
Tirsdag denne uken kom Annelies tilhovedstaden Katmandu i Nepal for å bistå FNs i hjelpearbeidet for jordskjelvofrene. Siden har det gått i ett med hektiskearbeidsdager fra grytidlig morgen til sent på kveld.
- Det er ufattelig travelt her. Helstskulle alt vært gjort samtidig, sier Annelies. Det er fortsatt en kritisk ogutfordrende fase av krisen etter jordskjelvet. Ødeleggelser, regn ogufremkommelige veier gjør hjelpearbeidet vanskelig, spesielt utenforhovedstaden.
- Heldigvis er det mye dyktige folk påplass i utdanningsresponsen. Det er satt opp et godt system, og vi idet internasjonale kriseteamet for utdanning har et godt samarbeidmed myndighetene og FN, forteller Annelies fra Katmandu.
Beskyttelse og psykososial støtte
En av kriseteamets viktigste oppgaverer å sette opp alternative læresteder med undervisning som ertilpasset krisen. Teamet har nå satt opp 38 barnesentre i firejordskjelvrammede områder.
- Her får barna skoleundervisning, lek og psykososial støtte. De får også tilpasset opplæring i hvordan de skalbeskytte seg selv i denne krisen. Barn blir svært sårbare nårskolen og andre strukturer som vanligvis beskytter barn svekkes ellerbryter sammen, sier Annelies.
I et kriseområde må man lære barnamange nye ting for å ivareta deres helse og sikkerhet, blant annetnye hygienerutiner, hvordan alternative vann- og sanitæranleggfungerer, hvor det er trygt og ikke trygt å oppholde seg og hvordande skal oppføre seg dersom det kommer et etterskjelv.
- Det er et enormt behov for flereslike sentre og alternative læresteder, slik at vi får så mangebarn som mulig så raskt som mulig tilbake på skolen. Vi vet atfaren for at barna forblir utenfor skolen øker jo lengre de holdesute, så det haster veldig, sier Annelies.
Annelies Ollieuz er en av Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP sine mest erfarne eksperter, og var også på Haiti etter jordskjelvet i 2010. Det siste året har hun jobbet i Sør-Sudan, Syria og ebolakrisen i Liberia med å få i stand trygge læresteder og skolegang for barn i kriser.
Les også: Skal få jordskjelvrammede barn tilbake på skolen
Annelies Ollieuz er en av Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP sine mest erfarne eksperter, og var også på Haiti etter jordskjelvet i 2010. Det siste året har hun jobbet i Sør-Sudan, Syria og ebolakrisen i Liberia med å få i stand trygge læresteder og skolegang for barn i kriser. Foto: Hanne Eide Andersen/Flyktninghjelpen
25 000 ødelagte klasserom
Alle skoler i Nepal har vært stengtsiden jordskjelvet 25. april. Neste uke skal skoler som ikke erberørt åpnes igjen. Men flere tusen skoler ble ødelagte ijordskjelvet. Minst 950 000 barn står uten skoletilbud.
- 25 000 klasserom ble ødelagte. Barnasom skulle gått i disse, er nå avhengige av at myndighetene oghumanitære organisasjoner får opprettet alternative læresteder,sier Annelies.
- Nepal kommer til å trenge støtte i lang tid, sier hun, og legger til:
- Landet hadde gjort gode fremskritt påutdanning de to siste tiårene. Om vi ikke får opp en godutdanningsrespons som både ivaretar akutte behov og langsiktig tenkning, så kan dette arbeidet settes kraftigtilbake. Da vil mange barn som har fått nytt fremtidshåp, miste det igjen. Vi må jobbe raskt og effektivt. Vi har ingen tid å miste.
Skolebygg i Nepal som ikke er ødelagte måogså sikkerhetssjekkes før de kan taes i bruk igjen. De som er trygge vil merkes med grønt flagg med utdanningsdepartementets logoog «trygt» på nepali. De som ikke blir funnet trygge merkes medrøde flagg. Foto: Global Education Cluster.