Flyktninghjelpen er en av få humanitære organisasjoner som er til stede i hele Syria. Vi har levert ut telt og viktige forbruksvarer, reparert skoler og hjem og sørget for skolegang til barn og unge.
Etter hvert som konflikten har utviklet seg, har vi tilpasset vår respons. På denne måten har vi kunnet komme syrere på flukt i møte, men også samfunnene som har tatt dem imot. Hele veien har vi vært vitne til det syriske folkets styrke og mot. Vi har sett hvordan familier har støttet hverandre og forsøkt å ta fremtidshåpet tilbake.
Her er noen av disse historiene.
JORDAN: Mobil livlinje for Malak, 14
Da Covid-19 pandemien traff og skolen ble stengt, ble familiens eneste mobiltelefon en livlinje for Malak (14) og de syv søsknene hennes.
Bare 12 dager etter at det første tilfellet av Covid-19 ble oppdaget i Jordan, stengte myndighetene alle skolene i landet. Kort tid etter ble også flyktningleiren Zaatari satt i lockdown.
Mer enn 76.000 syriske flyktninger ble, bokstavelig talt, låst inne uten mulighet til å forlate leiren. Samtidig ble det umulig for mange lærere og hjelpearbeidere å komme inn i leiren for å jobbe.
– Mange familier er veldig bekymret for barna sine. Vi gjør det vi kan for å holde kontakt med barna og foreldrene deres, men det er vanskelig når de ikke har stabilt internett eller mobiltelefoner, sier utdanningsrådgiver i Flyktninghjelpen Noor Elkhairy.
Siden utbruddet av Covid-19 har Flyktninghjelpen jobbet døgnet rundt for å sikre de unge flyktningenes rett til utdannelse.
Libanon: Fatima gjorde det beskjedne teltet til et hjem for familien
Med materialer de har fått av Flyktninghjelpen har Fatima Toumas og familien kunnet doble størrelsen på hjemmet sitt. Flyktninghjelpen har også bidratt med toaletter, rent vann, hygieneutstyr og vanntetningsmaterialer til bosetningen.
– Jeg vil endre på ting, gjøre det litt penere her. Da tenker jeg ikke – denne veggen er så trist og tom – når jeg ser meg rundt. Denne blomsterpotten for eksempel: Den er veldig enkel, men når jeg ser på den blir jeg i litt bedre humør.
Hvis noen kan gjøre et enkelt telt om til et hjem, er det Fatima. Til tross for at hun savner sitt egentlige hjem i Syria, gjør hun alt hun kan for å bringe farge og varme inn i teltet hun deler med familien.
Libanon: Hjelper Beiruts barn å håndtere de vonde følelsene
Den 4. august 2020 rystet en voldsom eksplosjon Libanons hovedstad Beirut. Knust glass og vrakrester dekket gatene og tilbake lå tusenvis av ødelagte hjem. Eksplosjonen var skremmende for alle, spesielt for alle barna i byen.
Yousef Sarhan er ti år gammel. Sammen med familien har han flyktet fra Syria og bor nå i Beirut. De var alle hjemme da eksplosjonen skjedde.
– Mamma satt ute og pappa sov. Broren min og jeg lå på sengen da vi hørte smellet. Vi løp ut og la oss på bakken. Jeg var livredd, sier Yousef.
For barn som Yousef, som bor nær området som ble rammet av eksplosjonen, var det en spesielt nær og skremmende hendelse. Noen barn har hatt mareritt og problemer med å sove. Andre har stressreaksjoner og er redde for at det skal smelle igjen.
Yousef er en av hundrevis av barn som deltar på Flyktninghjelpens psykososiale behandlingstimer. Disse kom i stand som følge av eksplosjonen i august.
SYRIA: Hva det betyr å få gå på skolen
Da barn over hele verden startet et nytt skoleår, fikk endelig Reem (15) og Yasmine (14) også komme tilbake, etter flere år uten skolegang. Da vi møtte dem, reflekterte de over hva det betød for dem å endelig kunne gjenforenes med vennene sine.
– Jeg pleide å bli veldig misunnelig da jeg så vennene mine gå til skolen, når jeg ikke kunne. Det fantes ingen skole jeg kunne gå på. Da var drømmen min å kunne være en av dem. En av dem som var på vei til skolen, sier Reem.
Reem og familien måtte flykte fra hjemmet i Deir ez-Zur på grunn av konflikten. Derfor er det hele fem år siden hun gikk på skolen.
Flyktninghjelpen jobber med barn som Reem, som har mistet skolegang på grunn av krig. Vi jobber for å dem tilbake på skolen, og for å gi dem mulighet til å ta igjen det tapte.
Våre utdanningsprogrammer hjelper barn og unge mellom seks og 14 år, som ikke får gått på skolen, med å skaffe ferdighetene og kunnskapen de trenger for å kunne komme tilbake til normal skolegang.
LIBANON: Endelig kan Hassans døtre krysse grensen
– Jeg bekymrer meg hele tiden. Jeg visste at hvis jeg bestemte meg for å reise tilbake til Syria, kunne jeg ikke ta dem med meg, sier Hassan om sine fire døtre. Han er en av tusenvis av syriske fedre med barn som ble født i Libanon, men som ikke har kunnet registrere fødselen offisielt.
Disse barna vil få problemer med å motta tjenester som utdannelse, helsehjelp, juridisk hjelp eller humanitær bistand, hvis de en gang reiser tilbake til Syria.
Barn uten komplett fødselsattest kan også bli nektet å reise. Hvis familiene bestemmer seg for å returnere til Syria, vil det by på store utfordringer for dem. Identifikasjonspapirer og dokumentasjon må nemlig først utstedes korrekt i Libanon.
Flyktninghjelpen gir gratis informasjon, råd og juridisk bistand til anslagsvis 200.000 syriske flyktninger i Libanon, hvert år. Hovedsakelig bistår vi med å dokumentere ting som fødsler, ekteskap, skilsmisse og dødsfall. I tillegg til oppholdstillatelser, jobbrettigheter og bolig- og eiendomsrett.