et resultat av en affære.
– De truet med å beholde barnet mitt på sykehuset frem til faren dukket opp dersom jeg ville føde der. For Eman var dette uaktuelt. Hun dro hjem, hvor hun fødte uten uten lege eller jordmor til stede.
Datteren fikk aldri fødselsattest. Nå er hun nesten to år gammel, men har ikke fått noen vaksiner. Hun lider av bronkitt og nyrestein, men får ikke medisinsk hjelp.
Da Eman hørte om et sykehus i Hamam Al-Alil flyktningleir i Mosul, hvor de tilbyr helsehjelp til mennesker uten identitetspapirer, forsøkte hun å dra. Hun ble stoppet ved en kontrollpost. Hun hadde ikke identitetsdokumentene hun trengte for å få komme forbi.

Barn blir ikke vaksinert
I byen Hawija, midt i Kirkuk nord i Irak, blir ikke barn som mangler fødselsattest vaksinert, forteller Salah, en medisinsk assistent i Helsedirektoratet.
Familier som mangler papirer er avhengige av vaksinasjonskampanjer ledet av lokale klinikker og ikke-statlige organisasjoner for at barna skal vaksineres.
– Mangel på vaksinasjon har ført til nye utbrudd av sykdommer som meslinger, som ikke var et problem før IS. Utbruddet av disse sykdommene startet med barna som ble født under IS’ styre, fordi de aller fleste av dem mangler fødselsattester.
Rundt 8 prosent av irakere på flukt som bor utenfor leirer for mennesker på flukt mangler identitetspapirer, mens hele 10 prosent av irakiske familier som bor i leir mangler disse. Ifølge en ny studie som ble gjennomført av Flyktninghjelpen og våre partnere, er hovedårsaken de høye kostnadene forbundet med utstedelse, oppdatering eller fornyelse av papirene. En annen hindring er overfylte kontorer og manglende forståelse av prosessen man må gjennom.
Ikke tillatt å forlate leiren
Syvbarnsmoren Hana bor i en leir i Kirkuk. Da hjembyen Mosul var under IS’ kontroll stanset de all utstedelse, fornyelse og oppdatering av identitetsdokumentasjon. Tre av barna hennes mangler fødselsattester. Dette byr på store problemer for familien.
Toåringen hennes lider av astma. – Han ble syk etter at vi flyktet til leiren. Det kan være veldig kaldt å bo i telt her om vinteren. Sønnen min trenger helsehjelp, og jeg kan ikke engang ta ham med til sykehuset som ligger like ved leiren.
Myndighetene tillater ikke at noen uten identitetsdokumenter forlater leiren.
– Under IS’ kontroll var det ikke noe system som kunne utstede offisielle dokumenter som fødselsattester. Vi fikk kun vaksinekort for de nyfødte barna, forklarer Hana.

Risikerer å bli sparket ut av skolen
På skolen i leiren Hamam Al-Alil i Mosul bekrefter rektor Ibrahim at barn trenger identitetspapirer for å få lov til å registrere seg på skolen.
Det er mange papirløse barn i leiren. Ibrahim ønsker alle barna, også dem uten papirer, velkommen på skolen. Han understreker at de risikerer å bli sparket ut av skolen av myndighetene når som helst.
– Siden de ikke har dokumentene de trenger, får ikke barna mine gå på skolen. De har mistet fremtiden og drømmene sine, sier Nada, en skilt kvinne og syvbarnsmor som bor i leiren. Som så mange andre har hun ikke råd til å betale for transporten og avgiftene for å utstede nye dokumenter.
Flyktninghjelpen anslår at rundt 45.000 barn i leirer bare i Irak mangler fødselsattest eller andre identitetspapirer, noe som setter dem i høy risiko for å bli dømt til et liv i utkanten av det irakiske samfunnet.
Hana deler Nadas bekymring for barnas fremtid. – Uten utdanning får ikke barna mine noen fremtid. Det er den eneste måten de kan oppnå drømmene sine på, men nå blir disse drømmene tatt fra dem også.