Flyktninger som har overlevd turen over Middelhavet går i land fra det italienske kystvaktskipet, Gregoretti, i Palermo, Italia. UNHCR / Francesco Malavolta.

Derfor flykter de til Europa

Christina Grefsrud-Halvorsen|Publisert 03. sep. 2015
Den pågående flyktningkrisen er den største i Europa siden Balkan-krigene på 90-tallet. Her får du hovedårsakene til at Europa nå opplever en økning i antall flyktninger.

Over 59 millioner mennesker er på flukt fra krig og konflikt i verden i dag. De siste ukers bilder av desperate mennesker om bord i små båter på Middelhavet, frykten i øynene på barna og ungdommene, gråtende mødre og fedre og nyheter om dehydrerte - og døde - mennesker på flukt i lastebiler har rystet verden.

Selv om de største fluktkrisene utspiller seg utenfor Europa, er vi i dag også vitne til en sterk økning i antallet asylsøkere til Europa. Hvorfor kommer det så mange hit nå?

Seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen forteller om tre hovedgrunner:  


Krigen i Syria

Den største enkeltgrunnen til økningen av flyktninger til Europa er krigen i Syria som nå raser på femte året. Mer enn fire millioner syrere har flyktet til Syrias naboland.. - Situasjonen i Syria blir ikke bedre, snarere verre. Derfor har mange gitt opp håpet om å kunne komme hjem, sier Nesse. Siden har tallet økt dramatisk – uke for uke.  

Får ikke hjelp i nabolandene

Fremdeles befinner det store flertall av syriske flyktninger seg i et av nabolandene Jordan, Irak, Libanon og Tyrkia. Nabolandene har strukket strikken så langt de kan. For eksempel har over 1,1 millioner mennesker flyktet til Libanon, der hver fjerde person nå er syrisk flyktning.

Mange av flyktningene lever i provisoriske, kummerlige husly, mangler tilgang til helsetjenester og mange flyktningbarn har ikke mulighet til å gå på skole. Etter flere år på flukt lever mange familier på et eksistensminimum og er helt avhengige av nødhjelp for å overleve – og ofte får de heller ikke dette. Både FN og hjelpeorganisasjonene i regionen mangler penger til sitt hjelpearbeid.  
 

Kort vei fra Tyrkia

Over 90 prosent av alle syriske flyktninger som er registrert ankommet til nabolandene det siste året, har kommet til Tyrkia. Tilsammen har Tyrkia tatt imot 1,9 millioner syriske flyktninger og landet makter per i dag ikke å gi alle den hjelpen de trenger. Mange syrere søker seg derfor videre, og fra Tyrkia er det kort vei til Europa via Hellas. Det er for eksempel bare fire kilometer over til den greske ferieøya Kos.
Nesse var selv på Kos i juli og fikk se omfanget av krisen med egne øyne.

- Blant solhungrige turister vandret flyktninger som hadde kommet i små gummibåter fra Tyrkia. 200-300 ankom hver dag, forteller Nesse.