Meningsløs vold brøt ut midt i hovedstaden da Sudans væpnede styrker (SAF) og den paramilitære gruppen Rapid Support Forces (RSF), begynte å kjempe mot hverandre med stridsvogner, luftangrep og skarpskyttere. Kuler og missiler rammet boliger, sykehus og butikker. Vann- og strømforsyningen ble også ødelagt i deler av byen.
Unnslapp døden og ga nytt liv
Høygravide Said Hawa bestemte seg for å flykte ut av byen. Hun fødte bare timer etter at hun kom seg i sikkerhet i byen Wad Madani øst i Sudan.
– Hovedveien ut av Khartoum var for farlig, spesielt for meg som var gravid i niende måned. Vi fulgte derfor de mindre grusveiene, og kom akkurat i tide til byen Madani før jeg fødte. Mot alle odds fødte jeg denne dyrebare babyjenta, sier den nybakte moren og viser stolt frem den tre dager gamle datteren.
En måned med uavbrutt vold
Det er nå én måned siden Sudan kollapset i konflikt. Hver dag mottar våre team meldinger fra kollegaer som har blitt drevet på flukt. Noen forteller også at de har sett slektninger bli drept eller har mistet livet fordi de ikke kunne komme frem til sykehus som var i drift.
De stridende partene har fortsatt å bruke eksplosive våpen i befolkede områder, og røykskyer kan nå sees hver dag på himmelen over Khartoum.
Kampene har spredt seg langt utover hovedstaden. I den urolige regionen Darfur brøt det ut vold i byen Geneina. Uker med voldshandlinger midt i byen har forårsaket omfattende ødeleggelser og plyndring og brenning av hus og eiendom. Helsefasiliteter, markeder, kontor og lagerbygninger til humanitære organisasjoner og offentlige bygninger er også blitt plyndret.
Situasjonen har skapt utbredt panikk og tvunget mange mennesker til å flykte for livet. Men veiene ut av byen er svært farlige, og befolkningen er i hovedsak fanget.
Mangel på mat, drivstoff, vann og kontanter
Prisene på mat, drivstoff og andre basisvarer skyter i været, noe som gjør livsnødvendige varer utilgjengelige for mange mennesker. I Khartoum mangler flere boligområder fortsatt strøm, drivstoff og vann.
Over hele landet, og spesielt i Khartoum og Darfur, er det mangel på kontanter etter at bankene måtte stenge da volden eskalerte. Dette gjør det vanskelig for folk å skaffe seg det mest nødvendige, eller de mangler penger til å betale for transport til tryggere steder.
Verdens matvareprogram (WFP) har advart om at ytterligere 2 til 2,5 millioner mennesker forventes å sulte i løpet av de kommende månedene, noe som vil føre til at 19 millioner mennesker rammes av matmangel i Sudan.
Flykter for livet
Det siste tiåret har Khartoum vært en trygg havn for én million internt fordrevne og hundretusenvis av flyktninger. Men denne måneden er det et sted folk flykter fra.
936.000 mennesker er drevet på flukt etter at kampene startet 15. april og om lag 200.000 mennesker har flyktet til nabolandene Sør-Sudan, Tsjad, Etiopia, Egypt, Saudi-Arabia og Den sentralafrikanske republikk. Her lever de under elendige forhold.
Før 15. april var allerede 3,7 millioner mennesker drevet på flukt på grunn av vold over hele landet, med hele generasjoner tvunget til å vokse opp på flukt – spesielt i Darfur.
Humanitær dugnad
Over hele landet mobiliseres det til humanitær dugnad. Familier åpner hjemmene sine og deler de små ressursene de har. I byen Madani, øst i landet, kommer hver dag tusenvis av mennesker på flukt for å søke beskyttelse.
Et av våre nødhjelpsteam har vært på plass for å hjelpe. Vi delte blant annet ut brød, bønner, løk, matolje, sukker, te og kjøtt, og kull til matlagingen. I tillegg fikk familiene såpe og andre hygieneartikler. Men dette er en dråpe i et hav av behov.
Humanitær bistand er fortsatt lammet, spesielt på grunn av mangel på kontanter og tomme lagre. Drapet på humanitære hjelpearbeidere og plyndring av kontorene og lagerbygningene til humanitære hjelpeorganisasjoner har lammet hjelpearbeidet.
30. april ble en av våre frivillige hjelpearbeidere drept i Vest-Darfur. Minst 18 helse- og humanitærarbeidere har mistet livet siden kampene startet, ifølge helsedepartementet i landet.
En bønn til verden
Familier over hele Sudan, inkludert familiene til våre kollegaer, blir revet i stykker, og må velge mellom å forbli fanget på slagmarken, eller å risikere livet ved å flykte eller for å nå et overfylt sykehus. De går tom for alt, inkludert vann, mat, elektrisitet, drivstoff og kontanter.
Sudan har skapt overskriftene den siste måneden, men står i fare for å bli neglisjert igjen ettersom konflikten trekker ut.
Her er syv ting du bør vite om den humanitære krisen i Sudan.
Det internasjonale samfunnet må gjøre sitt ytterste for å presse partene i konflikten til å respektere sivile liv og tillate å gi humanitær hjelp til millioner av mennesker i nød.